Blogturné – Kresley Cole: Arcana Rising – Vihar Előtti Csend (Az Arkánum Krónikák #4)(Nyereményjáték)

Végre itt a folytatás!

A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Az Arkánum Krónikák sorozat negyedik részét Kresley Cole tollából: Arcana Rising – Vihar előtti csend címmel. A rajongók és persze bloggereink is repesve várták már, hogy a kártyák újra mozgásba lendüljenek. Kövesd az állomásokat és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.

Kiadó: Könyvmolyképző kiadó
Sorozat: Az Arkánum Krónikák #4
Megjelenés: 2022.12.16 (Eredeti: 2016)
Fordító: Benkő Ferenc
Terjedelem: 336 oldal
Műfaj: YA, Fantasy, poszt-apokaliptikus, romantikus

A katasztrófa után…
A Császár pokoli csapása egy egész sereget eltörölt a föld színéről, és veszélybe sodorta az emberiség jövőjét – de Circe visszavágott. Az elemi összecsapás iszonyú pusztítást végez az Arkánumok világában, és kis híján Evie életébe kerül, aki elszakad a szövetségeseitől.

Miután Richter keze nyomán Aric eltűnik, Jack és Selena pedig vértanúkká lettek, Evie-nek már csak a benne rejtőző sötétség marad. Ekkor bukkan fel két új Arkánum, akik mindent megváltoztatnak: az egyik megváltást hozhat, a másik elsöprő lidércnyomást.

Evie kénytelen Aric nyomába eredni, hogy helyrehozza a törékeny kapcsolatukat. De minél többet tud meg a majdani szerepéről – és a hátborzongató múltjáról –, úgy nő az esélye, hogy a Császárhoz fogható szörnyeteggé válik.

Csak rajta múlik, hogy a szövetségesei oldalán minden addiginál
hevesebben szembeszállhasson a pusztító Richterrel…

A New York Times-sikerlistás Arkánum Krónikák akciódús új kötete.

ÉRTÉKELÉS

2016 nyarán olvastam először a könyvet, nagyjából az eredeti megjelenéssel egy időben. Akkoriban csak ezt írtam róla:

WHAT.THE.FUCK.
Most már biztos vagyok benne, hogy Cole és Maas minden könyvük írásakor összeülnek egy teára,
hogy közben megvitassák, mennyire írjanak gyilkos függővégeket. 2017, de rohadtul messze vagy!!

Most, 2023-ban ugyanezt érzem, azzal a különbséggel, hogy azóta megjelent már a folytatás, én mégis képtelen voltam folytatni. Nem azért, mert rossz – sőt, még mai napig az egyik kedvenc sorozatom és az egyik legegyedibb a műfajában. Pont ezért nem vagyok hajlandó addig folytatni, amíg ki nem jön az utolsó rész (elméletileg idén áprilisban számthatunk rá, de Cole megtréfált már minket párszor).

A tél halottai után nem létezett olyan rajongó, aki ne kaparta volna a falat a folytatásért. Örömmel jelentem be, hogy ez most sem lesz másként. De ne szaladjunk ennyire előre…

A kezdet

A Vihar Előtti Csend onnan folytatódik, ahol az előző kötetet szemét módon elvágta Cole. A Császár Evie teljes hadseregét elpusztította, Evienek és Aricnak pedig menekülnie kell a láva és a víztenger összecsapása elől. Mindjárt a kötet elején izgalmakkal indítunk, Cole ügyesen, csupán néhány mondatban le tudja írni az eseményeket úgy, hogy az olvasó, mintha csak egy moziban ülne, teljesen bele tudja élni magát. Az első fejezet egy igazi adrenalinbomba, ahogy Evienek sincs ideje gyászolni, az olvasónak sem hagy időt Cole, így Evie érzelmei gyakorlatilag a mi érzelmeink.

Történet

A történetet 2 szakaszra oszthatjuk: az első szakaszban Evie küldetése, hogy megtalálja Tesst, akivel visszamehetnek az időben, és megmenthetik Jacket, Selenát és az egész hadsereg. Evie nem csak a Zsákosokkal és Császárral versenyez, de az idővel is, ha túl későn találja meg Tesst, minden remény oda. A kalandja során láthatjuk, milyen a könyörtelen Császárnő, Evie mindent megtesz azért, hogy célba érjen. Gond nélkül öl, hiszen semmi sem számít, miután visszaforgatják az időt. Bevallom, én nagyon szeretem, amikor előjön ez az énje, sokkal jobban el tudom hinni róla, hogy simán túl tud élni ebben a világban. Cole nagyon jó abban is, hogy az erkölcsileg szürke karaktereket megszeretesse. Evie utazása során találkozunk két új Arkánával. Az egyikőjük a Császárnő legerősebb szövetségese lehet vagy épp az egyik legnehezebb ellenfele lehet. A másik? Egy igazi MVP, bárki oldalán áll, az az oldal szinte már nyert is. Evie továbbra sem bízhat egy új Arkánumban sem, de szüksége van a segítségre, ezért kénytelen összeállni az ismeretlennel.

A mádosik felvonásban kicsit lelassítunk, Evie és a maradék szövetségesei Aricnál készülnek fel a Császárral való harcra. Itt kapunk egy kis emlékeztetőt, hogy melyik Arkána kinek a szövetségese, ki van még életben, kiket ismerünk és Aric mesél a múltbéli játékokról és játékosokról is. Közben egy régóta rebesgetett karakter is feltűnik, hogy segítsen Evienek megnyerni a játékot. Egyes fejezetekben láthatjuk, hogy kik élték túl a Császár támadását és hogy mi történik azon a fronton. Ez a szakasz a szerelmi háromszöget is megint úgy megkavarja, hogy már mindkét fiú rajongói tábora a haját tépi.

Karakterek

Evie ebben a könyvben nagyon megosztó. Egyszer idegesítően meggondolatlan és naív, máskor a szívünk szakad meg érte, vagy épp azért szurkolunk, hogy a vérszomjas Császárnő bosszút álljon végre. Biztos vagyok benne, hogy lesz aki a döntései miatt megutálja, de lesz olyan is, aki potn ezekért megszereti. Továbbra is döntés képtelen a szerelmi háromszögben, de a csapatot jól vezeti.

Aricot ha ezek után még utálni fogja valaki akkor megeszem a kalapom. Látjuk a gyengéd oldalát és a Halál oldalát is, intelligens, jól játsza a játékot. Ő az egyetlen konzistens karakter a sorozatban, akiről pontosan tudjuk micsoda, mit miért csinál és mit várhatunk tőle.

Jackről bármit írnék spoiler lenne, de annyit elárulhatok, hogy nem sokat szerepelt ebben a részben.

A mellékszereplők továbbra is érdekesek, mindegyikük egyedi, tényleg nincs két egyforma karakter. Egyetlen szereplő okozott számomra csalódást, mert nem igazán volt döntő szerepe, ahhoz képest, hogy mennyire hypolta Cole.

Nem mondom el, hogy kik vannak még életben, de sajnos van okunk a gyászra több szereplő esetében is. Személy szerint örülök, hogy Cole nem fél fontos szereplőket beáldozni és nem választja a könnyű megoldásokat.

Akció

Nem volt túl sok akció ebben a részben. Voltak kalandosabb jelenetek, és egy kisebb összecsapás az Arkánumok közt, de ezt inkább átvezető kötetként kezelhetjük. Inkább karakterfejlődések és a szövetségek újra formálásának a tanúi lehettünk, hány extra információval körítve.

Függővég

Mi mással érhetne véget ez a könyv is, mint egy nagy WTF bombával. Szerencsére az előző rész kérdéseit megválaszolja a kötet, de helyette egy újabbat csavar a dolgokon Cole. Biztos vagyok benne, hogy lesz olyan, aki ki fogja hajítani a könyvet az ablakon.

VERDIKT

Ez a legjobb rész a sorozatban? Nem, közel sem. Kevésbé izgalmas, mint az eddigiek, de a történetet viszont jó pár dolog előre mozdítja, ezért semmiképp sem unalmas. Egy picivel rövidebb is, mint az előzőek és ez érződik is. Cole azonban ismét éreztetni tudja, hogy mennyire ismeri ezt a világot, pontosan tudja, hogy mit akar a történetből kihozni, a szereplők nem csak tengődnek és úsznak az árral és mindegy, hogy hány éve olvastam utoljára, ismét sikerült berántania.


Nyereményjáték

A kiadó oldalán bele is olvashatsz a regénybe! Mindenképpen érdemes, mert a játékunk minden kérdésére megtalálod a választ. A rafflecopter doboz megfelelő sorába írd be a feltett kérdésre adott megoldást.

FIGYELEM!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A Villanás után hány nappal folytatódik a történet?

a Rafflecopter giveaway
01.20 – Kelly és Lupi olvas
01.22 – Függővég
01.24 – Könyvvilág
01.26 – Könyv és más
01.28 – Dreamworld extra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük