Sarah J. Maas ‘Üvegtrón’ (Throne of Glass) Interjú

hippies, beauty and books… oh my! blog készített egy interjút a hamarosan debütáló írónővel, Sarah J. Maas-szal a Throne of Glass c. könyvének megjelenése alkalmából. A könyv Augusztus 7-én kerül a külföldi polcokra, itthon pedig a Könyvmolyképző kiadó vette meg a jogokat. Várható megjelenés: 2013.09.15

Miután büntetésből egy évnyi kemény munkát lehúzott a Endovier-i sóbányákban, a 18 éves bérgyilkost, Celaena Sardothien-t a trónörökös elé hurcolják. Dorian herceg felkínálja neki a szabadságot, de csak egy feltétellel: ha a lány lesz a herceg bajnoka a versenyben, ahonnan az új királyi bérgyilkos kerül ki. 


Az ellenfelei férfi-tolvajok, bérgyilkosok és harcosok a birodalom minden tájáról, mindegyiküket egy királyi tanácstag támogatja. Amennyiben sikerül mindegyik ellenfelét kiejtenie, három évig fogja szolgálni a királyságot és aztán elnyeri szabadságát. 

Celaena kiképzései a testőrök kapitányával, Westfallal kihívó és felpezsdítő. De a lány unja a merev, udvari életet. A dolgok egy kicsit érdekesebbé válnak, amikor a herceg elkezd érdeklődni a lány irányt… de az a mogorva Westfall kapitány az, aki a legjobban megérti őt. 

Egyszer az egyik ellenfelét holtan találják… hamarosan egy másikat is. Vajon Celaena megtudja-e találni a gyilkost, mielőtt ő maga is áldozattá válna? Ahogy a fiatal bérgyilkos nyomozni kezd, a nyomok egy nagyobb sors felé vezetik, mint amilyet valaha is elképzelt.

HBB: Mikor döntöttél úgy, hogy profi kiadók kezébe adod a Throne of Glass-t?

SARAH: Tudod, nem hiszem, hogy emlékszem a pontos évre/dátumra, amikor elkezdtem üldözni a kiadókat. Már évek óta ki szerettem volna adatni, mielőtt összegyűjtöttem a bátorságom és utána néztem (és elkezdtem kérdezősködni). De csupán 2008 őszén küldtem ki azokat a bizonyos leveleket az ügynököknek.
HBB: Hogy reagáltál, amikor először megtudtad, hogy kiadják a Throne of Glass-t? Megünnepelted valahogy?

SARAH:  Ó ember. Egy hisztérikus romhalmaz voltam. Amikor elért hozzám a  hír, épp az esküvő ruhám szabásmintáját készültem elintézni (2010 Márciusában), és le kellett mondanom a találkozót, mert annyira remegtem, hogy tudtam, összetörném az autómat, ha beülnék. Miután csináltam egy félig nevetséges videót, amin üvöltözve bejelentettem a hírt, a nap hátralévő részét egészségtelen ételek fogyasztásával, spontán tánc partikkal, pezsgő ivással és síró görcsökkel töltöttem.

HHB:  Mennyire volt neked fontos, hogy a főszereplőd egy erős, talpraesett, női főszereplő legyen?

SARAH: Nos, az SOSEM volt egy opció, hogy a főhösöm nem egy erős, talpraesett lány lesz. Egyszerűen nem akartam olyan történetet írni, ahol a hősnőm minden volt, csak erős nem (és nem csupán fizikai erőről beszélek) – főleg, hogy sosem akartam OLVASNI olyan történeteket, ami nyivákoló hősnőkről szólt.
Vad féltékenységgel nőttem fel, amiért a fiúk csináltak minden szórakoztató dolgot – Én akartam lenni Luke és harcolni akartam Vaderrel, vagy Phillip herceg, aki lemészárolja a gonosz boszorkányt… Szóval a regény megírása megengedte nekem, hogy elmerüljek egy olyan történetben, ahol a lány csinál minden szuper dolgot (egészen addig a pontig, hogy már folyamatosan emlékeztetnem kellett magam, hogy hagyjam a srácokat is érvényesülni néha napján)!
HBB: Mit várhatnak az olvasók a 2. és a 3. résztől?
SARAH:  *SPOILER* Nos, a második sokkal sötétebb, mint az első rész és nem akarok sokat elmondani, de közelről követi, ahogy Celaena próbál beilleszkedni az új pozíciójába, mint a Király Bajnoka – és hogy ez a szerep, hogy hat a kapcsolataira az emberekkel. *SPOILER VÉGE* A fejemben lévő sorozat valójában körülbelül 6 részből áll, szóval a 3. részben folytatódnak Celaena kalandjai (nem mondok többet!).
HBB: Hogy küzdesz az írói válság ellen?
SARAH: Azt hiszem ez minden könyvnél változik, de… általában, néhány nagyon nagyon jó zene meghozza a kedvemet az íráshoz. Van egy pár film zeném (Nagy rajongója vagyok a filmekben lévő háttérzenéknek), amiket hallgatok, amikor TÉNYLEG elakadok ( A NIMH titka, Legenda, hogy egy párat említsek). De őszintén? Csupán KÉNYSZERÍTEM magamat, hogy írjak. Ez mindig beválik. 

HBB: Ha a Throne of Glass-hez lenne zenelista, milyen zenék lennének rajta?

SARAH: Ez nagyon nehéz kérdés, mert a lejátszási listám a TOG-hez kb. 300 számnyi hosszú.  This is such a tough question, because my playlist for TOG is like 300 songs long. DE összeállítottam egy listát a top zeneszámokból – amit majd a Bloomsbury-n is megosztok valamikor – szóval tartsátok nyitva a szemeiteket! Azonban, ha azt mondanák, hogy válasszak egyet, akkor az „Assassin” a Muse-tól emlékeztet a legjobban Cealena-ra.

HBB: Látom, hogy Manhattan-ben nőttél fel (Én Queens-ben!). Mi volt a legjobb, abban, hogy a nagy városban élhettél?


SARAH: NYC képvisel!! 😉 De áú – nehéz lenne csak egy kedvenc dolgot kiemelni a NYC-i életből. Béna lenne tőlem, ha azt mondanám hogy a Balett Színház a Lincoln Centerben? Nagy balett rajongó vagyok, és a családomnak éves bérlete volt (addig amíg Californiába nem költöztem). Az összes dolog közül, ami a legjobban hiányzik mióta nyugaton élek (a pizza, bagel, és az elképesztő múzeumok mellett), azt hiszem a Lincoln Center és a balett színház hiányzik a legjobban.

HBB: Hallottam egy pletykát, miszerint szereted a tündérmeséket! Melyik a két kedvenced és miért?

SARAH: Jaj! Csak kettő?! *rázza az öklét* Azt kell hogy mondjam „Keletre a naptól, nyugatra a holdtól” (egy északi népmese, hasonló mint „Eros & Psyche”), és „A gyönyörű Vasilisa” (egy Orosz népmese). Mindkettőben a hősnők viszonylag erősek a tündérmeséhez képest, akik kimondhatatlan veszélyekkel néznek szembe és az eszüket használják a túléléshez. Vannak rémisztő gazemberek,  főleg „Vasilisa”-ban Baba Yaga, aki még most is a szart is kiijeszti belőlem (és aki a Trone of Glass-ben lévő boszorkány legendákat ihlette).

Könyv Trailer

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük