Társasjátékok könyvmolyoknak

Nemrég ismét rászoktam a társasjátékokra, és eszembe jutott, hogy milyen jó lenne egy ilyen könyv klub, ahol nem csak olvasunk, de társasozunk is. Rá kellett jönnöm, hogy megint elkéstem a millió dolláros ötlettel, ugyanis számos könyves társasjátékot lehet találni a piacon. Ezekből állítottunk most össze egy listát.

Bookopoly

Társasjátékok könyvmolyoknak

Mivel mással is kezdhetnénk, mint egy nagy klasszikus könyvmolyoknak szánt változatával. A Bookopolyban könyvtárak és könyvesboltok tulajdonjogáért versenyezhetünk, ezzel mi lehetünk a könyvesboltok bárója vagy a könyvtárak hölgye. A játékot ugyanúgy kell játszani, mint  a klasszikus Monopolyt, csak minden könyvekkel kapcsolatos. Az egyetlen probléma, hogy a játékot az Amazon árulja és eléggé kifutóban van, emellett rendkívül borsos az ára.

The Great Penguin Bookchase

Tony Davis alkotta, a játék első kiadása 2007-ben jelent meg a Hay Festival of Literature and the Arts ünnepségre. Az új verzió a kiadó 75. évfordulójára készült, és úgy néz ki, mint egy klasszikus  Penguin könyv. A játék lényege, hogy “gyűjts, raktározz, kölcsönözz vagy lopj” hat könyvet. Ezt úgy tudják a játékosok elérni, hogy részben több választós kérdésekre kell válaszolniuk, részben pedig különleges helyeket kell meglátogatniuk a táblán: A Könyvesboltot, A Könyves Sarkot, A Könyvárat. Ezen kívül a véletlen is közrejátszhat, ugyanis van egy Jutalom és egy Büntető kártya is. Minden játékos körökre osztva halad a táblán egészen addig, amíg egy játékos összegyűjt hat darab könyvet: minden kategóriában egy könyvet kell gyűjteni. Ha ez megvan, ennek a játékosnak el kell jutnia a tábla közepébe, úgy, hogy megmarad a teljes könyvespolca (felturbózott könyves ki nevet a végén). A játék alapára körülbelül 10000 Ft, a rossz hír, hogy a kiadó már nem árulja, így leginkább használtan lehet megtalálni.

Trónok Harca Rizikó Deluxe kiadás

A trónok harcából rengeteg társas és kártyajáték készült már: Monopoly, Cluedo, stb. Ez a kiadás kétségkívül a legösszetettebb és legélvezetesebb az RPG játékok kedvelői számára. ráadásul itthon is kapható, igaz, koplalhatunk, ha meg akarjuk venni.

A Trónok Harca Rizikó Deluxe kiadásában minden híres családot a játékosok irányítanak. A tét a többi Ház legyőzése, az eszközökben pedig senki sem válogat. A játék jóval több stratégiai lehetőséget kínál, mint a hagyományos Rizikó, mert katonáinkkal küldetéseket hajtunk végre, tanácsadóktól kapunk segítséget és erőforrásainkkal is gazdálkodnunk kell. Az események hangulata a népszerű regényt és a filmsorozatot idézi.

A Trónok Harca Rizikó Deluxe kiadása tartalmaz az eredeti angol nyelvű társasjáték (Risk: Game of Thrones Skirmish Edition) mellett két teljes értékű kiegészítőt is, így ebben az egyetlen súlyos dobozban MINDEN benne van, ami a három játékmódhoz szükséges! Ezzel éveken át lehet játszani, semmi mást nem kell venni hozzá!

Liebrary

Ez hasonlít a Cards against humanity-re, csak kevésbé vulgáris és nonszensz. Minden játékos kap egy bizonyos színű játékdarabot. A játékosok egymást követve dobnak egy kockával, melynek oldalai 5 műfajt jelölnek: Klasszikus, Horror/Sci-fi/Rejtély, Fikció/Nem-Fikció, Romantikus, Gyerek.  Van egy extra opció, ami megengedi a dobónak, vagyis a “Könyvtárosnak”, hogy ő válasszon.

A Könyvtáros húz egy kártyát a kidobott műfaj paklijából és felolvassa hangosan a szerző nevét, a könyv címét és a könyv leírását, a könyv első sorát (ami a kártya alján található) azonban nem. Ezután a többieknek ezek alapján kell írniuk egy saját nyitó sort a könyvhöz, amiket odaadnak a Könytárosnak, aki majd ezeket is felolvassa a valódival együtt. Ezután a játékosoknak ki kell választaniuk, hogy szerintük melyik a valódi nyitó sora a könyvnek. Amelyik a legtöbb szavazatot kapja, az nyeri azt a kört, és a játékos, aki írta előreléphet a táblán. Azok a játékosok, akik kitalálták az igazi idézetet, szintén előre léphetnek. Sajnos ezt is már csak leginkább eBAY-en és hasonló helyeken lehet megtalálni, de házilag is elég könnyen le lehet gyártani.

Ex Libris

Ez is a bonyolultabbak közé tartozik, és a Bookchase-hez hasonlóan, itt is az a cél, hogy mi legyünk a legjobb könyvtárosok a legnagyobb kollekcióval. Gyönyörű design, kreatív és szórakoztató elemek díszítik a játékot. Egy (névtelen) fantasy városban Mi és versenytársaink finom és értékes könyvekkel kereskedünk. Ebben a faluban a polgármester nemrég jelentett be egy új pozíciót, amely a falu tanácsában is ad egy helyet, ez pedig a Nagy Könyvtáros. Ez egy jövedelmező pozíció, de maximum 3 társaddal kell megküzdened majd érte körülbelül 45 perc alatt. A játékot itthon is lehet kapni, ám egyelőre sajnos csak angolul. Egy szuper kis összefoglalót itt olvashattok a játékról.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük