Blogturné – Anthony Ryan: Az ​ébredő tűz [Nyereményjáték]

Anthony Ryan legújabb regénye, AZ ÉBREDŐ TŰZ, egy olyan világba kalauzol el minket, ahol a drákokat a vérükért tartják; egy helyre, ahol romlottak élnek és háború tombol; vagyis egy izgalmakkal teli fantasy világba, amelynek felfedezésében a Blogturné Klub három bloggere is részt vett. Ha pedig ti is velünk tartotok Anthony Ryan drákokkal teli világába, megnyerhetitek a Fumax kiadó által felajánlott regényt.

[alert type=”info”]Kiadó: Fumax
Sorozat: Draconis Memoria #1
Megjelenés: 2016
Műfaj: Fantasy
Terjedelem: 632 oldal

[alert type=”info”]

Véráldottak – olyan férfiak és nők, akik a vad sárkányok véréből készült elixírek elfogyasztásával mérhetetlen erőknek parancsolnak.

A Vashajó Szindikátust a véráldottak hatalma tette naggyá. Most azonban pusztító vihar közeleg: a sárkányok vérvonala gyengülőben, a felemelkedő Korvantin Birodalom pedig ugrásra készen várja a pillanatot, hogy kihasználhassa a Szindikátus gyengeségét. Ráadásul a vadonban is mozgolódás támad: a sárkányok támadásai egyre gyakoribbá válnak – és ami még ennél is rosszabb, szervezettnek tűnnek.

Az utolsó reménysugár nem más, mint egy mitikus sárkány, amelynek nagyerejű vére valódi csodákra képes – ha egyáltalán létezik ez a rejtélyes lény.

A sors végül három hőst választ ki magának.

Claydon Tocreekre, a lajstromozatlan véráldottra és kisstílű tolvajra hárul a feladat, hogy az ismeretlen vadonban felkutassa a legendás sárkányt, aminek a létezésében még csak nem is hisz.

Lizanne Lethridge, a Szindikátus félelmetes erejű, ifjú elit kéme hirtelen találja magát ellenséges terepen, küldetése egyre veszedelmesebb helyzetekbe sodorja.

Corrick Hilemore, az ismert világ peremén cirkáló kalózvadász Vashajó parancsnokhelyettese könnyen lehet, hogy túl nagy fába vágta a fejszéjét, amikor a könyörtelen rablók nyomába eredt – és helyettük egy jóval komolyabb ellenséggel kerül szembe.

Ahogy a birodalmak egymásnak feszülnek, mindhármuknak harcolni kell azért, amiben hisznek, ha nem akarják, hogy a világot elnyelje az ébredő tűz.

[/alert]

Beleolvasó
Beleolvasó

 

Anthony Ryan és én jó kapcsolatban váltunk el egymástól a Vér éneke után. Már ott is láttam, hogy mennyire tehetséges író, mennyire kreatív és ötletgazdag. Sajnos azt a sorozat még nem sikerült folytatnom, de már akkor tudtam, hogy olvasni akarom ezt az új könyvet, amikor Ryan először bejelentette hírét. Hatalmas köszönet a Fumaxnak, amiért elhozta hazánkba is, ráadásul ezzel a badass borítóval (sárkány, sárkány, SÁRKÁNY!!)

A történetről nem sokat beszélnék, hiszen elég részletes fülszöveget sikerült összerittyenteniük, inkább arról ejtenék pár szót, hogy mi vonzott, mi ragadott meg és mi tartott a könyv mellett. Nem nehéz kitalálni, hogy egyértelműen a sárkány a kulcsszó. Legyen az mese, film, könyv, vers, kifestő, dísztárgy, a sárkány szóval el lehet adni nekem bármit. Maximum pénztártól való távozás után visszatérek, mint Arni, reklamálni, ha átvertek. Szerencsére se Ryan, se a borító tervező nem vert át az Ébredő Tűz esetében, és biza voltak itt sárkányok. Engem nem lepett meg, mert előre tudtam már, hogy mire számítsak, de azért meg kell jegyezni, hogy ebben a könyvben a sárkányok nem pajtásai az embereknek, hisz utóbbiak a mágikus vérükért vadásszák őket. Így nem meglepő, hogy kell pár oldal, mire a sárkány fangirl képes megbarátkozni az emberi karakterekkel és nem abban reménykedni, hogy mikor falják fel őket végre.

Ha már a mágiát említettem, szerencsére azt mondhatom, hogy szerves része a világfelépítésnek. Bocsánat, úgy értettem, szerves része ennek az über-állat világfelépítésnek! A sárkányok és vérükön élősködő szupermanek és wonderwomanek mellett nem mehetünk el szó nélkül a fantasy-steampunk-történelmi világ mellett. Egy, a mágia és a technológia keveredésével formált, XIX. század közepének fejlettségéhez hasonló, a kereskedelem által uralt világot kapunk, ahol nagyban dúlnak a vállalati háborúk. Persze ahol háború van, ott árulás és halál is van, és ez most sincs másképp. A mágia rendszer is nagyon tetszett: létezik néhány (kb. minden ezredik ember) különleges ember, akiket Véráldottaknak hívnak, aki a különböző színű sárkányok véréből készült elixírrel különböző képességekre tehetnek szert, amíg tart a szérum hatása. Például a Kék sárkány vére telepatikus képességeket ad, a Zöld szuper erőt (Hulk?) és felerősíti az érzékeket, a Pirostól Johnny Stormokká válhatnak, a Fekete pedig a telekinézis képességét adja.

A történetet három karakter szemszögéből rakhatjuk össze, ami mostanában lassan senkit sem lep meg. Úgy érzem kezdenek  eltűnni az egy nézőpontos fantasyk, amit én nagyon sajnálok. Az esetek többségében csak frusztrál a több nézőpont, mégha érdekel is az alaptörténet. Itt, az  Ébredő Tűznél viszont szerencsémre nem késztetett harakirire, bár Ryannek is szokása, hogy egyes karakterek fejezeteit kisebb függővégekkel zárja le, majd több fejezeten keresztül hagy minket lógva, amíg egy másik szereplőt követünk. Ezúttal ez talán azért nem zavart annyira, mert mindhárom karakterrel sikerült megtalálnunk a közös hangot, és mindegyikük szála érdekelt többé-kevésbé.

Az egyik kedvenc Claydon Torcreek, a piti tolvaj, akit azzal a feladattal bíz meg a protektorátus, hogy keresse meg a híres fehér sárkányt, aminek létezéséről csupán mondák keringenek. Claydon olyan, mint a fiatal Nathan Drake (haha, Drake…) az Unchartedből (tudatlanoknak, amolyan Indiana Jones stílus), és a kalandozós, kutatós, dzsungeles részek is ezt a feelinget közvetítették, mint, amikor az Uncharteddel játszottam. Ez egyébként nem lehet véletlen, mert Anthony Ryan híres Uncharted rajongó és a sorozat írása közben is sokszor tweeteli, hogy éppen játszik (még egy több ok arra, hogy szeressük). Visszatérve Claydonhoz, nagyon tetszett, ahogy Ryan az ő karakterét ábrázolta: a saját területén magabiztos, erős, talpraesett, sokat tapasztalt és megélt karakter, míg a komfortzónájából kimozdítva, egy teljesen ismeretlen területen kissé elveszettebb, bizonytalanabb karakter. Ez lehetett volna akár negatív fordulat is, de a körülményeket ismerve, teljesen reális és logikus.

A második kedvenc Jane Bond, a.k.a. Lizanne Lethridge, a félelmetes kém és bérgyilkos, akit az oroszlán barlangjába visz legújabb küldetése. Vele megkaptam azt az okos, tökös, kickass, női főszereplőt, akikből hiány van ebben a műfajban. Lizanne a legcsúcsabb kütyükkel, harcművészeti fekete övével, parkourral trükkjeivel száll szembe sárkányokkal és emberekkel. Az akció részek is tetszettek – még ha nem is érzek bennük kellő dramaturgiát-, de imádtam, ahogy tervezget. Nem csak ügyes, effektív kém, de rettentő bérgyilkos és nagyszerű stratéga. Liz és Clay szála többször is egybefonódik, bár egy kicsit várnunk kell rá. Érdekes szövetség alakul ki kettőjük közt, a végére pedig elég dinamikus kis csapat lehetnek. A lány eleinte elég hideg, gyakorlatilag teljesen hiányán van az erkölcsi iránytűnek, de ahogy egyre jobban megismerjük, és ahogy kalandja viszi előre, illetve ismerkedik meg érdekesebb karakterekkel, úgy változik ez is.

A harmadik szál Corrick Hilemore, akinek szerepe igazán a könyv végére nyer értelmet a nagy képre nézve, ott találkozik másik két hőhősünkkel is. Neki van a legkevesebb jelenete a három közül, illetve ő nem Véráldott, viszont az ő fejezeteivel sem unatkozunk: kalózok, párbajok, emberrablások és  tengeri összeütközések teszik izgalmassá. Mint karakter, nem nagyon nőtt a szívemhez, talán majd a második kötetben, hiszen innentől kezdve úgy tűnik, Clay, Liz és Corrick együtt szállnak szembe Smauggal a nagy, fehér, gonosszal.

Az írói stílusról már beszéltem egy kicsit az elején, de Ryan egyszerűen gyönyörűen ír. Nem csipázom a leírásokat, sokszor elveszek bennük, de itt fantasztikusak. Nem is a táj vagy személylírásra gondolok, inkább az atmoszféra, amit egyes jelenetek, mozdulatok teremtenek. Viszont még így is azt mondom, hogy szerencsére több a párbeszéd, mint a leíró rész, mert azért az mégiscsak érdekesebb. Azt már említettem, hogy Ryan gyengéi a drámai jelenetek. Persze meg tud úgy írni egy tengeri csatát, mintha a karib-tenger kalózait nézném, de ritkán érzem a súlyát. Nagyjából ez történik minden akció jelenetnél, amitől ugyan nem lesz kevésbé szórakoztató, de nem is szorítóm a szék karfáját a szereplők miatt. Na persze ez nem jelenti azt, hogy nincs halál meg vér meg minden, ami ilyenkor szokott. Fenét, van belőle bőven, nem is ajánlanám a gyenge idegzetűeknek a könyvet. Több sárkányok elleni harcot is láthatunk. Ami nekem még kicsit hiányzott, az a humor. Igen, egy sötét világban vagyunk, ahol nagy a tét, közeleg az évszázad háborúja, meg itt vannak a godzillák is, de némi humort azért belecsempészhetett volna. Ami még nem megy Ryannek, az a romantikus szál. Ebben a könyvben kettő is van, bár az egyik talán csak induló félben, a másik viszont be is teljesedett, de érezhetően csak egy eszköz a könyv végén történtekhez. A könyv tempója kissé áldozatul esett a sorozatkezdő kötetek átkának, hiszen elég lassú kezdéssel, majd egyre fokozódó tempóval próbálja bemutatni ezt a komplex világot, és annak szabályait, és lakóit. A második felére már egészen izgalmas lett.

Összességében egy nagyszerű, kidolgozott, érdekes, mágiával átszőtt fantasy/steampunk világban játszódó, politikával fűszerezett kalandregényt kaptunk, ahol a kardokat a puskák és pisztolyok, a klasszikus fahajókat az ágyús gőzhajók váltják fel, és ahol szinte az egész világot a vállalatok irányítják, a pénz helyett, pedig a Sárkányok vére a legértékesebb dolog a világon. Hőseinknek kalózokkal, sárkányokkal, és saját embereikkel is meg kell küzdeniük ebben az izgalmas, fordulatokkal teli, nem-csak-műfajilag-fantasztikus-könyvben. Nekem egy fokkal jobban is tetszett, mint anno a Vér éneke, és kíváncsian várom már a következő részt. Figyelem: a könyv függővéggel záródik, úgyhogy egészségetekre!


[toggles][toggle title=”Nyereményjáték”]

Minden fantasy rajongó eljátszott már azzal a gondolattal, hogy milyen lenne, ha legalizálnák a sárkánytartást, és tarthatnának egyet (vagy kettőt) a hátsó udvarban. A mostani nyereményjátékban épp ezért sárkányokat keresünk a segítségetekkel! A feladatotok annyi lenne, hogy a kép alapján nevezzétek meg a sárkányt, és írjátok be a Rafflecopter megfelelő helyére. A helyes megfejtők között kisorsolunk egy példányt Anthony Ryan: Az ébredő tűz című könyvéből. Indulhat a sárkányvadászat!

[alert type=”e.g. warning, danger, success, info”]

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.[/alert]

FELADVÁNY

a Rafflecopter giveaway

[/toggle][/toggles]


További Állomások

01.28. Always Love a Wild Book

01.30. Bibliotheca Fummie

02.01. Függővég

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük