Blogturné – Anne Bishop: Vörös Betűkkel [Nyereményjáték]

Ezúttal egy könyvtárba kalauzolunk titeket, méghozzá nem is akármilyenbe. Az Égett-hegyi könyvtárban nem igazán könyvtárosok dolgoznak, de maga a hely sem igazán egy könyvtár. Hogy is lehetséges ez? Megtudhatjátok, ha követitek a blogturnét augusztus 30. és szeptember 1. között. És ahogy az lenni szokott, a könyv egy példányát is megnyerhetitek a Fumax kiadó jóvoltából.

[alert type=”e.g. warning, danger, success, info”]Kiadó: Twister Media
Sorozat: Mások #1 (Others #1 )
Megjelenés: 2016.06.09
Műfaj: Urban Fantasy / Thriller
Terjedelem: 512 oldal

Meggie Corbyn cassandra sangue, vagyis vérpróféta, azaz ha a bőrén vágás nyomán kiserken a vér, látja a jövőt. Meggie ezt a különleges képességét inkább átoknak, mint áldásnak tekinti. Meg nem szabad ember. Tartógazdája rabszolgaságban őrzi, hogy csak ő szerezhessen tudomást látomásairól. Meggie azonban megszökik és az egyetlen biztonságos hely, ahol elrejtőzhet, a Lakeside Udvar nevű üzleti negyed, amit a Mások működtetnek.

Az alakváltó Simon Wolfgard vonakodik felvenni az Emberi összekötő állásra jelentkező idegent. Egyrészt azért, mert úgy érzi, hogy valami titkot rejteget, másrészt azért, mert nincs emberi prédaszaga. Ám egy erősebb ösztön arra készteti, hogy mégis alkalmazza Meggie-t. Amikor megtudja róla az igazat, és azt is, hogy a kormányhatóság körözi, Simonnak el kell döntenie, vajon megéri-e, hogy bekövetkezzen az emberek és a Mások között szinte elkerülhetetlen harc.

[/alert]

 

Anne Bishop neve a legtöbb angolul olvasó Urban Fantasy rajongónak biztosan ismerős, hiszen gyakorlatilag minden sarkon ott van, minden UF olvasó és író is előszeretettel ajánlja, és a külföldi borítókba is belefutott már mindenki párszor szerintem. Én mégsem álltam eddig neki, a tudatalattim valamiért azt súgta, hogy ez nem olyan UF, mint a többi, amihez szoktam. És valóban nem, de vajon ez negatív?

Olvasás közben sokat gondolkoztam azon, hogy mit fogok én erről írni, sőt, hogyan fogom értékelni? Még magam sem tudtam eldönteni, hogy tetszik-e a könyv, mert egy darabig nem igazán láttam merre – ha egyáltalán bármerre is –  halad.

Persze, a világfelépítés iszonyúan tetszett, valóban nem szokványos mitológiával építette bele a mainstream paranormális lényeket, mint például az alakváltók (farkasok, hollók, medvék, sólymok, stb.), vámpírok és még az ő mítoszukon is csavart egy jó nagyot. Ezen kívül pedig kevésbé gyakori lények is nagyobb szerephez jutottak Bishop sorozatában, ilyenek pl. az Elementálok. Összefoglaló nevükön ők a terra indigene, vagyis a Mások, azaz a Föld őslakosai, akik az évszázadok során egyességet kötöttek az emberekkel. Találmányokat, árucikkeket kaptak az emberektől, a Mások pedig cserébe korlátolt hozzáférést adtak az embereknek a területükön lévő természetes erőforrásokhoz. Ám a Másokra, és közvetlen lakóhelyeikre nem érvényesek az emberi szabályok, és ami a legfontosabb: az ember préda!

A történetet több nézőpontból ismerhetjük meg. A karakterek nagy része is velem marad még jó darabig, mert nagyon jó kis szereplőgárdát rittyentett össze Bishop. Meg, a főszereplőnk nem egy belevaló, tökös csajszi, viszont intelligens, gyorsan tanul, kellő önbizalommal és akarattal van megáldva. Nem mellesleg bátor is. Egy olyan főhős, akivel nem nehéz egy húron pendülni és hamar meg lehet szeretni. Simon, a farkas alakváltó egy terra indigene, és minden oka megvan arra, hogy gyűlölje az embereket. Mégis, amikor Meg félig átfagyva betántorog a könyvesboltjába, Simon állást és szállást adni, esélyt arra, hogy új életet kezdjen. Imádtam a kettejük közti dinamikát, ahogy megbarátkoztak egymással, Simon kezdeti ellenségeskedése ellenére. Ki tudta, hogy egy terra indigene ennyire ‘cuki’ is tud lenni. Bár kétlem, hogy Simon értékelné, hogy ezt a szót használtam rá. Rajtuk kívül volt még regeteg kedvenc szereplőm, például Sam a farkas kölyök, és Meg hű bűntársa (a kedvenc részeim), Tess, egy ismeretlen, de talán a leghalálosabb és kétségkívül a legbadasebb T.I., akit azért szerettem meg igazán, mert ő volt az első, aki igazán próbált összebarátkozni Meggel. Tudnám még folytatni a listát pónikkal (igen, pónik, akik amúgy dühöngő szánhúzó mitikus lovakká tudnak változni és befolyásolják az időjárást, amivel kinyírnak mindenkit, ha valaki felbosszantja őket… vagy, ha épp nem kapnak jutalomfalatot), alakváltókkal ( a hollók voltak a kedvenceim, nagyon betegek és viccesek), és az Elementálokat is szerettem. Akadtak olyanok is, akiket csaplárosné legyezőjével püfölnék, de olyanok is, akiknek a nézőpontja különösképpen nem érdekelt (emberek), ezek a részek untattak egy picit.

Ha már itt tartunk, ami a tempót illeti, aki egy kalandos akció dús Urban Fantasyra vágyik, az ne itt keresse. A könyv a titokzatossága miatt izgalmas, bár tény, hogy ez egy darabig inkább unalmassá teszi. Nem is a cselekmény hajtja, hanem inkább a szereplők története. Honnan jött Meg? Micsoda Meg? Be tud-e majd illeszkedni egy olyan helyen, ahol elméletileg ő csak préda? Hogyan viszi ezt véghez? Hogyan változik a kapcsolata egyes karakterekkel/lényekkel. És a legfőbb kérdés, elkerüli-e azt a rémes sorsot, amiről úgy meg van győződve. Emellett persze vannak cselekményszálak, de a könyv nagy része erről szól. Gyakorlatilag egy fantasy köntösbe öltöztetett Szomszédok, csak érdekesebb lakókkal. Én pedig attól a ponttól, hogy végre megértettem, hogy mi a szöszről szól ez a könyv, teljesen a bűvöletébe estem. Érdekeltek a válaszok a fenti kérdésekre, jobban, mint a cselekményszál. Azt viszont nem tagadhatom, hogy ehhez idő, és jó sok oldal kellett.

Az írói stílus iszonyatosan jó. Azt hiszem ez az egyetlen könyv, amire eddig azt tudtam mondani, hogy brutális, kissé depis, undorító, de cuki is. Bishop sem lehet egy gyenge idegzetű nőszemély, és a vacsoránál tuti, hogy nem válogatós. A leírások gyönyörűek, élethűek, a hangulat 100%-ban átjön egy-egy jelenetből. Egyedül a humort keveslem, mert igaz, hogy van benne, de az inkább aláfestés, helyenként, egy-egy szituációként megjelenik (pl. Sam és Meg kalandjai), de lehetne egy pöppet humorosabb.

A szerelmi szál… az nincs. Na jó, ez így erős, mondjuk inkább úgy, hogy tudjuk, hogy fog alakulni, érezzük is, hogy lesz, de még csak a baráti övezetig sikerült eljutni. Ami iszonyatosan frusztráló!! Ráadásul azt hallottam, hogy még a negyedik részben sem fajul tettlegességig, szóval F*ck it! Nem, nincs szükség a szerelmi szálra, de ott csalogat a háttérben, mi meg csak várhatunk…

Összességében: Az olvasási élményemet úgy tudnám legjobban jellemezni, mint az Égett-hegyi könyvtár és a Kate Daniels keveréke. Miután túlléptem a kezdeti “Mi a hétszínű szitán keresztül szűrt sistergő ménkő folyik itt???” stádiumon, jött a ‘Kuss, épp olvasok!’ állapot. Még mindig nem tudom, hogy pontosan mit gondolok a könyvről. Egy idő után azt vettem észre magamat is meglepve, hogy nem akarom letenni, és érdekel ez a különleges szappanopera. Ha kalandra vágysz és sok akció, akkor nem ajánlom, de ha egy lebilincselő és elgondolkodtató világot szeretnél látni, és szereted a karakterközpontú könyveket és/vagy a falka életet (legyen az farkas, holló, medve, vámpír, vagy mindez együtt – ne feledjük, Vin Diesel is megmondta, hogy a CSALÁD mindenek felett), akkor viszont az első adandó alkalommal kapd le a polcról, mert megéri!

Megjegyzés: A magyar fordításban azért előfordulnak kisebb-nagyobb hibák ( és azt sem értem miért lett Meggie a Meg-ből, de ez tényleg csak egyéni szoc. probléma). Viszont dicsérnem is kell, mert az elnevezések viszont nagyon kreatívak.  Nem lenne rossz egy új kiadás.

[toggles][toggle title=”Nyereményjáték”]

A könyvben különböző Mások által alkotott klánokról olvashatunk, akik gyakran felbukkannak. Mostani játékában könyvhöz kapcsolódóan minden állomáson találtok egy bizonyos klánt szimbolizáló, ábrázoló képet és ki kell találnotok, melyik klánra gondolunk.
Játékra fel!

[alert type=”e.g. warning, danger, success, info”]

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre tud postázni. A nyertesnek 72 órája van, hogy válaszoljon a kiküldött e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. [/alert]

a Rafflecopter giveaway

[/toggle]

[toggle title=”További Állomások”]09.07 Insane Life
09.09 CBooks
09.11 Függővég
09.13 MFKata gondolatai
09.14 Dreamworld[/toggle][/toggles]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük