Blogturné – Szabados Ágnes: Van időm olvasni! [NYEREMÉNYJÁTÉK]

Szabados Ágnes Nincs időm olvasni! facebookos csoportja és kihívása rövid idő alatt nagyon ismert és kedvelt lett a könyvmolyok között, és olyanokat is könyvmollyá tett, akik korábban egyáltalán nem vagy csak keveset olvastak. Ági most egy különleges könyvvel kedveskedik nekünk, melyben nemcsak rendszerezhetjük az olvasnivalóinkat, hanem vezetése ösztönözhet is arra, hogy még több könyvet vegyünk a kezünkbe. A turné során 10 blogger mondja el a véleményét a Van időm olvasni nevezetű olvasónaplóról, a turné végén pedig ti is nyerhettek belőle egy saját példányt.

Blogturné – Szabados Ágnes: Van időm olvasni! [NYEREMÉNYJÁTÉK]
[alert type=”info”]
Kiadó: Libri Kiadó
Megjelenés: 2018. november
Sorozat:
Terjedelem: 192 oldal
Műfaj: olvasónapló

Nincs időm olvasni! Annyiszor hallottam ezt a panaszt, hogy 2017 januárjában létrehoztam egy kihívást az online térben azért, hogy a közösség erejével visszacsempésszem a mindennapokba az olvasást.

A Nincs időm olvasni kihívásból lassan egy tízezer fős, aktív közösség alakult ki, amelynek tagjait a könyvek szeretete köti össze. Van időnk olvasni, sőt, van időnk arra is, hogy az olvasmányainkat még emlékezetesebbé tegyük – erre szolgál ez az olvasónapló, amelyben értékelheted az olvasott köteteket, lejegyezheted kedvenc idézeteidet, izgalmas könyves bakancslistákat teljesíthetsz, miközben számtalan inspiráló gondolatot is találsz az olvasásról.

Barátsággal,
SZABADOS ÁGNES

[/alert]

Egy vallomással kell kezdenem ezt az értékelést: én vagyok a leglustább és legfeledékenyebb ember a földön. Próbáltam vezetni az olvasásaimat excelben, goodreadsen, molyon, de az év végi összefoglaló készítésekor mindig rájövök, hogy pár olvasmányt nem vittem fel. Régen én is szorgalmasan vezettem, aztán mostanában ez valahogy elmarad. Ráadásul volt már olyan, hogy egyes értékeléseim végleg elvesztek az éterben. Ezért gondoltam hát arra, hogy ha már digitálisan nem megy, megpróbálkozok egy ilyen olvasónaplóval és ha beválik, minden évben vezetek egyet. Még sosem használtam hasonlót, úgyhogy ha profi, hozzáértő véleményre vágytok, inkább a többi állomáson keressétek, de ha ti is olyan laikusok vagytok a témában, mint jómagam, remélem hasznos lesz számotokra ez a kis beszámoló.

Az első dolog, ami felmerült bennem az volt, hogy “jé, de pici”, merthogy kisebb, mint egy A5-ös füzet. Viszont a maga 192 oldalával elég vaskos – gondoltam én, aztán rájöttem, hogy talán nem eléggé, de erről bővebben egy picit lentebb. Amit imádok benne, hogy kemény borítós és a lapok is elég vastagok, teljesen táska-biztos, így nyugodtan és kényelmesen cipelhetjük bárhová. Extra pont a belevarrt kis anyagkönyvjelzőért, amit én minden könyvbe tennék, mert ez legalább nem esik ki/nem veszik el és mindig kéznél van. Plusz, szerintem tök hangulatos, nosztalgikus (hogy a fenébe lehet egy könyvjelző hangulatos? Pszt, csak ússz az árral…).

A napló designja kívül-belül ízléses, a színkombinációk (barack – sötétkék) telitalálat, a betűtípus elegáns, könnyen olvasható és az oldalak elrendezése is letisztult. Bónusz illusztrációk is vannak benne. Viszont itt is muszáj belekötnöm valamibe (tudom, legyek bulda asszony), ez pedig a kis kék papír “öv” az Olvasónapló felirattal. Kifejezetten tetszik, hogy így lett megoldva és nem a borítóra nyomták rá, hogy mi is ez a könyv, de ennél idegesítőbb papírfecnivel még nem volt dolgom! Muszáj lesz hozzáragasztanom a könyvhöz, mert össze-vissza csúszkál, gyűrődik, leesik. Persze értem én, hogy megakarták hagyni a választási lehetőséget.

A napló rész funkcionális kialakítása rendszerezett, méghozzá ABC-sorrend szerint. Ez tök jó ötlet, egyetlen problémám, hogy csupán 3-5 oldalt kaptak a betűk. Lényegében mindegy, hogy szerző neve szerint vagy könyv címe szerint rendezi az ember az olvasásait, zihher, hogy több A betűs lesz, mint például Ty vagy Q, így míg egyes oldalak valószínűleg üresen fognak árválkodni, míg másoknál nem lesz elég az oldal. Legalábbis egy könyves bloggernek biztosan nem. Talán valamiféle időrendet kellett volna inkább használni. Azoknak, akik kevesebbet olvasnak viszont szuper lehet, illetve, ha tényleg csak a nagyon kedvenc könyveinket szeretnénk vezetni.

A könyv értékelős lapokon találhatók az alapadatok (szerző, cím, kiadó, elkezdtem – befejeztem), 6 sor a véleményünknek, a pontozási rendszer pedig 5 színezhető csillagból áll. Van néhány sor a kedvenc idézetünknek, egy bizonyos “a legfontosabb, amit a könyvtől kaptam” és egy közönség kedvenc, ami sok blogger posztjában is található, az “így találtam rá” szekció. Azt is egyszerűen jelölhetjük magunknak, ha a könyv újraolvasandó méghozzá egy kipipálható, színezhető, x-elhető vagy egyéb más módon kitölthető karikával. Gyakorlatilag egy fullos blogbejegyzés, csupán egy hibája van: fizikailag képtelen vagyok ilyen röviden összefoglalni a véleményemet! 6 sor?? Komolyan?? 6 sorban még egy normális vázlatot sem tudok összehozni. Ez számomra kicsit elszomorító volt, mert mostanában a munkahelyemen, kézzel szoktam értékeléseket írni, és reméltem így nem kell papírfecniket hordozgatnom, de, ahogy Petőfi is megmondta, ez a terv sajnos füstbe ment.

A napló nem csak az értékeléseknek ad helyett, de különféle kis extrák is vannak benne, A teljesség igénye nélkül, íme néhány: egy aranyos levél és előszó Ágitól; könyves idézetek híres emberektől, költőktől, íróktól; illusztrációkkal díszített könyves kihívások (köztük Nincs időm olvasni! éves kihívások is) és kitölthető könyves témák, kívánságlisták, várólisták, könyves esemény naptárak, jegyzetek, kedvenc idézetek helye… szóval minden jó, amire egy molynak szüksége lehet. Zseniális ötlet szerintem az Olvasásmérő, ahol egy kis táblázat segítségével követhetjük mennyit olvasunk egy évben, napokra lebontva. Ez szerintem tök érdekes ötlet, sosem vezettem még, de jövőre isten biza megpróbálom.

Összegzés: Nekem ez az első olvasónaplóm, így nincs sok hasonlítási alapon, de a magam igényeihez mérten úgy érzem, hogy a Van időm olvasni Olvasónapló inkább azoknak lesz hasznos, akik nem dömping szerűen olvasnak vagy kevés szóval is letudják írni véleményüket egy könyvről. Kisebb átalakításokkal (betűrendet időrendé) mindenki nagyobb hasznát vehetné és talán egy bloggernek is segítségére lehet. A kiszerelése praktikus és elegáns, a benne lévő extra tartalmak hasznosak/érdekesek. Számomra ez egy olyan könyv, amit valószínűleg nem vennék meg magamnak, mert nem érzem rá szükségét, de ha valakitől ezt kapnám ajándékba nagyon örülnék neki – ez nem egyenlő azzal, hogy nem éri meg megvenni, ez csupán az én furcsa logikám! Egy feljavított, bloggerekre szabott változatra hasonló extrákkal viszont biztosan vevő lennék!

 


NYEREMÉNYJÁTÉK

A Nincs időm olvasni csoportban Ági minden hónapban más témát ad meg, amelyhez olvashatunk. A játék során a 2017-ben és 2018-ban meghirdetett témákhoz kapcsolódó könyvek címét kell kitalálnotok leírás alapján. Feladatotok, hogy a Rafflecopterbe írjátok be a történetek magyar nyelvű címét.

FELADVÁNY:

2018-ban, augusztusban egy könyvsorozat egyik részét kellett elolvasni, mi most az első rész címét keressük. A könyvben a valoriai birodalom rabszolgaként tartja a herraniakat. A történet egy valoriai lányról szól, aki megvásárol egy herrani férfit, ám az rabszolgánál sokkal többé válik számára.

[alert type=”warning”] Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.[/alert]

a Rafflecopter giveaway


Turné állomások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük