Kritika ~ Gurren Lagann (anime)

Valami újat hozok ma, ami még nem volt az oldalon. Ez pedig egy anime kritika és egyben megígérem, hogy ezentúl ami megérdemel egy cikket, annak írok is. Az első alanyunk a Gurren Lagann, japán nevén Tengen Toppa Gurren Lagann animációs sorozat, aminek huszonhét epizódja 2007. április 1. és 2007. szeptember 30. között futott a TV Tokyo csatornáján. Érdekes módon ez az alkotás annak ellenére, hogy szinte kultuszt teremtett, itthon nem igazán ismert, pedig ez egy kötelező darab. Mind a szereplők, a hangulat, a történet, a zene, a grafika egyszerűen lenyűgöző. Műfaját tekintve ez egy nagy kérdőjel, sőt nem is egy, legyen három. Van ebben minden:akció, komédia, dráma, kaland, sci-fi, amit el tudsz képzelni. Nézzük miért is érdemelte meg a saját cikkét.

Történet

Jövőben játszódik, helyszíne a Föld bolygó, sajnos pontos dátumot nem tudunk, mert az feledésbe merült. A Földön a Spiral King, Lordgenom uralkodik, aki az embereket mind a felszíntől mind egymástól elszigetelt földalatti falvakba kényszeríti. Lakói folyamatos rettegésben élnek, hogy mikor szakad rájuk a mennyezet az állandó földrengések során. Egyes falvakban vannak kiválasztott emberek, akik azért felelnek, hogy kibővítsék a falvak területét. Őket nemes egyszerűséggel az ásóknak hívják. Az egyik főszereplőnk is egy ilyen ásó, Simon akinek a szülei életüket vesztették egy földrengés okozta omlásban. A fiatal fiú nem emelkedik ki különösen semmivel, mindenki átlagosnak találja és egy valamihez ért: az ásáshoz, de ahhoz mindenkinél jobban. Egy igaz barátja, egy testvér figura mindig mellette áll. A különc delikvens Kamina, aki mindenáron ki akar jutni a föld alól a felszínre, amiben a legtöbben már nem is hisznek, hisz sosem látták. Ő biztos a létezésében, mert gyerekkorában apja felvitte ám mivel túl kicsi volt, hogy magáról gondoskodjon magára hagyta a faluban azzal egy üzenettel: „Ha készen állsz keress meg„. Simon segítségével akar kijutni ám a falú vezetője mindig megakadályozza őket, aminek általában a következménye, hogy Kamina büntetésben részesül. Egy nap Simon ásás közben rátalál egy furcsa szerkezetre és egy kulcs szerű tárgyra, ami nem csak az övét, de minden ember életét megváltoztatja. Elég egyértelmű történet igaz? El kell kenni a Lordgenom száját és kész, ugye? Hát nem. Olyan fordulópontok vannak benne, amire nem is számít az ember viszont belegondolva teljesen logikusak. A történetről órákig tudnék még beszélni, de ennyi bőven elég bevezetésnek és hogy ne legyen spoileres a leírás mindenképp megállok itt.

Karakterek

Simon





A történetünk egyik főhőse. Az elején a sok nyavalygása kezdett irritálni, néha megrázta azt a pofonfát és Kamina fejbe is csapta helyettem, szóval teljes volt az örömöm. Később szerencsére felnő a feladathoz és a végére maga is ikonikus karakterré válik, pont úgy, ahogy az a nagy könyvben meg volt írva, hisz „Yours is the drill that pierces the heavens”  azaz a „A te fúród az, mely áttöri a mennyeket”.

Kamina

Nagyszájú vezéregyéniség, aki nem engedi, hogy bárki parancsolgasson neki vagy bárki másnak. Ő maga határozza meg a saját sorsát még akkor is, ha az lehetetlennek tűnik. Tökéletesen illik hozzá az alábbi dalszöveg.

Do the impossible
see the invisible
raw! raw!
Fight the power!


Touch the untoucheable
break the unbreakable
raw! raw!
Fight the power!


Meghatározó szerepe van a történetben és ő fekteti le azokat az alapelveket, ami alapján az emberiség ismét felemelkedhet. Szerettem a nagy száját, hogy mindig pozitív és ezzel mindenki mást is felemel maga körül a kétségbe esésből, félelemből és egyéb lélekromboló állapotokból.

Yoko

Mert kell egy szexi főhősnő is, aki Simon és Kamina falujának közeléből érkezett, pontosan Littnerből. A falu lakhatatlanná vált és kénytelenek voltak a felszínre vonulni, ahol viszont az úgynevezett szörnyemberek támadnak rájuk hatalmas gépszörnyekben, amiket fegyvereseknek hívnak. Mázli, a falujuk egy elhagyatott fegyveraktárra épült, így volt mivel megvédeni magukat és azóta is a felszínen élnek, az ellenállást alkotva. Yoko külseje megtévesztő lehet. Nem ajánlott kikezdeni vele, mert kedvenc fegyvere egy hatalmas távcsöves puska, amivel apró darabokra szed bármit. Ő vezeti be két főnösünket a felszíni világ rejtelmeibe, már amennyit tud róla, hisz nekik is elég ködös még.

Vannak még sokan mások, akik kulcsfontosságú szereplők, de ha mindegyikbe belemegyek könyv lesz ebből nem cikk. Szóval legyen elég ennyi.

Zene

Van benne szívet melengető dallam is dögivel, hiszen bizonyos jelenetekhez elengedhetetlen. Viszont amiben kimagaslik, azok szerintem a harci dallamok, amiket többnyire csak játékokban szoktak használni, például a Metal Gear Rising Revengeanceben és a Devil May Cry sorozatban. Nagyon jó hangulatkeltő dallomokat találtak az amúgy is adrenalint növelő jelenetek alá.

Grafika

Sajnos nem tudom a TV felvétel milyen lehetett 2007-ben, én a Blueray verziót láttam, de az 720p HD és eszméletlen jól néz ki. Lehetne szőrszálat hasogatni, hogy miért nem 1080p, de őszintén szólva egy animénél ez nem olyan fontos, mint egy Guardians of the Galaxy-nál, ahol minden pixel számít. Minden szépen van megrajzolva. A harci jelenetek pörgősek, látványosak. Az egész megjelenés művészi jellemzőket mutat.

Na jó ez nem annyira, de elég vicces. Viszont lejjebb…

Összegzés
Ezek után nem meglepő, ha azt mondom ez minden idők egyik legjobb animéje, sőt tovább megyek; az egyik legjobb történet amit valaha láttam. Persze néhol lehet Japános túlkapásokra számítani, de aki ismeri az animéket, azoknak ez nem lesz új. Arra az esetre, ha nem hinnétek nekem, íme néhány sajtó kritika:
Anime News Network „A” Rating
Theron Martin – „az évtized egyik legéletelibb sorozata”
IGN 97/100
Ramsey Isler – „egy inspiráló történet”, „Összességében sikeres ábrázolása az eltökélt emberek rettenthetetlen szellemének.”
THEM Anime Reviews 4/5
Tim Jones – „Majdnem ötcsillagos matéria,”, „dugig akcióval, komédiával, drámával, kalanddal és sci-fi elemekkel, még azokat is elszórakoztatja, akiket nem érdekel a mecha műfaj”
A cikk végére egy előzetest kerestem, de sajnos ilyen nem sok van. Lejjebb találtok a filmhez is egy trailert, ugyanis az anime alapján készült két részes animációs film is, ami összetömöríti a lényeget. 

És a beígért film trailer

Végszónak aki nem hallotta még a „Just who the Hell do you think I am?!” kifejezést az tudja, hogy a Gurren Lagann sorozatnak nagy szerepe volt eme szavak elterjedésében.

Pro Kon
+ Kimagasló történet – Rövid
+ Hangulatos
+ Adrenalin túltengés
+ Erős érzelmi túltengés
+ Gyönyörű grafikai munka
5/5

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük