Blogturné – Gaura Ágnes: Túlontúl [Nyereményjáték]

Gaura Ágnes már visszatérő vendégnek számít nálunk, a Boriverzum-sorozatát imádjuk, de ezúttal legújabb könyvével a mesék, az emberek és a tündérek világába, Túlontúlra invitálunk benneteket. Tartsatok velünk és ha elég szerencsések vagytok, nyerhettek is.

[alert type=”info”]Kiadó: Delta Vision kiadó
Sorozat: 
Megjelenés: 2017. 06. 08.
Műfaj: Fantasy Chick Lit
Terjedelem: 616

Mindig az Ördög győz – tartja a mondás Tündérföldön is, ami a mesés Erdélytől a rejtélyes Csallóközig Nagy-Magyarország árnyékvilágaként rejtőzik az ismert valóság mögött. Egykor erős és örökké­való birodalom volt, de egy bűverejű szerelem feldúlta ember és tündér szövetségét, és az Ördög véghezvitte a lehetetlent: áthatolhatatlan Árokkal kettészakította, ami egynek rendeltetett. Hatalmát egy tiltott csóknak köszönhette, és átkát csakis egy újabb csók törhetné meg – ám a szerelmesek évszázados álomba dermedtek a birodalom két végében, és azóta sem akadt senki, aki át tudott volna kelni az Árkon, hogy segítsen egymásra találniuk.

A megváltó csók egy nap mégis kiszabadul Tündérföldről, útra indul egy utazókönyv segítségével, és végül a Budapesten élő Liliomig jut – ám a tündérmeséken nevelkedett lány nem is sejti, hogy Tündérország sorsa összefonódott az övével. Az utazókönyv varázsa az ő korántsem mesés életét is felborítja, így kettős feladat vár rá: ahhoz, hogy fel­ismerje a mágikus világ sugallatait, neki is meg kell találnia az igaz szerelmet.

A kultikus Boriverzum-sorozat alkotója, Gaura Ágnes ezúttal a magyar tündérmesék világába vezeti olvasóit – a somorjai templomon is túl, az Aranyerdőn, Ezüsterdőn és Réz­erdőn át egészen a Csörsz-árok legendájának varázslatos újraértelmezéséig.

[/alert]


Ági stílusát a Boriverzum könyvekben nagyon megszerettem, a könyv borítója gyönyörű és érdekes, a fülszöveg kicsit csöpögős, de szeretem a meséken alapuló történeteket, és valamiért a Once upon a Time magyar népmesékkel és a Tüskék és Rózsák udvarának szerelemgyerekére számítva naná, hogy azonnal ráugrottam erre a könyvre.

A könyvet két különálló, de történetileg egymáshoz kapcsolódó részre szedhetjük. Az egyik a a tündérek mágikus fantasy világa, a másik pedig a modern kori Budapest, a fő szál inkább az utóbbiban történik. Megmondom őszintén, külön-külön én mindkét részt élveztem volna, de az ide-oda ugrálás a helyszínek, az idő és a szereplők között nem annyira az én stílusom, ahhoz nagyon jónak kell lennie mindkét szálnak, és még akkor is a falhoz vágnám sokszor, ha mindig félbeszakítja a történetszálat, amibe végre belemerültem. Történetvezetés szempontjából értem én ennek a módszernek a vonzerejét, de engem sokszor megakaszt. Ettől függetlenül, ha nem is teljesen, de tudtam élvezni mindkét részt és sokakkal ellentétben nekem a Tündérország részei is nagyon tetszettek, sőt én abból szerettem volna még többet, számomra ezek adták át azt a mesés érzést, amit vártam.

Az elvárásaim annyiban beteljesültek, hogy tényleg az OUAT-hoz tudnám a legjobban hasonlítani, csak Disney helyett magyar népmesékkel, ami egyébként egy tök király ötlet, mert azokat, amúgy is jobban szeretem. A Tüskék és Rózsák udvara kevésbé köszönt vissza, értem én itt a tempót és azt az érzést, amit annak a mesevilága ad (azért pont ez, mert nálam ez az etalon, ha tündérekről beszélünk :)).

A kontraszt a modern világ és a tündérvilág között alapjáraton nagy, egyértelmű, hogy a kettőt valahogy vegyíteni kellett, talán innen jöhetett az ötlet, hogy a modern világban is mindent és mindenkit átitat a mese – a baj csak azzal van, hogy itt egy pöppet megbillenhetett a keze az írónőnek, amikor fűszerezte a történetet, tekintve, hogy a sztori egyik lényege, hogy már szinte senki nem hisz és nem emlékszik a mágikus világra, ami egykoron szerves része volt az emberek életének. Ennek ellenére mégis mindenki szórja magából a mesék bölcsességeit.

A könyv hangulata érdekes keverék, egyik oldalon ott van a komor, szomorú, dráma míg a másik oldalon a viccesebb, könnyedebb romantikus vígjáték. Voltak esetek, amikor ez az előnyére vált, de voltak, amikor inkább negatívum – egy hirtelen váltásnál például képtelen voltam átszellemülni és ráhangolódni arra, amit a szereplők éreznek.

A tempója mondjuk jellegzetes, általában (tisztelet a kivételnek, de én abból eddig keveset találtam) a 600+ oldalas könyveknek van egy jó indulása, és egy ütős, feszes, akció dús vége, de valahol a közepén meg leül a dolog. Itt sem volt ez másként, mint a nyári bob: az eleje még izgi meg várod mi lesz, aztán jön a rohadt hosszú domb, ahol √3-ban haladunk felfelé 10 percig, hogy aztán laza fél perc alatt leszáguldjunk és adrenalintól tengve a végén lihegve szálljunk ki.

A szereplők közül én nagyon szerettem a két lüke koboldot, Csókacsínt és Rókaszót az első pillanattól. Imádtam, hogy ikrek, de ennél jobban nem is különbözhetnének, én egy spin-off könyvet is adnék nekik és elküldeném őket valami hobbit kalandra 😀 Nagy arcok így együtt. Akiket még szerettem az Árnyék (Árgyélus) és Ilona, pedig az ő részük kőkemény dráma, mégis, ez sokkal jobban megfogott mint Liliom és három királyfija. Liliom, ha nem is volt péklapáttal üthetően idegesítő, de szeretni nem tudtam. A bájaiért pedig három statiszta epekedett, egyiknek sem tudtam drukkolni, egyikért sem tudtam én epekedni, mert egyik sem lépett előre az árnyékból, nem volt stílusuk, személyiségük. Mondhatnám, hogy így legalább volt logika Liliomért való epekedésüknek, gyakorlatilag mindegyikkel match made in hell.

A könyv terjedelme nem a legszerencsésebb, ez a 616 oldal túl sok ennek a sztorinak. Talán ez lehet a legtöbb negatív okozója, mert az ötlet pazar, az írói stílus – bár egy kicsit lightosabb, mint a Boriverzumnál – még mindig nagyon jó, Ági ebben szerintem nem tud csalódást okozni, a történet is szépen keveri a különböző mesés elemeket, és a két műfaj keveredése (fantasy és chick lit) furcsa, de simán működhetne, csak ez a fránya elhúzás és helyszín ugrálások ne lennének. Több kalanddal, több olyan résszel, mint az utolsó 100 oldal, nagyon jó könyv lehetett volna, így viszont vegyes érzelmekkel búcsúzom tőle és reménykedem, mert ugyan nem függővéges, de én vevő lennék egy hasonló koncepciójú könyvre Ágitól, ha ezek a negatívumok eltűnnek és jobban fókuszálna a fantasy részre és tényleg, igazán életre keltené a mesevilágot.

VERDIKT:


NYEREMÉNYJÁTÉK

A kultikus Boriverzum-sorozat alkotója, Gaura Ágnes ezúttal a magyar tündérmesék világába vezeti olvasóit – a somorjai templomon is túl, az Aranyerdőn, Ezüsterdőn és Réz­erdőn át egészen a Csörsz-árok legendájának varázslatos újraértelmezéséig.
A nyereményjátékunkban négy olyan könyvet kell felismernetek, amiket szintén ismert mesék ihlettek. Minden állomáson találtok egy-egy szó felhőt, ezek szavak alapján kell rájönnötök a könyv címére (sorozat címet is elfogadunk), majd a megfejtést beírnotok a rafflecopterbe.

[alert type=”warning”]

Figyelem! A válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.[/alert]

a Rafflecopter giveaway


További Állomások

11. 04. – Bibliotheca Fummie
11. 05. – Függővég

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük