Blogturné – Sebastien de Castell: Az áruló pengéje [Nyereményjáték]

Sebastien de Castell: Az áruló pengéje fantasy világába kalauzolunk titeket egy három állomásos turné keretein belül. Az állomásokon megismerhetitek Falciót és két társát, valamint az is kiderül, miért öreg a kabátjuk. Tartsatok velünk, mert a szokásos posztok mellett természetesen nyerhettek is.

[alert type=”info”]Kiadó: Fumax
Sorozat: Öregkabátosok #1
Megjelenés: 2017.02.23
Műfaj: Fantasy
Terjedelem: 392
Fordító: Galamb Zoltán

A király halott. A rendet feloszlatták. Az ország szétesőben. A munkaadónkat pedig megölték… De esküszöm, nem mi voltunk!

Tristia királya halott. Egykor az országot törvénytudó elit harcosok, az uralkodó Öregkabátosai járták, hogy fenntartsák a rendet, amíg szélnek nem eresztették őket. Falcio Val Mond és két vándorbíró társa, Kest és Brasti ezekben a zűrzavaros időkben testőrként biztosítanak kíséretet egy nemes úr számára, aki viszont nem hajlandó kifizetni őket. Már csak akkor lehetne rosszabb a helyzet, ha megbízójuk holtan feküdne a padlón, miközben a tettes a gyanút rájuk terelő bizonyítékokat helyezne el a gyilkosság helyszínén. De… várjunk csak! Hiszen pontosan ez is történik!

Eközben a világ legromlottabb városában összeesküvést szőnek a trón megszerzéséért. A gondosan megtervezett gyilkosságsorozatot egy árván maradt kislány halála zárná le, romba döntve mindent, amiért a három jóbarát korábban küzdött. Ám ahhoz, hogy betartsák Paelis királynak tett végső ígéretüket, és utolsó küldetésükként leleplezzék a cselszövést és megmentsék a lány életét, újra egyesíteniük kell az Öregkabátosokat. Ebben a harcban kizárólag legendás kabátjukra és kardjukra támaszkodhatnak: a nemesek zsarnokká, a lovagok haramiákká lettek, ők pedig egyedül az árulók pengéjében bízhatnak.

Sebastian de Castell debütálásával indul az utóbbi évek egyik legsikeresebb és legnagyobb tetszést arató epikus fantasy sorozata.

[/alert]


Körülbelül három és fél éve láttam ezt az epic könyvborítót, ami a Dragon Age Origins borítójára emlékeztetett, úgyhogy természetesen egyből bele is szerettem. Ez volt az Áruló pengéje. Már akkor tudtam, hogy szóljon bármiről, én ezt a könyvet egyszer tuti elolvasom. Aztán láttam, hogy high fantasy, és annyi penge még nem voltam akkoriban angolból, úgyhogy megfogadtam, hogy kivárom, amíg megjelenik magyarul (fő a pozitív gondolkodás). A Fumax és én mostanában nagyon össze vagyunk hangolva, mert sorra hozzák ki azokat a könyveket, amikkel hasonló történelmem van. Ráadásul ők pont egy olyan kiadó, ahol mindig 150%-os a minőség, úgyhogy nem is kerülhetett volna jobb helyre ez a sorozat.

Először is, szinte sosem csinálok ilyet, de most muszáj megemlítenem a magyar fülszöveget. Tökéletesen visszaadja azt az érzést, azt a stílust, ami a könyv belsejében is megtalálható: egyszerre lehangoló és reménytelen, felejthetetlen kalandokat ígérő, epikus, és mégis teljesen zizzent és üdítő. Így kell fülszöveget írni, emberek!

A történetbe megpróbálok nem túl részletesen menni, mert amit tudni kell az olvasás előtt, azt a fülszöveg – amit az előbb megbeszéltünk, hogy érdemes elolvasni – szépen bemutatja, a többit meg egyszerűen át kell élnie az olvasónak. Nagyon röviden arról van itt szó, kérem szépen, hogy Tristia országa Paelis király uralkodása alatt az ideális ország: fair törvények, amik ugyanúgy vonatkoznak nemesre és a szegényekre egyaránt, ezt pedig az igazságos király és az általa létrehozott rendfenntartó szövetség, az Öregkabátosok felügyelik. Persze, egy ilyen királyság, ami alá több hercegség is tartozik, előbb utóbb bukásra ítéltetett, így hát nem meglepő, hogy szeretett Paelis király idő előtt, nem természetes halált hal, aminek során megkezdődnek a trónért való küzdelmek. De ami még ennél is fontosabb, hogy az Öregkabátosok élete is egycsapásra romba dől: a tiszteletet szégyen, a bizalmat ellenszenv váltja fel. Ráadásul professzionális karrierjük is odaveszett, így abból élnek meg amiből csak tudnak.

Ennél a pontnál találkozunk a könyv kezdetekor Falcioval, az Öregkabátosok Első Kántorával és két jó barátjával és társával, Brastival és Kesttel. Egy mesteri elme, egy remek kardforgató, és egy buggyant nőcsábász profi íjjász. Ők a három muskétás. Ha bármikor láttál már muskétásos sorozatot vagy filmet, akkor elég jó fogalmad lehet arról, hogy milyen is ez a kis csapat. A köztük lévő dinamika fergeteges: a párbeszédeik, a múltjuk, a bajtársiasságuk és ellentéteik egy olyan főszereplő gárdát formálnak aminek bárki szívesen a tagja lenne, még ha tuti a halálba vezetné is. Már az első oldal után tudtam, hogy imádom őket. Szóval ez a három jómadár a királyuk halála után évekig kutattak azon drágakövek, a csariotok után, amit királyuk végső küldetésükként tűzött ki, miközben próbálják újra szolgálatba helyeztetni az Öregkabátos rendet. Falcionak van is erre egy szuperjó terve, ami működhetett is volna, ha nem lennének meglehetősen csapnivaló testőrök, és miután nem tudták megvédeni legújabb munkaadójukat kalandos útjuk egészen odáig vezet, hogy egy karavánt kell épségben célba juttatniuk. És ez az a küldetés, ami ismét csak megváltoztathat mindent. Az ezt követő események kimenetele hozhatja el a megváltást vagy a biztos szenvedést az ország és az Öregkabátosok számára.

A teljes történetet a jelenben és a visszatekintésekben játszódó jelenetek és információk alapján rakhatjuk össze, és bár nem nehéz követni (nem egy Égett-hegyi könyvtár például), de szépen épülnek egymásra az egyes rétegek és kifejezetten izgalmas úgy egymáshoz illesztgetni a megfelelő darabkákat, mint egy puzzle darabkáit. Például van olyan, amit a könyv elején tudunk meg, de a végén visszautalnak rá és akkor jövünk rá, hogy azta, ez tényleg kapcsolódik.

A könyv szíve viszont kétségkívül a karakterekben és a kalandjaikban rejlik. Leginkább Falcio karaktere áll a középpontban, az ő sötét múltját és az ő  személyét ismerhetjük meg a legjobban. Hűsége és hírneve számára a legfontosabb és próbál ezekhez mérten cselekedni. Nem véletlenül volt ő a csapat vezetője, hiszen nemessége mellett rendkívül jó stratéga is. Szerettem az ő karakterét, mert semmiben sem volt eltúlzott, érdekes és okos gondolatai voltak és a története is olyan, mint egy érzelmi hullámvasút. Brastit és Kest is imádtam. Egy picit akkor csappant meg a könyv, amikor bizonyos okok miatt felbomlasztották ezt a triót, és Falcio külön utakon járt. Érdekes volt ez a rész is, de itt volt látható, hogy a történet gerince az ez a hármas. Persze voltak mellettük még jó szereplők, például Aline, egy fiatal lány, akinek már most akarok egy spin-off sorozatot, pedig még csak a jéghegy csúcsát érintettük. Imádtam a kis csajt, nagyon badass, bátor, és tuti nem egy átlagos kislány. A főellenségek sem voltak rosszak, sőt, kellő vehemenciával tudtam utálni őket.

Ha már az elején a Dragon Age Originshoz hasonlítottam a borítót,  és sok helyen látni a mágia címkét, illetve ha már Fantasyról van szó, meg kell említeni, hogy igen, van benne mágia. Viszont nem sok és egyelőre nem annyira hangsúlyos. Inkább a kardforgató fantasy kategória egy kevéske mágiával fűszerezve. A mitológiája az istenekkel és Szentekkel már érdekesebb, bár szintén nem túl kidolgozott egyelőre. Imádtam, ahogy az Öregkabátosok elkülönülnek a hasonló szervezetektől, amiket eddig ismertünk. Különlegességük, hogy ítéleteiket dalba foglalták, hogy az emberek jobban emlékezzenek rájuk. Illetve a nevüket adó kabátjaik is különlegesek voltak, mindenféle praktikus módosításokkal.

Az írói stílus nagyon tetszett, mert részletes , de nem eltúlzott, drámai, de nem túl lehangoló, vicces , de nem erőltetett vagy helytelen. Van benne vér, erőszak,  brutalitás, trágárság,  de mégis kellő humorral szolgál a megfelelő helyeken. Az akció jelenteket pedig mesterien írja Sebastien.

Az áruló pengéje egy igazi érzelmi hullámvasút, mely egy konspirációkkal, árulásokkal és szívfájdalmakkal teli világba kalauzol el bennünket, de kellő humorral és kalandos akcióval, illetve karizmatikus főszereplőkkel és egy fordulatos történettel tartja fogva az olvasókat. 

VERDIKT:


Blogturné Extra

5 feltétel az Öregkabátossá váláshoz:

1. Szinte minden Öregkabátossal történt valami óriási személyes tragédia egy bizonyos ponton az életükben – valami, ami egy elég erős motivációt ad nekik arra, hogy életüket annak szenteljék, hogy akár egy csöppnyi igazságot is hozzanak ország életébe. Kest az egyetlen említett kivétel ez alól a könyvekben.

2. Mivel Tristia nemzetének kultúrájában erős hagyománya van a bajvívásnak, minden Öregkabátosnak mesterien kell bánnia egy párbaj fegyverrel, hogy megvédje a döntését a Lordok bajnokaival szemben.

3. Minden Öregkabátosnak le kell tennie egy esküt, amikor elfogadják az egyenruhájuk, de minden embernek más és más ez az eskü, és mindenki saját magának írja meg. Tehát ahelyett, hogy nagy kijelentésekkel és ígéretekkel dobálóznának, ezek általában eléggé egyszerűek és személyesek.

4. Az Öregkabátosok senki előtt sem hajlonganak, beleértve a királyt is. Ez néha az őrületbe kergeti a nemeseket és apapokat is.

5. Minden Öregkabátosnak meg kell tanulnia a birodalom közös dalait, és azokon a dallamokon keresztül kell ítéleteiket közölniük, annak érdekében, hogy az emberek ne felejtsék el.


NYEREMÉNYJÁTÉK

A sorozat címe Öregkabátosok, mivel a főhőseink kabátja elég fontos szerepet játszik a történetben. Nem csak a hidegtől védi viselőjét, hanem a fegyverekkel szemben is megállja a helyét, és számos zsebe sok titkot rejt. Nem véletlen, hogy ez a legértékesebb tulajdona egy Öregkabátosnak.
Minden állomáson találtok majd egy-egy jellegzetes kabátot, a rafflecopter megfelelő sorába pedig azt kell majd beírnotok, ki viseli a ruhadarabot.

[alert type=”warning”]

Figyelem! A válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.[/alert]

a Rafflecopter giveaway


További Állomások

07. 02. Függővég

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük