Blogturné ~ Susan Ee: Angelfall

A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából előreláthatólag december 15-én megjelenik Susan Ee: Angelfall- A bukás című könyve.

2013. november 26-tól 10 állomáson keresztül tart a blogturné, mely során olvashattok a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok.
Érdemes követni a turnét, szokás szerint nyerhettek is!


Cím: Angelfall – Angyalok bukása

Szerző: Susan Ee
Műfaj: Ifjúsági Fantasy/disztópia
Fordító: Ancsa T.

Hazai megjelenés: Könyvmolyképző,  2013. december 15.
Oldalszám: 344
ISBN:  9789633733820

Értékelés: 4,5 pont

Hat hete már, hogy az apokalipszis angyalai alászálltak, és elpusztították a modern világot. Nappal az utcai bandáké a hatalom, de az éjszakákat a rettegés és a babona uralja. Mikor az angyalsereg harcosai tovaszállva magukkal ragadnak egy gyámoltalan kislányt, annak tizenhét éves nővére, Penryn bármit megtenne, hogy visszaszerezze a húgát.

Bármit. Ha kell, akár arra is hajlandó, hogy alkut kössön egy ellenséges angyallal.

Rafi félelmetes harcos, de most legyőzötten, szárnyaitól megfosztva, haldokolva hever a földön. Korszakokon átívelő háborúkban vívott győztes csatákat, most pedig egy éhezéstől legyengült tinilány kell, hogy megmentse az életét.

Miközben átvágnak a sötétségbe és káoszba merült Észak-Kalifornián, csak egymásra támaszkodhatnak a túlélés érdekében. Kénytelenek együtt megtenni az utat, hogy eljussanak San Franciscóba, az angyalok erődítményébe, ahol a lány mindent kockára tesz, hogy megmentse a húgát, az angyal pedig kénytelen legnagyobb ellenségeinek könyörületességére bízni magát, hogy újra ép és egész lehessen.

-24% kedvezménnyel!

értékeljünk

Az ‘Angelfall’ azon ritka esetek csoportjába tartozik, amikor egy könyvet hype-olnak ezerrel, és nem hiába. Egyetértek azokkal, akiket úgy meglepett ez a könyv, mint Hitlert a gázszámla. Az ember általában nem sokat vár egy magánkiadástól – bár akadtak pár jó könyvek a kezembe abból a kategóriából is, azért még mindig több a szemét, mint a kincs. Bizony az ‘Angelfall’… sőt, tovább megyek, előreláthatólag, ha minden továbbra is így megy, a teljes sorozat a kincsek közt is az egyik legfényesebb.

Susan Ee egy sötét, durva (de tényleg!) poszt apokaliptikus világot hozott létre, és ehhez a megszokott rosszfiúk pl; démonok, vámpírok és egyéb halhatatlan gonosz sztereotipikus lények helyett, a másik oldalt, azaz az Angyalokat hívta segítségül. És én imádtam ezt a koncepciót. Nagyon ritka még midig, hogy az angyalokat a hősök helyett antihősöknek állítja be a mű, legyen az akár film játék, könyv, stb. Persze ez nem ilyen egyszerű, hisz nem minden angyal gonosz, illetve többségük teljesen máshogy látja a dolgokat, mint az emberek.

Ugyanakkor itt van egyik főhősünk, Rafi, aki annak ellenére, hogy az egyik legöregebb és legtekintélyesebb angyal mind közül, nagyon is emberi. Imádtam a karakterét, hogy olyan közvetlen, szarkasztikus, vicces, picit távolság tartó. A végén belepillantást nyerünk a rideg maszk mögé és egy érző angyalt találunk. Megmondom őszintén bármennyire is imádtam a karakterét, picit furcsa volt, talán túlontúl emberi és túlontúl modern. Néha úgy éreztem, mintha egy szintén tinédzser angyal srác lett volna a beszéde alapján. Viselkedésileg viszont WOW! És most egy kis segítség az nyereményjáték mai idézetéhez… úgy néz ki a gyengéim a Rafik! 😀

Penryn kalauzol minket az Angelfall világában, merthogy E/1-ben és jelen időben van megírva. Amit én nagyon utálok, viszont vannak olyan ritka esetek hogy annyira megkedvelem a narrátort, hogy már ez sem zavar. Na ez is ilyen. Penryn nagyon jó főszereplő. Erős, eltökélt, nem rinyál, -bár néha picit lassan vág az esze, de ezt elnézzük mert bátor, tettre kész, nem sokat habozik, ha cselekedni kell, hát cselekszik, illetve ezen kívül még vicces is. Önmagában is, de Raffi-val együtt rengetegszer megnevettettek. Ami érdekes, de mindenképpen pozitív számomra, hogy a sztori alap hangvételét tekintve egy nagyon sötét, nagyon kegyetlen korszakot élünk át, viszont rengeteg poén van benne (vagy csak én voltam túl fáradt nem tudom, de volt hogy két oldalt is végig nevettem).

A romantikus szál… nem tudom erről mit mondjak, a feszültség bőven ott van, de igazából a végén kezd kialakulni, csak hát úgy van vége, ahogy… úgyhogy erről csak annyit, hogy F*** YOU, Susan, és kérem a következőt!!

Ami az akciót illeti… akció, horror (többféle brutális haláleset, illetve mindenféle szörnyecskék… és nem a gizmo félék) dráma, feszültség. Ez mind, bőven megtalálható a könyvben. Gyenge idegzetűeknek nem ajánljuk, illetve nagyon fiataloknak sem,  de bárki másnak csak annyit üzennék, hogy: KIHAGYHATATLAN!!! 100% kedvenc lett.

BTK EXTRA
Goodreads Kérdés-Felelet az írónővel
K: Mennyi inspirációt merítettél a Bibliából (pl.: A jelenések könyve) illetve más íróktól, mint például Milton?
V: Énok könyvéből merítettem inspirációt, ami angyalokról és jelenésekről, ami biztosan beizzítja a poszt-apokaliptikus fantáziát.

K: Hogy sikerült úgy felépíteni a szereplőket, hogy olyan természetesek és élethűek, miközben mégis természetfelettiek?
V: A történetmesélés olykor meglehetősen titokzatos. Leírom mit lát/hall/érez/csinál a karakter, ahelyett, hogy “felépíteném”. A végén gyakran annyira meglepődök az eredményen, mint az olvasó. Ez része a mókának. 🙂

K: A sorozat végül 5 részes lesz vagy most már biztos, hogy trilógia lesz?
V: Egyelőre nem vagyok biztos abban hány részes lesz a sorozat. Még mindig 5 körülire tippelek, de nem lehetetlen, hogy 3 könyvben belehet fejezni (bár nem hiszem). Egy történetnek megvan a maga természetes hossza, és nem akarom magamat patt helyzetbe hozni azzal, hogy felállítok egy számot.

K: Tudsz nekünk valami kis információ morzsát adni, arról, hogy miről fog szólni a következő rész?
V: Egy kicsit látunk majd abból, hogy mire készülnek az angyalok…

K: Hogy jött a Penryn név?
V: Van egy Penryn nevű kijárat a 80-as országos autópályán (California)

K: Milyen kutatómunkát végeztél – ha végeztél -, hogy hihetőbbé tedd csata jeleneteket és/vagy esetleg van első kézből szerzett tapasztalatod?
V: Próbálok tapasztalatokat szerezni. Sok kicsi sokra megy. Például, most, hogy Penrynnek van egy kardja, gondoltam tudnom kéne, milyen érzés kezemben tartani egyet. Szóval egy óra erejéig tanultam kardozni. Szuper volt. 🙂

K: Lesznek valaha olyan szerencsések az olvasók, hogy Raffe szemszögéből is olvashatunk?
V: A második könyvben belepillanthattok 😉

K: Hogy jött a Penryn név?
V: Van egy Penryn nevű kijárat a 80-as országos autópályán (California)

K: Már előre eltervezted hogy fog véget érni a történet, amikor megálmottad a szereplőket, vagy úgy alakítod a történetet, ahogy épp írod?
V: Úgy alakítom, ahogy épp írom. Számomra így sokkal szórakoztatóbb és érdekesebb.

K:  Lesz több horror a második részben vagy kicsit könnyedebb és kevésbé groteszk lesz? Én a groteszkért reménykedem…
V: Azt hiszem a horror rajongók örülni fognak a második könyvnél. 🙂

K: Néhány olvasó kihangoztatta hitetlenségét azzal kapcsolatban, hogy lehetséges-e, hogy a világ olyan állapotban legyen, amilyet a könyvben látuk “cirka” 6 héttel az angyalok megjelenés után – miért pont 6 napot választottál?
V: Azért választottam a 6 hetet a támadás után, mert nagyon közel van az átlagos életünkhöz és mégis, ahogy én látom, elég idő ahhoz, hogy a világunk egy új, ijesztő hellyé változzon.

6 NAPPAL a Katrina katasztrófa után, a rendőrtisztek fegyvertelen civileket lőttek le. Kettő megöltek és négyet megsebesítettek. Nem sokkal azután, a híradóban meg nem erősített kannibalizmusról beszéltek ugyanazon a területen (nincs köze a lövöldözéshez).

Szerintem nagyon is LEHETSÉGES, hogy a világ szét tud esni annyira, ahogy az Angelfall-ban le van írva 6 hét alatt. Nagyon szeretném azt hinni, hogy mégsem történhetne meg, de szerintem egy világméret támadás katasztrófákkal megspékelve áttudná formálni a világot egy szinte felismerhetetlen hellyé.

K:  Penryn nővérének lesz nagyobb szerepe?
V: Igen. 🙂

K:  Raffe az a Raphael? Úgy értem, az arkangyal, aki elméletileg gyógyító meg minden? Gondolkoztam, hogy egy arkangyal, aki elvileg gyógyítónak kellene, hogy legyen, annyira tanácstalannak látszott, amikor a szárnya visszarakásáról van szó?
V: Raffe az A Raphael, de ő egy katona, nem gyógyító az én történetemben.

Ahogy én értelmezem az angyal tant, nincs egyetlen elfogadott tény róluk. Például, úgy tűnik, hogy sokkal több angyal sztori van a Muszlim kultúrában, mint a Keresztény kultúrában.

A kutatásommal arra a következtetésre jutottam, hogy magam választhatom ki melyik angyal tant kövessem.

Tudom, hogy népszerű azt hinni, hogy Raphael a gógyító, de ahogy én tudom, a Biblia nem állítja ezt, és Énok sem (aki részletesen beszél az angyalokról). Mégha mondanák is valahol, nyílvánvalóan éltem volna a kreatív írói szabadságommal ami az angyalokat és a hierarchiát illeti, bár próbálok nem ellent mondani az ősi szövegeknek.

K:  Tervezitek egy Angelfall képregény kiadását?
V: Igen, amit a sorozatnak vége.

NYEREMÉNYJÁTÉK

Ha szeretnétek megnyerni az Angelfall – A bukás könyvek egyikét, akkor nincs más dolgotok, mint kitalálni, hogy az egyes blogokon található idézeteket, melyik ismert angyalfiú mondhatta.

Íme a mai idézet:



“Én mégis azt hiszem, szívesebben merülnél meg a méregben, mint hogy a torkodon akadjon egy falat torta.”


a Rafflecopter giveaway

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük