Blogturné – Richelle Mead: Vámpírakadémia Sorozat Vs. Könyvek (Nyereményjáték)

Idén ősszel az új tv sorozaton felbuzdulva az Agave újra kiadta a világsikerű sorozat első kötetét.

Lissa Dragomir és Rose Hathaway kénytelen visszatérni a Szent Vlagyimir Akadémiára, ahol nem vár rájuk más, csak a viszálykodás és a rengeteg pletyka. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, mi történik velük a vámpíriskola vaskapui mögött, de ne felejtsetek el játszani se! A turné végén megnyerhetitek az Agave Könyvek kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!

Kiadó: Agave Könyvek kiadó
Sorozat: Vámpírakadémia 1.
Megjelenés: 2022.09.16. (Eredeti: 2009)
Fordító: Farkas Veronika
Terjedelem: 288 oldal
Műfaj: Yound Adult Paranormális Romantikus

A világsikerű sorozat első kötetében Lissa Dragomirt és Rose Hathawayt két év bujkálás után elfogják és visszahurcolják a Montana erdőségeinek mélyén megbúvó Szent Vlagyimir Akadémia vaskapui mögé. A vámpíriskola a mora uralkodói családok és damfír testőreik számára szolgál oktatóhelyül. Az akadémia falain belül a két lánynak különböző viszályokkal, rosszindulatú pletykákkal, tiltott szerelemmel és fenyegetésekkel kell megbirkóznia. De mindketten tudják, hogy a legnagyobb veszély a kapukon kívülről leselkedik rájuk.

Blogturné – Richelle Mead: Vámpírakadémia  Sorozat Vs. Könyvek (Nyereményjáték)

A KÖNYV VS. TV SOROZAT

Nem ez az első alkalom, hogy a Vámpírakadémiával a képernyőkön is találkozhatunk nem csak a könyvek lapjain. 2014-ben próbálkozott meg először Hollywood -egy egészen tűrhető szereplőgárdával- pénzt csinlálni Mead történetéből. Az akkori egész estés mozi adaptáció természetesen eszközölt néhány változtatást a könyvek és a film között, de ezek inkább hangulatbeli és a stílusbeli eltérések voltak, nem tért nagyon el az első könyv cselekményeitől. A film a klasszikusabb középiskolai esztétikát választotta.

Ezzel szemben a Peacock tv sorozata hűebb a könyvekben megszokott sötétebb, zárkózottabb vámpírok megjelenéséhez és hangulatához, viszont teljesen a feje tetejére forgatja a történetet és a karaktereket.

Összeszedtük, hogy nekünk miben tetszett jobban a sorozat és mit szerettünk jobban a könyvekben.

A Kezdet és az idővonal

A sorozat nem ugyanazt az idővonalat követi, mint a könyvek, ami azt jelenti, hogy egyes események jóval korábban vagy később történnek, mint a könyvekben. Ilyen például a kezdet is, ahol először találkozunk Lissával és Rose-zal. A könyvben az emberek világában élnek már 2 éve, a sorozat története viszont ennél jóval korábbról indul. Ez a legjobb változtatás, és talán a legnagyobb pozitívuma a sorozatnak. Ennek hála láthatunk és átélhetünk olyan komolyabb eseményeket is, amik a könyvben csak említést kaptak. Még egy jó változás Mikhail és Sonya története, ami egészen más fordulatot vesz a sorozatban. Viszont, hogy ez a későbbiekben milyen hatással lesz, azt nehéz megmondani.

Több politika, kidolgozottabb társadalmi problémák

Mivel nem csak Rose szemén keresztül láthatjuk a világot, sokkal kidolgozottabb a Moroi és a dampyr politika, mint a könyvekben. A társadalmi problémák sokkal mélyebben kerültek bemutatásra és a világ működése is részletesebb lett. Abszolút pozitív változás.

Idősebb közönséget céloz meg

A könyvekhez képest idősebb közönséget céloznak meg, távol akartak maradni a középiskolai drámától, ezért a szereplők is idősödtek. Szerencsére nincsenek jelen a 2014-es filmben is látható értelmetlen iskolai bullying, tini féltékenykedések és bosszú hadjártok. Sokkal komolyabb hangvételű a sorozat. Persze azért valamennyi szenvedés szorult ebbe is, de egészen elviselhető.

Rose és Dmitrij

A könyvekkel ellentétben a sorozatban nincs akkora korkülönbség Rose és Dmitrij között. Ez egyszerre jó is, de ugyanakkor kicsit el is vesz a „tiltott gyümölcs” románcból. Érthető, hogy a Peacock semmiféle problémát nem akart magának azzal, hogy a könyvekben a románcuk fűszerezését adó tanár-diák/kiskorú-nagykorú szerelmi szálat meghagyja. Rose kevésbé tűnik a sorozatban éretlennek, viszont cserébe nem kapjuk meg azta a tanitvány-mester dinamikát, amit a könyvekben és a lassú szerelmi szál sem olyan lassú. A két színész között ugyan van kémia, de a karakterek között csak a töredékét érzékelhetjük annak, amit a könyvekben.

Keveredett történetszálak

Az első dolog, amit a könyvek rajongói tapasztalhatnak, hogy fogalmuk sem lesz, hogy mi a fene történik. Kicsit olyan, mintha egy alternatív idősíkban játszódna, vagy egy másik Földön, más dimenzióban. Rengeteg történetszál és fontos esemény került az első évadba, amik a könyvekben is benne vannak, de más karakterekhez kapcsolódnak, vagy más sorrendben történnek. A készítők úgy érezték, hogy nem elég, ha Rose áll a fókuszban, és igyekezetek szétdobálni a könyvben hozzá kapcsolódó történetszálakat. Ennek is vannak jó példái és rosszak is. Akik nem olvasták a könyveket, azokat nem fog zavarni, egy-egy szereplőt ezáltal sikerült érdekesebbé és fontosabbá is tenniük. Akik szerették a könyveket, azok viszont jobb ha egy fanfikcióként tekintenek a sorozatra.

Keveredett karakterek

Nem csak a cselekményt sikerült jól megkeverni, de bizony a karaktereket is. Valójában egy szereplő sem olyan, mint a könyvekben, de van aki mégcsak nem is AZ, aki a könyvekben. Egy-egy családfát úgy kevertek ki, mint Utónium professzor a pindúr pandúrokat: egy csipet ebből, egy kicsi abból és „minden, mi jó”. Hogy elvesz-e ez az élvezetből? Nem igazán, mert jól átgondolva építették fel ezen változások köré a jelenlegi cselekményt. Nem teszi tönkre a sztorit, de azért olyat nehezen tud megkedvelni a rajongó, akit a könyvekben a pokolra kívánt és vice versa. Van olyan karakter is, akinek teljesen más szerepet adtak. Christian karaktere sokkal izgalmasabb és érdekesebb a könyvekben, emiatt a Christian – Lissa páros is. Lissa önmagában azonban sokkal talpraesettebb a sorozatban.

Foghíjas magyarázat

Nem csak annak lehet nehéz dolga, aki olvasta könyveket, de bizony annak is, aki nem. Néha a sorozat nem magyarázza jól a dolgokat. Mint például egyes mágikus elemek működése, a társadalom működése, vagy, hogy például az emberi társadalom hogyan illeszkedik a képbe.

Rose és Lissa

Furcsa pont ez, tekinte, hogy teljesen más idővonal a sorozat és a könyv. A könyvekben Rose egész lényében Lissának él, kapcsolatuk inkább testvéries. A sorozatban valahogy mégsem érezzük ezt a kötődést, hiába próbálnak meggyőzni róla. Ezért is jobb, hogy a sorozat nem csak Rose és Lissa körül forog, mert ezt a köteléket nehéz bemutatni hűen a könyvekhez.

Fordulatok és akció Vs. Karakterek

Az tény, hogy a sorozatban több akció, halál és fordulat van (néha már túl sok is), mint a könyvekben. Viszont emiatt sokkal kevesebb idő van kidolgozni a karaktereket, gyászolni az elesetteket, megalapozni a kapcsolatokat. Míg a könyvet a szereplők és az ő bizonytalan sorsuk rántja be az olvasót, a sorozat készítői minden erőfeszítéseiket a történetbe és a világfelépítésbe fektették, aminek a karakterek kidolgozatlansága az eredménye.

Budget

A könyvek valahogy grandiózusabb látványt tárnak elénk, mint amit ez a sorozat megengedhet magának. A nemes Morák ruhatárán kívül nem igazán tudjuk mire ment el a (nem túl nagy) költségvetés. Emiatt néha nem tudjuk annyira beleélni magunkat és minden olyan jelentéktelennek tűnik a világban.


Nyereményjáték

Az Agave Könyvek kiadó rendkívül gondosan elérhetővé tette a könyv beleolvasóját, amely alapján válaszolnotok kell az állomásokon kihelyezett kérdésekre. Minden helyes válasz egy újabb esély a virtuális kalapban!

FIGYELEM!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Mi a neve és a rangja Vaszilisza nagybátyjának?

a Rafflecopter giveaway
12.17. – Függővég
12. 19. – Fanni’s Library
12. 23. – Sorok között
12.27. – Spirit Bliss Sárga könyves út
12. 29. – Hagyjatok! Olvasok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük