BLOGTURNÉ – Rob Rodi, Esad Ribic: Loki [NYEREMÉNYJÁTÉK]

A Fumax elhozta, a Blogturné Klub pedig bemutatja a Marvel univerzum legkedveltebb cselszövőjének legújabb történetét. A 4 részből álló képregény minisorozat Loki szemszögéből egy intő mese arról, hogy minden éremnek két oldala van és, hogy néha a vágyaink teljesülhetnek, de aztán rájövünk, hogy valójában többet kaptunk, mint akartunk.

[alert type=”info”]
Kiadó: Fumax
Terjedelem: 104 oldal
Fordította: Matolcsy Kálmán
Műfaj: Fantasy képregény

Minden érmének két oldala van. Thor történetét már jól ismerjük – itt az idő, hogy meghallgassuk Lokit is! Odin legbecstelenebb fia saját szemszögéből írja újra az asgardi mítoszt ebben a forradalmian újszerű kötetben. Új oldaláról ismerhetjük meg Loki csillapíthatatlan hatalomvágyát, Sif iránti, zavaros érzelmeit, Balderrel szembeni gyűlöletét, valamint bátyja, Thor, és érzéketlen apja, Odin szeretetére irányuló, mélyen gyökerező és sértettséggel keveredő vágyódását.

Rob Rodi formabontó fantasy történetét Esad Ribic lélegzetelállító festményei teszik még emlékezetesebbé.

Tartalmazza a teljes Loki 1-4 minisorozatot.

[/alert]

Mint a klubból a legtöbben, én is azért cuppantam rá a képregényre, mert imádom az MCU Lokiját, Nem csak azért, ahogy Hiddleston alakítja (ami zseniális, és nélküle nem lenne ugyanaz), de magát a karaktert is nagyon szeretem. Szeretem, hogy bárhonnan kidumálja magát, valójában rendkívül intelligens, és hiába mondja Thor, hogy kiszámítható, a végén mindig képes meglepni – vagy így, vagy úgy.

Nagyjából tudtam, hogy a képregény verzió és a film verzió nagyon messze áll egymástól, és a filmeknél ugyanúgy imádom Thort és Lokit is, a képregényekben inkább Loki párti vagyok, mert ő mindig valami izgalmat hoz.

Ami még nagyon vonzott ehhez a képregényhez, az az ötlet, hogy bemutatja, milyen lenne, ha Loki végre elérné, amit oly sokáig akart. A Thor: Ragnarökben kaptunk egy kis ízelítőt ebből, amikor Loki a filmben Odin bőrébe bújt. Na hát körülbelül ez történik itt is, de kezdjük az elején.

A képregény egyből belecsap a lecsóba, hiszen egy mini sorozatról van szó, nem húzhatták az időt. Szóval rögtön azzal kezdünk, hogy Loki valahogy bevette Asgardot, családtagjait és ellenségeit bebörtönözte, és épp arra készül, hogy uralkodjon. Én teljesen megértem, hogy ennek a kis sorozatnak nem ez a lényege, de sokat adtam volna azért, hogy lássuk, hogy tudott mindenkivel elbánni. Mivel, ha jól tudom ez nem Canon, így nem lehetett volna belőle probléma, de megértem a döntést. Persze azt megtudjuk, hogy rengeteg szívességet kért a Thor univerzum legnagyobb gonoszaitól (hello, easter egg dömping).

A történet lényege Loki érvei, érzései, karakter fejlődése. Láthatjuk, hogy miért olyan, amilyen (abszolút megértem, kb. mindenkit utáltam), miért életcélja Asgard urának lenni, a bizonyítási vágyát, de nem Odin vagy Thor felé, sokkal inkább a saját szemében, saját magának kell bebizonyítania, hogy nem volt igazuk azoknak, akik gyötörték. Az érzései kaotikusak, ahogy az egész karaktere is. Bevallom, ezzel voltak gondjaim, mert a képregényekre oly jellemző, hogy gyermeteg tulajdonságokat kapnak a több ezer éves badass szereplők is, és néha úgy beszélnek és viselkednek, mint a 4 éves unokahúgom, amikor elveszik a játékát, és bizony ez itt is megjelent. Szóval néha nyakon tudtam volna csapni Lokit is, máskor pedig szimpatizáltam vele, és, bár pontosan erre találták ki a karakterét, nem feltétlen ezzel a stílussal kellene elérni. Ennek ellenére szerintem jól ábrázolja Rodi Loki belső küzdelmeit és itt végre az ő szemszögén át láthatjuk. Annak idején Matthew McConaughey az Oscar beszédében mondott valamit, amit most ez a képregény eszembe juttatott, és Loki legfőbb problémáját szerintem tökéletesen jellemzi:

[alert type=”success”]Három dologra van szükségem minden nap. Valami, amire felnézhetek, egy másik, amit várhatok, és a harmadik, amit üldözhetek.

(…)

Minden nap, minden héten, minden hónapban és életem minden évében a hős, akit üldözök mindig én magam vagyok tíz év múlva. Soha nem leszek a hősöm. Nem tudom ezt elérni, és ez így van rendben, mert így mindig lesz mit üldözzek.

[/alert]

Loki ezzel szemben végre megszerezte, amit akart, ám nem tudja, mit kezdjen vele, mert rájön, hogy őt nem az uralkodás élteti, nem a végcél a fontos, hanem valami teljesen más. Azonban fortyog benne a düh, a bosszúvágy, a fentebb említett bizonyítási vágy, és ez a két lénye küzd folyamatosan egymással. A kérdés csak az, hogy melyik farkast eteti…

A képregény pedig egy az egyben erre a formulára épít, hiszen se eleje, se vége nincs (függővéges), mert ahogy Loki karakterénél, itt sem a kezdet vagy a végkifejlet számít, hanem az út.

Külön kiemelném, hogy az író nagyon, nagyon okosan belefűzte és összevegyítette a különböző mítoszokat és a képregények alternatív változatait, és ezt még fel is használta Loki karakterének formálására. Rövid kis easter egg, de mégis egyszerűen nem lehet elmenni mellette.

Ami a képi megjelenést illeti, imádom, hogy festményszerű és nem rajzolt, ahol kell ott szép, részletes, ahol kell, ott hangulatos, elmosódott. A színek sem olyan élénkek, mint a megszokott marvel képregényeknél, ezzel sötétebb és misztikusabb hangulatot kölcsönöz a történetnek. Ami kevésbé tetszett, az az arcok ábrázolása. Maga a viaszszoborra hasonlító alakokkal nem volt bajom, csak az arc berendezésekkel (persze, szexi Lokit vártál, mi? Nem tiltakoznék, de nem feltétlen).

A végén vannak ilyen csudajó extrák is

Azok, akik csak a filmes Lokit és Thort és Asgardot ismerik, előfordulhat, hogy egy picit el lesznek veszve, mert 100%-ig a képregényeket követi, de ha valaki kíváncsi, de még nem kezdte el a képregényeket, ez egy remek alkalom. A Thor képregény rajongóknak meg szerintem egy kihagyhatatlan darab, akár gyűjtők, akár nem, mert biztosan az ő fejükben is ott motoszkált már régóta a kérdés: mi lenne, ha végre egyszer Loki nyerne?

VERDIKT


MEGRENDELEM



BTK EXTRA – ANIMÁLT KÉPREGÉNY

Talán nem sokan tudják, de a képregényből készült egy animációs minisorozat adaptációja is, ám közel sem a megszokott módszerrel. A Marvel Knights Animation 2011-ben elkészítette a”Thor & Loki: Blood Brothers” 4 részes animációs minisorozatot, pontosabban mozgó képregényt.

Az általános mozgó képregények stílusát keverték a számítógép által generált 3D animációkkal, ezzel egy új és vizuálisan is lenyűgöző műfajt alkottak.

A DVD-re extrák is kerültek, ilyen például egy 14 perces részletes interjú Rob Rodival és Esad Ribić-csel, amiben a történet keletkezéséről mesélnek. Ezen kívül egy három részes, közel fél órás rendkívül érdekes “hogyan készült” extrát találhatunk, ahol a sorozat készítői bemutatják, hogyan készült a különleges animált képregény. Vigyázat, ezek a videók spoileresek a történetre és képregényre!


Nyereményjáték

A mostani játékunkban az igazi Loki rajongókat keressük. Azokat, akik betéve tudják Loki minden egyes mondatát, amik a Thor és a Bosszúállók filmekben elhangzottak. Ha magadra ismertél, a feladatod, hogy megfejtsd melyik filmből származnak a blogturné minden állomásán található egy-egy Loki idézetek.

A kiadó felajánlásával egy példányt sorsolunk ki a helyesen válaszolók között.

[alert type=”e.g. warning”]Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.[/alert]

“Gratulálok, épp most fejezted le a nagyapádat.”

a Rafflecopter giveaway


Turné állomások

10/09 – Függővég
10/10 – Olvasónapló
10/11 – Dreamworld
10/12 – Hagyjatok! Olvasok!
10/13 – Kelly & Lupi olvas
10/14 – Nem félünk a könyvektől

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük