The Order 1886 – A mindenkit megosztó játék

Mi is a The Order 1886? 

Egy kizárólag Playstation 4-re készült játékról van szó méghozzá a Ready at Down fejlesztői csapattól, akik olyan projektekért felelősek mint az Okami vagy a God of War PSP sorozata. A játék egy TPS, azaz külső nézetes lövöldözős játék, de abból nem a Tomb Raider fajta, mikor távolabbról látjuk a karaktert inkább a Dead Space stílusban, azaz közelebbről és kicsit oldal irányból.

A The Order 1886 egy újabb megosztó alkotás, de vajon miért?  
Véleményünk szerint, mert olyan utat választottak, aminek a végén az játékosok csak két csoportra szakadhatnak: akik utálják és akik imádják. A fejlesztők sosem titkolták, hogy „Cinematic” játékot akarnak csinálni, azaz filmszerű élményt nyújtani. Ez pedig tökéletesen sikerült is nekik, ám talán pont itt kezdődik a „baj” sokak számára. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a játék nagy része átvezető animáció. Igen ám, viszont ezek a játék motorjával mennek valós időben így a váltás az átvezetők és a játék között valami hihetetlenül sima és folyamatos az is előfordulhat, hogy elfelejtünk mozogni a karakterünkkel, mert fel sem fogjuk, hogy vége az átvezetőnek. Ezen kívül a főbb részek quicktime eventekkel lettek megvalósítva, szintén a mozis élmény erősítése végett, hisz így színészekkel előre felvett valósághű jeleneteket tudnak lejátszani. Ellentétben más játékokkal (tisztelet a kivételnek), amikben csak nyomkodjuk a támadó gombot mire a karakterünk majdhogynem élettelenül hadonászik az éppen kezébe lévő aktuális fegyverrel. És eljutottunk a probléma gyökeréhez, ami nem áll másból, mint hogy rengeteg ember csak játszani akar, lőni, gyilkolni, koponyákat bezúzni. Szóval ha te azok közé az emberek közé tartozol, akik minden átvezetőnél ütik a skip gombot, eszeveszetten kiáltva, hogy ” KIT ÉRDEKEL??? GYILKOLJUNK MÁÁÁÁR!!!” nagyon utálni fogod ezt a játékot. Akiket viszont érdekel a játék története és bele tudnak mélyülni, áttudják élni a hangulatot. amit a játék teremt, nos azok szerintünk imádni fogják.

Történet

Jól átgondolt és kivitelezett. Spoiler mentesen csak ennyit mondhatunk. Nem elég? Na jó, pár egyértelmű tényt azért elárulhatunk: egy alternatív Londonba járunk, az év 1886 (ki gondolta volna?!). Licsit steampunk jellegű a világkép, azaz léghajók és mindenféle gépezet, amik teljesen reálisan illeszkednek a korba. Mi egy Galahad nevezetű lovagot alakítunk, aki egyenesen Arthur által létrehozott lovagrend, és ez által a kerekasztal oszlopos tagja. Valamint maradjunk annyiban, hogy nem csak emberek ölnek embereket. A mi dolgunk ezt megakadályozni illetve kideríteni egy olyan titkot, mely alapjaiba rengetheti meg a hitünket. A történethez nagyban hozzájárul, hogy kimagasló színészeket alkalmaztak akik folyamatosan letudják foglalni az ember figyelmét az alakításukkal.

Játékmenet

Ebben igazából nincs semmi különös, egy tipikus fedezék alapú lövöldözős játék. Sok ilyet láthattunk már. Viszont azt kitűnően kivitelezi és semmi panaszunk nem lehet a célzásra, mozgásra, vagy éppen a fedezékbe vonulásra. Valamint van egy-két érdekes fegyver is, amiknek elsütése feldobja a hangulatot, ha értitek mire gondolok (repkedő karok, lábak, fejek, vér és mócsing, amolyan jó Tarantino módra).

Grafika

Kész, ennyi volt, mindenki haza mehet. Láttunk már sok szép játékot, de ez mindegyik közül a legkimagaslóbb, PONT. Persze lehet szőrszálakat hasogatni, hogy a fekete sávok miatt kisebb a valós felbontás, meg a filmszemcsés megjelenítés miatt minden elmosott. Viszont ezek ellenére is ez az eddigi leglátványosabb játék, ami létezik.

Hangok

A készítők rengeteget foglalkozhattak ezzel a részével, mert valami fantasztikus lett minden hanghatás. Ez kicsit durván hangzik, de még az emberek lélegzet vételén is hallod ahogy a levegő átsuhog az orrlyukukban lévő szőrszálakon. A szinkron színészek pedig bőven megérdemelték a fizetésüket a roppant színvonalas munkájukért. A zene is tökéletesen festi le az aktuális hangulatot.

Összegzés

A Cinematic megközelítése és a quicktime eventes játékmenete miatt a türelmetlenebb, az adrenalin junkie és a frusztrációt levezetni akaró játékosok jobb, ha más helyen keresik a szórakozást, ám aki történet orientált és elszeretné dobni az állát a grafikától, az bátran vegye meg a The Order 1886-ot mert mindenképp megéri.

Pro Kon
+ Kiváló grafika – Lehetne hosszabb is
+ Izgalmas történet
+ Remek színészi alakítás
8.5

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük