Blogturné – Richelle Mead: Dermesztő ​ölelés (Vámpírakadémia 2.)

Rose és Lissa kalandja egy újabb izgalmas történetben folytatódik! Egy brutális támadást követően a Szent Vlagyimir Akadémia falai között is fokozzák a tanulók védelmét, így felbukkan Rose anyja, a legendás, ám szigorú Janine Hathaway is. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, mit gondolnak a Vámpírakadémia második részéről, és ne felejtsetek el játszani se! Egy szerencsés olvasónk megnyeri a Dermesztő ölelést az Agave Könyvek kiadónak hála.

Kiadó: Agave Könyvek
Sorozat: Vámpírakadémia #2
Megjelenés: 2023.05.02. (Eredeti: 2010)
Fordító: Farkas Veronika
Terjedelem: 272 oldal
Műfaj: YA Paranormális Romantikus

Rose Hathaway élete tele van gondokkal. Nem elég mindaz a nehézség, amit damfír testőrtanoncként kell átélnie, de még oktatója, a vonzó Dmitrij is valaki másra vetett szemet. A köztük lévő szoros kapocs miatt pedig Rose folyton akkor hallja legjobb barátnője, Lissa Dragomir gondolatait, amikor az barátjával, Christiannal enyeleg.

Közben a vérszomjas strigák lemészárolnak egy patinás mora családot, a váratlan és brutális támadás pedig készenlétre ösztönzi a Szent Vlagyimir Akadémia vezetőit. Hogy megvédjék a tanulókat, a legjobb damfír testőröket hívják segítségül, többek közt Rose anyját, a legendás, ám szigorú Janine Hathaway-t is, ráadásul az idei sítáborban a veszély miatt kötelező a részvétel. Idaho hótól csillogó lankái azonban csupán látszólag biztonságosak. A könyörtelen strigák halálos veszélyt jelentenek mindenki számára, így Rose-nak cselekednie kell. A hősiesség ugyanakkor mindig nagy árat követel.

Blogturné – Richelle Mead: Dermesztő ​ölelés (Vámpírakadémia 2.)

ÉRTÉKELÉS

A “Dermesztő ölelés” továbbra is a tinédzserdráma, természetfeletti és politikai intrika és drámai cselekmény keverékével hódít. Az első könyvben lefektetett alapokra épít és új szintre emeli a sorozatot.

A történet nem sokkal az első könyv eseményei után veszi fel a fonalat, és egyből vissza is ránt kedvenc karaktereink összetett életének mindennapjaiba. Lissa, Rose és Dimitrij új kihívások elé néznek, amelyek próbára teszik hűségüket, bátorságukat és köteléküket egyaránt. Mead a karakterfejlődés terén kiváló teljesítményt nyújt.

A könyv és a sorozat egyik jelentős erőssége a világépítés. Mead a gazdag mitológiát, amit az első könyvben bemutatott, tovább fejleszti, mélyebbre ásva a vámpír társadalom politikájába, rivalizálásába és fenyegetéseibe. Az olvasók teljesebb képet kaphatnak a különböző vámpírtípusokról, a Strigákról és a Morákról, és a kettő közti dinamikáról mely a VA világ alapja. Ebben a részben sokkal jobban megértjük, hogy valóban mennyire komoly és veszélyes a Strigák fenyegetése és egy jóval izgalmasabb, feszültséggel teli részt kapunk.

Mead mindig is jó volt a harcjelenetek írásában és ez itt is látszik. Élethűen át tudja adni az izgalmakat és a veszélyérzetet, különösen amikor kedvenceink Strigákkal kerülnek szembe.

Lissa kevesebbet szerepet kap, amitől Rose sokkal önállóbb szereplővé növi ki magát, és a Rose Dimitrij közötti romantika ismét központi szerepet kap. Mead sikeresen fenntartja a két karakter közötti feszültséget és szenvedélyt, miközben olyan komplikációkat vezet be, amik még izgalmasabbá teszik a kapcsolatukat. Adrian Ivashkov bevezetése valószínűleg a legjobb döntés volt, mert (és itt szögezném le, hogy TEAM ADRIAN amíg élek!!) egy új dinamikát és romantikus feszültséget hoz. De nem csak Adrian az egyetlen új karakter, többek közt Rose édesanyját is megismerhetjük, aki nem is annyira “édes”, de sokat tesz Rose karakterfejlődéséhez.

A történetmesélés továbbra is kiváló. Ügyesen egyensúlyozza a cselekmény sötétebb elemét a humoros pillanatokkal és a szívmelengető kapcsolatokkal. A történet végéig izgalmakat tartogat.

Ugyanakkor a könyvnek vannak kisebb negatívumai is, ami várható egy hosszabb sorozat második részétől. Néhány olvasó úgy érezheti, hogy a szerelmi három(négy?)szög kissé túltolt, és bizonyos konfliktusok megoldása kiszámítható. Emellett, bár a karakterek jól kidolgozottak, Rose makacssága és meggondolatlansága néha frusztráló lehet. Habár a “Dermesztő Ölelés” magával ragadó olvasmány, vannak olyan pillanatok, ahol a tempón lehetne javítani. A történet közepén, bár a karakterfejlődés és a cselekmény haladásának szempontjából elengedhetetlen, kissé lassabb fokozatba kapcsol. Szerencsére a csúcspont felé közeledve olyan, mintha egy Suzuki Swiftből átülnénk egy F1-es autóba, izgalomból és adrenalinból nincs hiány.

Összefoglalva, a Dermesztő Öleléssel végre megérkezett az a Vámpírakadémia, aminek a lehetőségét az első részben láttuk. Sikeresen elmélyíti a világot, a karakterek fejlődnek, és folyamatosan izgalmas cselekményt kínál. Ha egy kicsit is élveztétek a “Vámpírakadémiát,” ez a rész biztosan meggyőz arról, hogy folytassátok a Szent Vlagyimir Akadémia sötét és lenyűgöző világának felfedezését a következő kötetekben.

És ne feledjétek:


Nyereményjáték

A mostani játékunkban olvasnotok kell! A kiadó oldalán találtok egy röpke beleolvasót a Dermesztő ölelésbe, aminek az elolvasása után könnyedén megválaszolhatjátok az állomásokon található kérdéseket.

FIGYELEM!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.


? FELADVÁNY ?

Mit tudott meg Rose egy órája?

a Rafflecopter giveaway
  • [Blogturné Klub]
  • 9 – Hagyjatok! Olvasok! ~ Borítómustra
  • 12 – Kelly és Lupi olvas
  • 15 – Függővég
  • 18 – Insane Life
  • 21 – Spirit Bliss Sárga könyves út
  • 24 – Kelly és Lupi olvas ~ Kedvcsináló idézetek
  • 27 – Sorok között
  • 29  – Hagyjatok! Olvasok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük