Blogturné – Richelle Mead: A halál csókja (Vámpírakadémia 3.)

Visszatérünk a Szent Vlagyimir Akadémiára, ahol a főnemesi diákok intrikái, az elhunyt barátjának szelleme, a régi és új ellenségek mellett Rose igyekszik egy kemény, hathetes terepgyakorlatot túlélni, ugyanis nemsokára elérkezik nagykorúságának és érettségijének időpontja!

Tartsatok bloggereinkkel a Vámpírakadémia-sorozat harmadik részének turnéján, aminek a végén az Agave Könyvek kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasónk hazaviheti A halál csókja című paranormális romantikus regényt.

Kiadó: Agave Könyvek
Sorozat: Vámpírakadémia #3
Megjelenés: 2023.08.29. (Eredeti: 2010)
Fordító: Farkas Veronika
Terjedelem: 384 oldal
Műfaj: YA Paranormális Romantikus

Rose Hathaway egy hónap múlva tölti be a tizennyolcadik életévét, közeledik nagykorúságának és érettségijének időpontja is. Ez utóbbi feltétele egy kemény, hathetes terepgyakorlat, amit minden végzős damfír testőrtanoncnak végre kell hajtania egy-egy főnemesi mora vámpír mellett. Rose nehezen összpontosít feladatára, hisz nem csak elhunyt barátja, Mason jár vissza kísérteni őt, még az a Viktor Daskov is feltűnik, aki korábban Rose barátnőjének, a lélekmágus Lissa Dragomirnak életére tört. Ráadásul a főnemesi diákok intrikáikkal akaratukon és tudtunkon kívül utat nyitnak a Szent Vlagyimir Akadémiába a gyilkos és kíméletlen élőhalott strigák elott.

ÉRTÉKELÉS

“A halál csókja” a Richelle Mead által írt Vámpírakadémia sorozat harmadik kötete, és az elejétől a végéig egy vad utazás. Rose Hathaway visszatért, és most még tökösebb, mint valaha. Azonban időnként azon kapja magát, hogy kezdi elveszíteni a gógyiját, egy icike picike dolognak köszönhetően, amit Árnyék csókjának hívnak.

Rose Hathaway a bajba keveredés mestere, aki úgy megy szembe minden veszéllyel, mintha egy átlagos szerda lenne. Ezer tinédzser csipős nyelvével és egy ninja harcművészeti képességeivel felfegyverkezett egyszemélyes rombolóbrigád egy jó nagy adag attitűddel megspékelve. “Oh, egy tiltott románc a tanárommal? Persze, miért ne? Oh, veszély és halálos fenyegetések? Gyertek csak!” Ráadásul különleges nyavalyájának hála, most még kevésbé tudja kontrollálni a benne lévő agresszív kismalacot és furcsa víziók is gyötrik. Rose és osztálytársai végzős vizsgájukként egy több hétig tartó örző-védő kutya szerepbe kell bújniuk, ahol Rose nagy meglepetésére (de talán minden olvasó örömére) egy igen furcsa megbízást kap. Nekem ez sokkal jobban tetszett, mint amire valószínűleg mindenki számított. Nagyon szeretem ezt a dinamikát, úgyhogy véleményem szerint egy írtó jó húzás volt az írónőtől.

Rose-nak azonban nem csak a vizsgájára kell koncentrálnia, ugyanis Lissa megnyerte magának a teljes Striga társadalom figyelmét, akik kicsit szorosabb kapcsolatot szeretnének vele ápolni, hiszen ő az utolsó a királyi vérvonalából.

Mintha egy hullámvasúton ülnénk, ami egy kísértetházon megy keresztül, a cselekmény olyan kacifántos fordulatokkal van teli, amiktől megkérdőjelezzük, amiket a VA vámpír legendáiról eddig tudtunk. Az olvasónak igazán szellemes sztoriban van része, gonosz cselszövésekkel és olyan kegyetlen függővéggel, hogy torok szakadtából kiáltsuk, “Neeeee!”

A romantika is abszolút előre lépett és a Dimitrij rajongók ezen a ponton örömködhetnek. Ám ez közel sem lejátszott meccs az Adrian rajongókkal, merthogy a könyv során egyre nyilvánvalóbbá válnak Adrian érzelmei Rose iránt és nem fogja vissza magát annak ellenére, hogy Rose és Dmitrij kapcsolata szorosabb, mint valaha. Nem vagyok oda a szerelmi háromszögekért, de ez kivételesen ad valami pluszt a sztori romantikus dinamikájához. Adrian üdítő szellemes és sármos egyénisége rengeteg szórakozás és feszültség forrása. (sajnálom, Adrian fanatikusként nem tudok többet mondani az orosz pankrátorról).

Lissa és Christian szerelmi története olyan, mint egy szkripted vámpír valóságshow. Van itt tiltott szerelem, féltékenységi dühkitörések, politikai intrika és elég tinédzser szorongás ahhoz, hogy egy kis várost ellássanak energiával. Én nagyon bírom Christiant, de esküszöm több kémia van közte és Rose közt, mint Lissával…

Ahogy a történet kibontakozik, Rose árnyék csókolta státusza döntő szerepet játszik ráadásul olyan fenyegetést jelent, amely szétzilálhatja Lissa és Rose kötelékét, és veszélyeztetheti Lissa biztonságát. Azonban Rose elkötelezettsége a legjobb barátja iránt megingathatatlan tűnik, még akkor is, ha személyes áldozatokkal és érzelmi harcokkal kell szembe néznie.

Nagyon sok új információkat ad ez a kötet, kicsit jobban megismerkedünk a mora mágiával is és új karakter dinamikákat is bemutat, amitől kicsit kibővül a “Lissa védelmi csapat” köre. Ez a könyv egyik fénypontja, hogy olyan karaktereket állít párba, akik valami újat hoznak ki egymásból. A másik erőssége pedig a komolysága, a folyamatos intenzitása. Végig érezteti az olvasóval, hogy ez már nem játék és mese, komoly külső és belső, látható és láthatatlan veszélyek leselkednek a kedvenc szereplőinkre, és nem tudni ki fog ebből élve és ép ésszel kilábalni.

Az előző kötetekhez képest jelentős eltérés, hogy a Halál csókja érettebb és érzelmileg komplexebb regény. A karakterek fejlődése, a sötétebb témák felfedezése és az írói stílus változása a sorozatot egy új szintre emeli, szélesebb közönség számára teheti vonzóbbá és bebiztosítja helyét a YA fantasy irodalmának birodalmában. U.i.: a kötet végét csak acélos idegzetűeknek vagy erősen szadista hajlamúaknak ajánljuk! A negyedik rész a kedvenc részem a sorozatból, hiába tudom mi történik, ugyanolyan izgatottsággal készülök újraolvasni, mint amikor először olvastam.

‘TIL I DIE!!

Nyereményjáték

A mostani játékunkban olvasnotok kell! A kiadó oldalán találtok egy röpke beleolvasót a A halál csókjába, aminek az elolvasása után könnyedén megválaszolhatjátok az állomásokon található kérdéseket.

FIGYELEM!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.


? FELADVÁNY ?

“Melyik évszakban járunk?”

a Rafflecopter giveaway

TOVÁBBI ÁLLOMÁSOK

[Blogturné Klub]
10.30 – Insane Life
11.02 – Kelly és Lupi olvas ~ Kedvcsináló idézetek
11.05 – Kelly és Lupi olvas
11.08 – Függővég
11.11 – Hagyjatok! Olvasok! ~ Borítómustra
11.15 – Hagyjatok! Olvasok!
11.17 – Sorok között
11.20 – Spirit Bliss Sárga könyves út

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük