Blogturné – Erin Bowman: Taken – A 18-as csapdája [Nyereményjáték]

 Ezúttal egy mini retro turnéval jelentkezünk. A turné főszereplője a Delta Vision kiadó gondozásában tavaly megjelent Erin Bowman YA disztópiája, a Taken trilógia első része, ‘A 18-as csapdája’. A június 28-tól július 2-ig tartó turnénk végén egy szerencsés nyertes megnyerheti a könyv egy példányát.

[alert type=”info”]

Kiadó: Delta Vision
Sorozat: Taken #1
Megjelenés: 2015.05.19.
Műfaj: YA disztópia
Terjedelem: 360 oldal
Értékelés: 3

 

Agyagföldön nincsenek férfiak. Csak fiúk – de mindegyiknek nyoma vész tizennyolcadik születésnapja előestéjén. Megremeg a föld, süvít a szél, vakító fény árasztja el a vidéket, és köddé válnak.Úgy nevezik: az Eltűnés.

Gray Weathersby tizennyolcadik születésnapjáig csupán néhány hónap van hátra, és készül megbékélni sorsával – egészen addig, míg rá nem bukkan anyja titokzatos üzenetére. Attól a pillanattól fogva kételkedni kezd mindenben, amit valaha igaznak hitt: a Tanács tagjainak állításaiban, az Eltűnésekben, és abban, ami az Agyagföldet körülvevő Falon túl bújik meg. Ám a Fal megmászását még senki sem élte túl.

A Fal megmászása kész öngyilkosság, de az Eltűnés talán még szörnyűbb. Várja karba tett kézzel az utóbbit vagy tegyen kockára mindent, és reménykedjen abban, ami a túloldalon található?

[/alert]

 

Már régóta kerülgettem ezt a könyvet, anno még az amerikai borítójába szerettem bele, de sosem olvastam el a fülszöveget. Nem rég fedeztem csak fel, hogy itthon is megjelent, amit az isteni gondviselés egyik jelének vettem és meggyőztem magam (és a többieket is), hogy nekem (nekünk) ez kell.

Saját hibám, hogy többet vártam tőle, mint amit kaptam. Ha előtte kicsit utána olvasok jobban nem lettek volna fals elvárásaim. A Taken önmagában egyáltalán nem rossz könyv. Az író stílusát, a könyv történetét és a fordulatokat tekintve egy nagyon is ütős könyvet kapunk, főleg, hogy mindezt egy debütáló író billentyűzetéből.

Akkor kezdődnek a problémák, amikor ezt a műfaj (YA disztópia) kedvelőjeként olvassuk. Hiszen ebben az esetben annak  a valószínűségének kiszámítása, hogy olvastuk/láttuk az Útvesztőt, az Éhezők viadalát és egyéb hasonló bestsellereket nem igényel sok matematikai tudást. Hogy ez miért probléma? Egy intelligens ember mondta egyszer, hogy “én már láttam ezt a filmet, csak másról szólt”. Nos, én a Taken olvasása közben pedig azt éreztem, hogy hallottam én már ezt a sztorit, csak más nevekkel. Úgy éreztem, hogy a Taken egy, bár  meglepően jól, de mégiscsak egy Útvesztő és társaiból összegyúrt fanfiction.  Nem azt mondom, hogy az írónő másolta, pláne, hogy jópár film és könyv is készült már régebben hasonló sztorival, de sajnos nem tudom figyelmen kívül hagyni a vakító hasonlóságokat.

Legfőként azért, mert a könyv a fordulataira, a titokzatosságára épít, de túl sok meglepetést nem okoz már. Valószínűleg annak idején, amikor még nem volt annyira mainstream ez a műfaj, jobban teljesített volna és ehelyett az egyik bestsellerről írnám ezeket a sorokat. Na, de a rakás vámpíros, démonos, romantika és erotika mezsgyéén egyensúlyozó könyvekből is rengeteget befaltam már és még mindig szeretem őket, szóval mi a különbség? Mivel lehet megmenteni egy könyvet, hogy saját műfajának áldozatául essen?

KARAKTEREK! Bizony, a jó, szórakoztató, lebilincselő karakterek, akikhez kötődni tudunk sokat dobnak egy könyvön. Még ha úgy is érzem, hogy a sztorit tudom, a szereplők azok akikért így is tudok izgulni, ha sikerül kötődnöm hozzájuk. Sajnos ez a Takennél nem történt meg. Pedig ahhoz a is csoporthoz tartozom, akik eleinte kedvelték Grey-t, tetszett, hogy inkább egy picit lightosabb antihős, és nem egy tipikus főhős. Aztán… valahogy ellaposodott. Vagy inkább nem jött az a karakterfejlődés, amire vártam. Megmaradt onnan ahonnan indult, és nem igazán alkotott maradandót. A mellékszereplők közül sem tudok kiemelni igazából senkit, sem azért, mert utáltam sem azért, mert szerettem. Bowmannek rengeteg név megtetszhetett a baba névnaptárban, mert jó sokkal dobálózott, és nem mindig volt egyértelmű, kit kellene megjegyeznem és kit nem (ez nekem a Trónok harcával sem megy, úgyhogy tudtam, hogy bukott ügy). Végül is rájöttem, hogy a háromnegyede nem is fontos. Egy szó, mint szász, ez sem váltotta ki a Déjá vu érzéseimet.

Ami viszont a könyv legeslegelejétől bökte a csőröm, az a világfelépítés volt. Semmi bajom azzal, ha nem nyomják egyből az arcomba az összes információt, hanem szép lassan adagolják, de amikor csak a kérdések gyűlnek és abszolúte semmit nem válaszolnak meg amíg nem vagy kész idegroncs a tudatlanságtól, az -1 csillag. De még a végén is úgy éreztem hogy irtó kevés alap információm van erről a világról, és megint belefutott az író abba, hogy szinte semmi más nem létezik a világában, csak egy félig kidolgozott buborék. Hogy azon kívül mi van, az ugyan kit érdekel?  Persze, lehet ezt bővíteni a következő részekben, de megéri kockáztatni, hogy az olvasók esetleg nem jutnak el a következő részig?

Összességében, ha szereted a disztópiákat és még nem unod a sok hasonló sztorit, nyugodtan vágj bele, mert a Takenben is bőven megvannak azok a dolgok, amik a hasonló sztorikat bestsellerekké tették: fordulatok, titokzatosság, kaland, árulás, háború, a kis világukért küzdő tinédzserek. Ha pedig még eddig nem vágtál neki egy hasonló könyvnek sem, de a Takenre szemet vetettél, ne fordulj el tőle! Garantált szórakozás a számodra! A könyv második része nem rég jelent meg, tehát nyugodtan bele lehet vágni 😉

NYEREMÉNYJÁTÉK

A történet szerint mindegyik fiúnak nyoma vész tizennyolcadik születésnapja előestéjén, és senki sem tudja mi lesz velük.

KÖTELEZŐ:
Kelly, Andie és Deszy is elmondja, mi az, amit mindenképpen megtennének, ha ez a sors várna rájuk. A rafflecopter megfelelő rubrikájába írd meg a válaszaikat.
EXTRA: +5 pont
Te mit tennél meg feltétlenül a következő születésnapod előtt, ha tudnád, hogy ez a sors vár rád is? Az egyik állomáson írd meg hozzászólásban a ‘bakancslistád’ első öt elemét!
[alert type=”warning”]Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyerteseknek 72 órán belül válaszolniuk kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.[/alert]

Dhesix kihívása: Következő szülinapomig (3 hónap nem sok idő…) mindenképpen vezetnék egy Audi  R8-ast, bárkit is kellene eltennem láb alól érte (de csak, mert addig nem készül el a következő Star Wars 🙁 )

 
 

További állomások:

1 hozzászólás

  1. 1. Megmondanám a családomnak és a barátaimnak, hogy szeretem őket
    2. Elolvasnám a kedvenc könyvemet
    3. Hegyet másznék
    4. Tengerparton nyaralnék
    5. Megtanulnék vezetni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük