A Legendary megvette a Dűne filmes jogait

Végre! – Kiáltottunk fel, amikor megláttuk a hírt, miszerint a Legendary filmstúdió megvette Frank Herbert nagysikerű sci-fi sorozatának kezdőkötetének, a Dűne tévés – és mozifilmes jogait.

Ki ne ismerné legalább hallásból Frank Herbert nevét, vagy a Dűnét? Ha te nem hallottál még róla, valószínűleg túl fiatal vagy és túl rossz körökben mozogsz. A tudatlanoknak, itt egy kis összefoglaló, mielőtt jobban belemennék miért vizeltük majdnem össze magunkat e hír hallatán:

[alert type=”e.g. warning, danger, success, info”]Az Impérium tízezer éves békéjét veszély fenyegeti. A lakott planéták ezreit összefogó, feudális birodalom egymásnak feszülő erői – a császár, a rivalizáló Nagy Házak és az Űrliga – mind egy kietlen sivatagbolygó köré gyűlnek, hogy eldöntsék, ki birtokolja az óriási homokférgek és pusztító viharok által uralt világot. Ez ugyanis az egyetlen hely az univerzumban, ahol megtalálható az űrutazáshoz elengedhetetlen, tudattágító hatású fűszer, a melanzs. A hűbérbirtokért megütköző seregek csatájában felülkerekedő ház győzelme azonban nem lehet teljes, mert a mély sivatagban felbukkan egy próféta, aki mögött felsorakoznak az eddig lakatlannak hitt terület népének fanatikus légiói…[/alert]

A Sci-fi (néhányak szerint science fantasy) egyik alapműve, a Dűne saga első része 1965-ben jelent meg, és Herbert sorozata 6 részből áll. Megjelenése után nemsokkal megnyert egy Hugo és egy Nebula díjat is.  A Dűnét gyakran minden idők legsikeresebb science fiction regényeként emlegetik.

Mondhatni ez a régi idők Trónok Harcája, csak sokkal összetettebb (szeretjük mi a Trónok harcát is, de ami igaz…). A Legendary pedig nem is időzíthette volna ezt jobban, hiszen hamarosan véget ér az HBO sikersorozata, ami milliók szívében hagy majd egy – talán – betölthetetlen űrt. Ha valami, akkor egy jól, okosan összerakott Dűne sorozat pótolhatná akár 10+ évig is (elvégre, ha a Supernaturalnak sikerült, akkor ennek nehogy már ne…). Ehhez viszont az kell, hogy a Legendary a tv-sorozat mellett döntsön, és kellő energiával és szenvedéllyel vessék bele magukat a projektbe. Joggal kérdezheted, hogy miért lenne jobb egy sorozat, mint egy mozifilm, de a válasz nem lesz túl meglepő.

Ha csak az első könyvet is nézzük, az alapanyag annyira gazdag, hogy kapásból három évaddal tervezhetnének. Adjuk hozzá a következő két kötetet, amik szintén kitennének egy-egy évadot és láthatjuk, hogy a.) képtelenség és b.) hülyeség lenne ezt egy (vagy több) mozifilmbe sűríteni. Ezt már a korábbi próbálkozások is bebizonyították.

David Lynch 1984-es Dűne filmjét szeretjük, és mára kultuszfilmnek nőtte ki magát, de azért azt mindenki láthatja, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen három könyvet próbált egy másfél órás filmbe tömöríteni.

2000-ben egy három részből álló, összesen majdnem 5 órás minisorozat készített John Harrison és a Sci-Fi csatorna. 2001-ben pedig hozzánk is elért. 2004-re a csatorna három legnépszerűbb sorozatai közé került. Ezt követte 2003-ban a Dűne gyermekei, szintén három részes minisorozat, ami a második és a harmadik könyvet foglalta magában.

Ééés aztán 2013-ban megérkezett a  Jodorowsky’s Dune című dokumentum film, ami bemutatja Alejandro Jodorowsky epic tervét, ami éveken át való harc után végül füstbe ment.

Visszatérve a hírhez, egyelőre semmi biztosat nem tudunk, azon kívül, hogy megvették a tv/filmes jogokat a teljes Dűne sagához. Nem tudni, hogy sorozatot vagy mozifilmet terveznek belőle, esetleg mindkettőt. Amit tudunk, hogy Thomas Tull, Mary Parent és Cale Boyter producálják majd. Brian Herbert, Byron Merritt és Kim Herbert pedig executive producerekként fognak részt venni a projektben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük