Blogturné: Holly Black – A semmi királynője (A levegő népe 3.)

A semmi királynője Holly Black lenyűgöző fantasy sorozatának, A levegő népének várva várt záró epizódja, amelyet idén év végén a Könyvmolyképző kiadó gondozásában olvashatunk.
A magyar kiadás egy bónuszt is tartalmaz: helyet kaptak benne azok az izgalmas levelek, melyeket Cardan írt Judenak.
Tartsatok velünk a turnén, és játsszatok a nyereménykönyvért!

[alert type=”info”]

Kiadó: Könyvmolyképző kiadó
Sorozat: A levegő népe #3
Megjelenés: 2020-11-20
Fordító: Szabó Krisztina
Terjedelem: 336 oldal
Műfaj: YA Fantasy

A hatalmat sokkal könnyebb megragadni, mint megtartani.
Jude alaposan megtanulta ezt a leckét, amikor mérhetetlen hatalomért cserébe lemondott a gonosz király, Cardan feletti uralmáról.

Tündérfölde száműzött halandó királynéjaként elveszettnek érzi magát, a semmi királynőjének. Ám megfogadja, hogy mindent visszaszerez, amit elvettek tőle. Az esély kétszínű ikertestvére, a szintén halandó Taryn képében érkezik meg, akinek az élete veszélybe kerül.

Jude kénytelen vállalni a kockázatot, és visszatérni a veszedelmes tündérudvarba, valamint szembenézni a Cardan iránti érzéseivel, hogy megmentse a nővére életét. Csakhogy sok minden megváltozott Elfhonban a távozása óta. Háború közeleg. Jude beférkőzik az ellenséges tábor mélyére, és ő maga is belekeveredik a véres politikai csatározásba.

Amikor egy eddig szunnyadó, ám igen erős átok elszabadul, pánik söpör végig a vidéken, és Jude választani kényszerül a becsvágya és az embersége között…

A levegő népe trilógiájának várva várt, döbbenetes fináléja.

[/alert]

[button size=”small” link=”https://konyvmolykepzo.hu/reszlet/8699_a_semmi_kiralynoje-20201108_102226.pdf” target=” _blank”]Olvass bele![/button][button size=”small” link=”https://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/holly-black-the-queen-of-nothing-8699″ target=”_blank”]Vedd meg![/button]


A levegő népe sorozat egy csiszolt gyémánt a YA fantasy sorozatok között, és fogcsikorgatva húzom rá ezt a címkét. Olvasási válságaim közepette, a kliséhegyek, insta szerelmek, “kiválasztottak” tengerében szomjamat oltó édesvízként tudnám jellemezni ezt a sorozatot (na jó, ez gáz volt, de a lényeg, hogy kegyetlenül imádom).

Gyors köszönetnyilvánítás a Könyvmolyképző Kiadónak, amiért az EXKLUZÍV KIADÁST hozta el nekünk, mert Cardan levelei minden pénzt megérnek!! (Ajánlom, hogy előbb olvassátok végig a sztorit és csak aztán a leveleket. Tudom, sokat kérek, de trust me, i’m an engineer.)

Már az első rész megvett magának, a másodiknál végleg elvesztem, és a befejező rész is patent lett, még ha egy kicsit el is lett sietve. Na de nézzük bővebben, lehetőleg spoilerek nélkül, hogy mit ad hozzá A semmi királynője a már amúgy is frenetikus sorozathoz.

Vélemény:

A semmi királynőjének többnyire sikerült elkerülnie a sikersorozatok befejező részén ülő átkot. Minden szálat sikerült összehoznia és elvarrnia, megválaszolatlan kérdés nem igazán maradt, ami a történet szálakat illeti, de mégis hagyott elég nyitott ajtót egy esetleges spin-offnak. Mindezt úgy tette, hogy nem maradt hiányérzetem (mármint azon kívül, hogy hiányozni fog a világ, és a szereplők). Az első és a második részben előrevetített események megtörténtek, a jóslatok értelmet nyertek, és a szereplők is kikupálódtak, megtalálták végzetüket, elnyerték a jól megérdemelt jutalmukat és büntetésüket. Persze ezt sikerült egy ugyanolyan sötét és drámai köntösbe csavarni, amit megszokhattunk már a sorozattól.

A sztori:

Kicsit elsietett, de izgalmas és kerek.

Igyekszem elkerülni a spoilereket, és megpróbálok röviden nyilatkozni magáról a történet befejezéséről. A könyv érdekes próféciával, visszatekintéssel kezdődik, érdemes rá később emlékezni, már csak azért is, mert sok mindenre ad magyarázatot. Ezután nagyjából onnan folytatódik, ahol az előző rész abbamaradt, csak pár héttel később. Jude, Oak, és Vivi az emberi világban él, ahol Oak és Vivi is jól érzik magukat, de Jude esetében, mivel mind tudjuk, hogy kicsit zizi a csaj, és kezdeti stádiumban lévő szadista, nem lepődünk meg azon, hogy szinte szenved, és visszavágyik Középföldére, mármint hogy Elfhonba. Kenyerét azzal keresi, hogy feketén a halandó világban élő tündéreknek segít, mint a helyi Tündérerőforrás létszám leépítési ügyintéző. Na jó, eddig azért nem fajul a dolog, de azt simán mondhatjuk, hogy verőleány. És itt jön be a képbe az új kedvenc karakterem, és itt bizonyosodik be, hogy egy szociopata vagyok. Jude a legújabb páciensétől olyan infót kap, amiért minden alkalmat megragad, hogy visszatérjen Tündérföldére (ez nem spoiler, ti sem hittétek komolyan, hogy távol marad…), és Tarynnal meg is érkezik a tökéletes ürügy.

A történet innentől kezdve folyamatosan pörög, Jude-nak szembe kell néznie nevelőapjával, majd Cardannal is, valahogy jó kezekben kell tartania a koronát, Cardannal való kapcsolatát tisztáznia kell, és meg kell küzdenie egy vészjósló próféciával is. Mindezt úgy, hogy a végére ne veszítse el a fejét, szó szerint.

Több fordulat is van ebben a részben, néhány kisebb és egy nagyra nőtt hüllő méretű (kacsint, kacsint). A kisebbekre számítottam, de a nagy meglepett. A prófécia “megoldása” szuper lett.

A történetvezetés egyetlen hibája, hogy szerintem simán 2 részre lehetett volna szedni, és hosszabban fókuszálni Madoc polgárháborújára és külön a prófécia megoldására. Így, ebben a formában, bár pörgős volt, egy kicsit el lett sietve.

A sztori lezárása számomra kielégítő volt, és teljesen hiteles. Nem volt benne semmi logikai buktató, elvarratlan szál vagy kifordított karakterek. Sajnálom, hogy véget ért.

A karakterek:
https://www.instagram.com/sashac_art

Jude-ot én még mindig nagyon szeretem, bár itt kevesebbet láttunk a furfangosságából és ügyességéből, de a túlélő ösztönei még mindig jól működnek. Ismét megmutatta, hogy újra és újra képes meghozni a pokolian nehéz döntéseket, ha az ösztönei azt súgják. Igazi királynő matéria.

Cardan sem sziporkázik most annyit, mint az előző részekben, úgy éreztem kicsit a háttérbe szorult, de még így is kulcs szereplője volt a történetnek. És most már biztosan elmondhatom, hogy kedvelem a fiút. Ő is megérett a feladatra, már nem csak teherként tekint az uralkodásra és nem bagatellizálja el. Persze néha feltűnik a pimasz Cardan is.

Madoc még mindig nem bír magával, és hatalom mániája továbbra sem csillapodik. Nem tudom miért, de nekem nagyon tetszik a Jude és Madoc páros dinamikája. A mester és tanítványa közti kölcsönös tisztelet, miközben halálos ellenségek, és bizony ha harcra kerül a sor, nem fogják vissza magukat, de egy-egy könnycseppet ejtenek a másikért (Still a better story than The Last Jedi).

A többi karakterek eltörpültek most, a három fő szereplő mellett, úgyhogy róluk csak nagy vonalakban: Taryn – még mindig pofán tudnám csapni a csaplárosné leánykori báli legyezőjével. Vivi – még mindig közömbös számomra. Oak – nem tehetek róla, úgy képzelem őt, mint a Trollok mesébe a királyfit xD. Ő csak gyerek akar lenni, gyerekes dolgokat csinálni, fenébe a koronával. Amúgy szeretem, kis cuki. Kíváncsi lennék az ő spin-offjára, hiszen kiszemeltje már van (kacsint, kacsint). Lady Asha – KILL IT WITH FIRE. Grima Mog – haláli, imádom. Spin-offot neki. Nagyjából minden ismert szereplő feltűnik, vagy említést kap, aki még él és mozog.

 


[tabs] [tab title=”JÁTÉK”]

A játék fókuszában a sorozat szereplői lesznek. Ahhoz, hogy megnyerhessétek a könyv egy példányát, nincs más dolgotok, mint a bejegyzések szövegében kiemelt betűkből összeállítani egy karakter nevét, és azt beírni a Rafflecopter dobozba.

[alert type=”e.g. warning”]Figyelem! A postázás kizárólag magyarországi címre történik. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.[/alert]

[/tab] [tab title=”ÁLLOMÁSOK”]

11.16. Függővég
11.18. Sorok között
11.20. Sorok között extra (borítómustra)
11.22. Readinspo
11.24. Readinspo extra (interjúfordítás)
11.26. Csak olvass!
11.28. Hagyjatok! Olvasok! extra (idézetek)
11.30. Utószó
12.02. Fanni’s Library – A gonosz király értékelés
12.04. Fanni’s Library
12.06. Hagyjatok! Olvasok!
[/tab] [/tabs]

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük