[toggles][toggle title=”Mi az a blogturné?”]A blogturné alapvetően egy kezdeményezés, amelynek keretében több blogger összefog egy közös cél érdekében. Az összefogás keretében egy adott témában születnek posztok, amelyeket a turnéban résztvevő blogokon egymás után, sorban hoznak le az egyes bloggerek. A turné egyes állomásai önmagukban is megállják a helyüket, de együtt még teljesebb élményt, még átfogóbb képet nyújtanak.[/toggle][/toggles]
[toggles][toggle title=”Mi az a Blogturné Klub?”]A Blogturné Klub az általunk szervezett blogturnékban résztvevő blogok közös fantázianeve. Ez a mi kis csapatunk, mind könyves vagy legalábbis könyvekkel is foglalkozó bloggerek vagyunk. Mind rajongunk az olvasásért, a könyvekért és mindannyiunknak van már blogos tapasztalata, sokan már személyesen is ismerjük egymást. Így egy olyan csapat született, ami elég sokszínű ahhoz, hogy a blogturnék érdekesek és változatosak legyenek, mégis jól tudunk együtt dolgozni és szépen kiegészítjük egymást.[/toggle][/toggles]

Mi a blogturnék célja?

Az általunk szervezett blogturnék célja elsősorban a könyvek, az olvasás népszerűsítése és az, hogy az olvasók minél több információt kapjanak az újdonságokról, még megjelenésük előtt. Így szeretnénk segíteni a választásban, és kicsit fokozni a várakozás izgalmát. A posztokat pedig akár a könyv olvasása után is érdemes lehet újra átfutni, hiszen az általunk megosztott érdekességek még a könyvek olvasása után is nyújthatnak pluszt.

Hogyan zajlik ez az egész?

A Blogturné Klub több könyvhöz is szervez blogturnét. Az egyes könyvekhez külön turné tartozik, így egy blogturné mindig csak egy könyvvel foglalkozik.
Előfordulhat azonban, hogy több blogturné is fut egymással párhuzamosan, ezért is érdemes követni a Facebook oldalunkat és a Moly.hu zónánkat, mert ezeken a helyeken a legkönnyebb értesülni az összes állomásról, nem kell külön összevadászni az egyes bejegyzéseket.

Hogy néz ki egy blogturné?

Ahogy már korábban is írtam, minden blogturné témája egy bizonyos könyv. A könyvet a résztvevő bloggerek elolvassák, majd értékelik azt és érdekességeket keresnek hozzá. Minden turnéhoz készül egy menetrend, ennek alapján jelennek meg az egyes blogokon a bloggerek posztjai. Minden nap egy újabb bejegyzés kerül fel, minden nap egy másik blogra.
A bejegyzések összetétele a könyvnek megfelelően változó, de azért elmondható, hogy a következőket szinte minden esetben megtaláljátok:
1. Fülszöveg/A könyv története
Változó, hogy a blogger a könyv hivatalos fülszövegét osztja meg, vagy a saját szavaival meséli el a történetet, esetleg mindkettő. A lényeg ugyanaz: az olvasók kapnak valami alapvető információt, mivel is állnak szemben.
2. Értékelés a könyvről
Ez talán a legfontosabb része a blogturnés posztoknak. Minden blogger véleményezi az olvasott könyvet. Ebben semmi központilag meghatározott dolog nincs, egyik bloggernek sem mondja meg senki, mit írhat vagy nem írhat, mindenki teljesen szabadon alkotja meg a véleményét. Pontosan ettől lesz minden egyes poszt egyedi, hiszen a véleményünk sok esetben eltér az ízlésünknek, a korunknak, a tapasztalatunknak vagy akár a hangulatunknak megfelelően. Lehetnek persze átfedések, de biztos vagyok benne, hogy mindenki ír legalább egy-két olyan dolgot, amit senki más nem. Ezért is érdemes minden posztot elolvasni, hiszen a blogturné végére így lesz teljes a kép. Világos, hogy minél többen mondjuk valamiről, hogy jó, annál nagyobb az esély arra, hogy tényleg az.
3. Érdekesség
A legtöbb esetben az egyes állomásokon találtok valamilyen érdekességet a könyvvel vagy a szerzővel kapcsolatban. Ez szinte bármi lehet. Idézetek a könyvekből, hosszabb részlet, amit a kiadótól kaptunk megosztásra, zenelista, könyvelőzetes, kimaradt jelenet fordítása, karakterbemutatás vagy bármi más. Az eddigiek alapján elmondhatom, hogy rengetegféle extrában gondolkozunk, és tényleg nagyon sokszínű lesz a paletta, nagyon változó lesz az egyes könyveknél olvasható érdekességek sora. Tényleg igyekszünk olyan érdekességekkel szolgálni, amelyek valóban érdekesek is, és adnak valami pluszt az élményhez.
És már most megsúghatom: néhány esetben előfordulhat az is, hogy magával az íróval, írónővel olvashattok interjút!
4. Nyereményjáték
Ez bizonyára sokakat érdekel, nem is ok nélkül. Minden egyes turnéban készülünk valamilyen nyereményjátékkal, amelyen a blogturné témájául szolgáló könyvet lehet megnyerni, és adott esetben egyéb extrákat, pl. könyvjelzőt.
A nyereményjátékok is mindig változnak. Előfordulhat borítóval kapcsolatos játék, kvíz vagy egyszerű, lájkolós játék, de mindig érdemes játszani!
5. A blogturné menetrendje
Gyakorlati szempontból ez egy nagyon fontos része a posztoknak. Ugyanis a blogturnés bejegyzések alján megtaláljátok az adott blogturné menetrendjét, azaz szépen, egymás alatt, dátummal és linkkel azt, hogy mikor melyik blogra kerül fel blogturné poszt és milyen érdekességet találhattok az állomáson. Így ha egy állomásra tévedtek, akkor onnan könnyedén elérhetitek a többi posztot is, persze az a poszt csak akkor lesz elérhető, ha már elmúlt az ahhoz a bloghoz tartozó időpont.

Kik értékelik a könyveket?

Az egyes blogturnékban a Blogturné Klub tagjai vesznek részt, fontos azonban hangsúlyozni, hogy nem minden Blogturné Klub tag vesz részt minden blogturnéban. Ez azért is fontos, mert így nincs olyan, hogy egy romantikáért rajongó bloggerina egy horror könyvről ír értékelést, ha az teljesen hidegen hagyja és nem érdekli. Így elkerülhetjük, hogy torzított kritikák szülessenek, hiszen egyértelmű, hogy ha az embert valami alapból nem érdekli, akkor valószínűleg a véleménye sem lesz meghatározó a könyvre nézve. Nálunk tehát nincs “muszájolvasás”, mindenki azt a könyvet értékeli, amiről tényleg úgy érzi, hogy a profiljába vág.

Lehetek én is a Blogturné Klub tagja?

Gyakorlott bloggereket válogattunk össze, akiknek már van előéletük, olvasótáboruk, és nagyon sokat és gyorsan tudnak olvasni. A YA és NA könyvek a fő profilunk, de akad köztünk, aki a felnőtt könyveket preferálja, több szem többet lát alapon. Jelenleg maximálisan elégedettek vagyunk a létszámmal. Később meglátjuk, túlterheltség esetén elképzelhető a bővítés.

Akkor hol is találhatom meg a Blogturné Klubot?

Reklámozhatom a kezdeményezést?

Persze, még meg is köszönjük! Mivel ez egy viszonylag új dolog, ezért különösen örülünk annak, ha valakinek tetszik, és szívesen adná tovább az élményt az ismerőseinek.
Tényleg a legkisebb dolog is számít. Megoszthatjátok a Facebook oldalunkat vagy a Moly.hu zónánk linkjét, az egyes posztjaink linkjét is kitehetitek mindenféle közösségi oldalon, illetve ha blogotok, weboldalatok van, a bannerünket is odabiggyeszthetitek.
Egyébként is nagyon örülünk, ha aktívak vagytok. Játsszatok, kommenteljetek, osszátok meg velünk, nektek hogy tetszett a könyv!
Ha valamilyen újságnál dolgoztok vagy netes hírportálon, esetleg blogotok van, és cikket szeretnétek írni a kezdeményezésről, abban is szívesen benne vagyunk, keressetek meg minket és megbeszéljük!
Ha esetleg még mindig van valamilyen kérdésed, nyugodtan keress minket akár kommentben, akár Facebookon vagy a Moly.hu zónánkban!