Blogturné – Sarah J. Maas: Viharok birodalma [Nyereményjáték]

A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg az Üvegtrón sorozat ötödik része, a Viharok birodalma. A folytatásban a háború már a küszöbön áll, Aelinnek és társainak egyre nehezebb döntéseket kell meghozniuk a túlélésért, egy jobb világért. Miközben a tűzszívű királynő igyekszik csatlósokat keresni, az istenek érthetetlen utalásait megfejetni vagy éppen egy szusszanásnyi időt szerelmével, Rowannel tölteni, olyan harcosok lesznek segítségéül, akikre álmában sem gondolt. Ha Ti is részesei szeretnétek lenni a finálé előtti egyre izgalmasabb történetnek, tartsatok a blogturné három bloggerével, és játszatok a könyvért.

“Aelin Galathynius nem csak azért toborzott hadsereget, hogy Morath ellen harcoljon… Sarkából készült kifordítani a világot.”

[alert type=”info”]

Kiadó: Könyvmolyképző kiadó
Sorozat: Üvegtrón 5.
Megjelenés: 2017.12.15.
Fordító: Hetesy Szilvia
Terjedelem: 776 oldal
Műfaj: New Adult romantikus Fantasy

A világot az álmodók mentik meg és építik újjá.

Királyságok harca

Alig kezdődött meg Aelin Galathynius hosszú útja a trónjáig, máris háború fenyeget. Útja során elveszített, de szerzett is szövetségeseket, barátságok köttettek és szakadtak meg, miközben a mágikus erőt birtoklók és azt nélkülözők is konfliktusba kerülnek.
Aelin szíve az oldalán harcoló hercegé, hűsége pedig a védelmére szorulóké, akikért mágiája utolsó cseppjét is kész odaadni. Ám a múlt borzalmas bugyraiból szörnyetegek bukkannak fel, és a sötét erők felsorakoznak, hogy leigázzák a birodalmát. Egyetlen esélye marad, egy kétségbeesett küldetés végrehajtása, ami a végét jelentheti mindannak, ami Aelin számára drága.
A kirobbanó sikerű Üvegtrón sorozat lélegzetelállító ötödik kötetében Aelin válaszút elé kerül: mit és kit áldozzon fel azért, hogy megakadályozza Erilea széthullását.

[/alert]

Blogturné – Sarah J. Maas: Viharok birodalma [Nyereményjáték]
Totálisan tönkretett ez a könyv. Még hónapokkal később is agyalok rajta. Hihetetlen látni mennyit fejlődött ez a sorozat az első rész óta, amit szintén szerettem, de azért látható, hogy mostanra felnőtt, komolyabb, drámaibb és badasebb lett, ahogy a főszereplője is. Kétségkívül a Viharok birodalma az eddigi legjobb rész, és csak remélni tudom, hogy a befejező kötet méltó folytatása és lezárása lesz Aelin történetének, mert az tuti, hogy ezt nehéz lesz überelni.
Mindent, amit az előző résznél hiányoltam, itt megkaptam. Ezt a közel 800(700 eredetileg) oldalt Sarah ki is használta és valami elképesztően nagyot alkotott.
A könyv továbbra is E/3-ban van írva, viszont több nézőpontra oszlik, ezáltal több különálló, de nem teljesen elkülönülő, és a végére összefonódó cselekményszálat mozgat az írónő. Régi (még az előzménynovellákból is feltűnik néhány) kedvenc “bábuk” és újak is kerülnek a sakktáblára ahol a játék életre-halálra megy.
A sztoriról mondhatjuk, hogy vegyesen tartalmazza a múltat és a jelent. Egyből egy flashbackkel indítunk, ahol Elena Gavin végső harcát láthatjuk Erawannal, amiből néhány választ és még jó sok új kérdést meríthetünk. Ebben a könyvben rengeteg mindenre magyarázatot kapunk, nagyon sok új háttér információval szolgál a világról, néhány fajról, és főleg Aelinről (múltjáról és jövőjéről, illetve végzetéről). A tempója szintén változó, hol lassabb, hol pörgősebb, de az biztos, hogy mindenki számára tartogat izgalmas részeket, legyen az akció, kaland, cselszövés, tervezgetés, múltidézés vagy a látványos karakter fejlődések.
Mikor azt hiszem hogy Sarah nem tud már nagyobbat csavarni, képtelenség, hogy több fordulatot behozzon, akkor mint az Eötvös Gábor bá, elővesz egy másikat a zsebéből és vigyorogva bejelenti, hogy márpedig “VAN MÁÁÁÁSIIIIK!!!!!”
Az előző résznél megemlítettem, hogy Aelin mindent egyedül csinál, a többiek csak statiszták. Nos, ebben a könyvben, bár a tervezgetés nagy része még mindig Aelin specialitása, azért most már jobban kitűnik az, hogy a többiek is sokat adnak a sikerhez. Ééés igen, még mindig előfordul a kommunikáció hiánya, és sok mindent elhallgat a bizalmasai elől, aminek még mindig semmi más értelmét nem látom, csak hogy az olvasót az utolsó pillanatig sötétben tartsa Sarah. Na, de ezt még elnézem, mert egyik fordulatot sem láttam előre, úgyhogy meglepődtem, mint faltörő kos a fotocellás ajtó előtt. Szóval ez egyszerre negatívum és pozitívum is, mert a célját maradéktalanul elérte, én pedig pár szemforgatás után az államat kapargattam a földről. Viszont, ahogy fentebb említettem itt már a többiek is aktívabbak, az egyik nagy fordulat például Rowan érdeme, Lysandra egy – scusi – kibaszott HŐS, de hébe-hóba Dorian és Aeidon is besegít, illetve egyéb mellékszereplők is letesznek valamit azért az asztalra.
Ahogy az várható volt, ebben a könyvben talán minden kiderül Aelinről, amit tudnunk kell, illetve, amit neki tudnia kell. Imádom, hogy Sarahnál a “kiválasztott” karakterek sorsa, életútja kín és szenvedés, állandó harc egy csipetnyi boldogságért és státuszuk nem egy “ajándék” vagy áldás, hanem inkább átok, ahol szintén csak megmutatkozik a karakterfejlődés: Celaena Sardothien a sorozat elején valószínűleg a másik irányba futott volna, ha már akkor tudja mi vár rá, Aelin Ashryver Galathynius, Terrasen királynője viszont felemelt fejjel néz szembe bármit is hoz neki a jövő, tudja miért és kiért harcol, tudja mit akar és bármit megtesz érte. Emellett viszont érzékeny oldalát is láthatjuk, és Rowannel való kapcsolata is jobban kiforr (bár én eddig is szerettem őket…) anélkül, hogy csöpögős lenne vagy erőltetett. Eddig is szerettem Aelint, de azt hiszem, most tényleg kedvenc lett.
Aelinen kívül Aeidon és Lysandra, Dorian és Manon is nagyon sokat fejlődik az eddigiekhez képest, és mindegyikőjüknek egy kisebb-nagyobb történetszála is van, idővel pedig végre összeáll ez a fura szövetség, a kérdés csak az, hogy meddig tudják egyben tartani…
Aelin fejezetein kívül még két állandó narrátorunk van: az egyik Manon, aki sokáig Morathból, Erawan főhadiszállássáról jelentkezik be nekünk, ahol szintén kiderül pár dolog Manonnal, Erawannal, és más boszorkányokkal kapcsolatban is. Ezeket a részeket is hasonlóan élveztem, mint Aelin részeit, talán ezek voltak a legkeményebb részek, ahol folyamatosan izgulhatunk, mert egy rossz döntés, egy rossz lépés és borul a bili. A másik Elide (és Lorcan). Bevallom, ezek a részek picit untattak, mindig rosszkor váltottunk át, és a két másik helyszín sokkal jobban érdekelt volna. Elide és Lorcan cukik együtt, érdekes látni, hogy a kezdeti kölcsönös kihasználás után, hogy nyílnak meg szép lassan egymásnak a közös kalandjuk során, de számomra nem sok pluszt adtak hozzá a történethez. Szépen kitöltötték az oldalakat, de itt is csak azt érzem, hogy egy eszköz volt arra, hogy Sarah úgy fejezhesse be a könyvet, ahogy (erről még később).
Akik olvasták a novellákat, azoknak lesz benne egy-két easter egg, nem csak néhány karakter (ráadásul pont a kedvenceim), de néhány hely is visszatér majd, illetve pár tündér is nagyobb szerepet kap.
Egy két fun párosítás is összejött, például Dorian és Rowan kap pár közös jelenetet négyszemközt, mókás volt látni, hogy dolgoznak össze, és hogy tanítja őt is Rowan. Dorian Manon párosa szintén szórakoztató, de Aeidon és Lysandra viszi a prímet.
Főellenségből kettő is van, természetesen a gonosz Valg király, Erawan, aki végre teljes valójában is megtisztel minket jelenlétével, illetve ott van Aelin nemezise, Maeve, aki akkora csavarbombát dob ránk, hogy egy atombunker nem védene meg. És igen, harcolnak egymással, és igen, zseniális jelenet: a koreográfia, a képek, amiket Sarah lefest, az érzelmi töltet, a dráma, az erők bemutatása, a kettejük szó és mentális párbaja…
A szerelmi szálakról csak annyit, hogy van benne bőven, négy párosért is izgulhatunk, és azt kell mondjam Sarah jól játszott, mert most minden páros tökéletesen tökéletlen. Passzolnak egymáshoz, és és mindegyiknek szívesen olvasnám a spin-off könyveit (oké, talán Elide-nek kevésbé, bár ha felnőne a feladathoz…).
No, de kérem szépen, valaki megmondaná mi az isten volt ez a függővég??? De most komolyan, és ezek után még egy töltelék kötetet is kapunk Chaolról (CHAOLRÓL WTF?!), szóval nem elég, hogy Sarah szíven szúr, még meg is forgatja a kést, de oda-vissza, csak hogy érezzük a törődést.
A viharok birodalma nagyon magasra tette a lécet a sorozat befejező kötete előtt azzal, hogy a karakterfejlődést tökélyre fejlesztette, a cselekményszálak összeértek és tökéletesen illeszkednek, a történet kirakósából már csak egy-két darabka hiányzik és végre mindent megkaptunk egy kötetben. Annyira mély nyomot hagyott bennem, hogy jobban várom a hetedik részt, mint az ACOTAR 3. részét, ami, ha valaki ismer, tudja milyen nagy szó.
Annyi mindent lehetne még írni erről a részről, hogy egy 30 perces vlog nem lenne elég, és képtelenség lenne spoilerek nélkül ennél többet elmondani, úgyhogy legyen elég ennyi, és most mindenki azonnal kezdje el olvasni!
Kedvenc karakter(ek): Aelin, Lysandra, Manon
Kedvenc jelenet(ek): A hajós harc és a vége, a harctól az utolsó mondatig. Ez a rész kivégzett, annyira epic!

VERDIKT



[toggles][toggle title=”BTK EXTRA”]

Sarah válaszolt néhány Melyik karaktered(del)…? kérdésre, ezekből válogattunk nektek párat.

Melyik karaktereddel néznéd meg a 100 össze részét?
Celaenával, legalábbis azzal az énjével, amikor még Celaena volt. Biztos, hogy élvezné a vérontást és a Clarke politikai cselszövéseket és a döntéseit. Imádná Lexát, de odáig lenne Bellamyért. Ki nincs odáig Bellamyért, nem igaz? Igazság szerint Celaenával bármilyen tv sorozatot jó lenne nézni, annyira lusta tud lenni, ami azért szuper, mert három rész után nem mondaná, hogy abba kéne hagynunk, és valami értelmeset kellene csinálnunk. Sokkal inkább mondaná, hogy nézzünk meg 12 részt és 15 órán át el se mozduljunk a tv elől.

Melyik karaktereddel írnál közösen könyvet?
NEM Celaenával, mindent ő akarna írni. Adrian meg csak a forró jeleneteket akarná megírni. Szerintem Luciennel mókás lenne, nagyon okos, jó lenne a történet szövésben, a tervezgetésben. Rowannek nem lenne türelme leülni és könyvet írni. Rhysszel jó lenne, de nem tudom, Dorian is talán. Nem tudom, igazából egyik karakterem sem beszél hozzám ilyen szintű kreativitással, szóval nem tudom.

Melyik karaktered főzhetne neked?
Nem tudom, biztos, hogy nem Celaena, ő nem tud főzni. Rowan jobban szereti a nyársra tűzött húst, szóval ő sem tud. Nesryn viszont nagyon jó séf, és sütni is nagyon jól tud. Úgyhogy valószínűleg ő. Ráadásul a családja a déli kontinensekről származik, úgyhogy biztos jó kis fűszereik vannak, biztos, hogy valami fantasztikusat főzne nekem, úgyhogy őt választanám.

[/toggle][/toggles]


Nyereményjáték

A történetben Aelinék háborúra készülnek, az eddig külön utakon járó szereplők sorsa egyre jobban összeforr. A sorozat és a szereplők sikerét bizonyítja, hogy rengeteg fanart jelent meg nemcsak a főszereplőről, de mindenki másról is. De vajon felismernétek őket egy-egy kép alapján? Nos, most kiderül, mennyire rajongtok a történetért, mivel a feladatotok az lesz, hogy az állomásokon található képek/fanartok alapján felismerjétek a szereplőket, és beírjátok a nevét a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

[alert type=”e.g. warning”]Figyelem! A postázás kizárólag magyarországi címre történik. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.[/alert]

a Rafflecopter giveaway


Turné állomások

01.20. Könyvvilág
01.23. Függővég
01.26. Deszy könyvajánlója

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük