BLOGTURNÉ EXTRA – Marissa Meyer: Cinder [NYEREMÉNYJÁTÉK]

Marissa Meyer Holdbéli krónikák sorozata immáron a Könyvmolyképző Kiadó Vörös Pöttyös sorozatában jelenik meg, felújított kiadásban, extra novellával! Hamupipőke feldolgozásból ilyet még nem olvastál, ezt garantáljuk! Ahogy az eredeti fülszöveg is írja: ez nem az a tündérmese, amit már ismersz, de olyan, amit sosem fogsz elfelejteni. Tarts hát velünk blogturnénkon Te is Új-Pekingbe, hogy megismerd Cinder és a többiek kalandjait! Ha pedig ügyesen játszol, a könyv egy példányát is megnyerheted.

[alert type=”info”]
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Terjedelem: 448 oldal
Sorozat: Holdbéli krónikák #1
Műfaj: YA Sci-Fi

Egy modern, erős Hamupipőkének is lehet szüksége támaszra!

Új-Peking zajos utcáin emberek és androidok tömege hömpölyög. A népességet borzalmas járvány tizedeli. Az űrből kegyetlen holdbéliek figyelik őket, várnak, hogy lecsaphassanak. Senki sem tudja, hogy a Föld sorsa egyetlen lányon múlik…

Cinder, a tehetséges műszerészlány másodrangú állampolgár. A múltja titkokkal teli, a mostohaanyja egyre csak korholja, ráadásul őt hibáztatják a mostohahúga megbetegedéséért is. Csakhogy Cinder élete idővel összefonódik a jóképű Kai hercegével, és hirtelen egy világokon átívelő, vad csatározás, intrikák kellős közepén találja magát. Ráadásul közben tiltott szerelem lobban lángra a szívében.
A kötelesség és a szabadság, a hűség és az árulás között őrlődve kénytelen kideríteni az igazat a múltjáról, hogy megvédhesse a világát.

Olyan titkok közepette, melyekért mások ölni is tudnának.

A modern hamupipőke történet főhőse okos és leleményes, a tétek magasak. Vajon sikerül megőriznie a szívét?

[/alert]

BLOGTURNÉ EXTRA
Lunar technológiák a való életben

A Holdbéli krónikák egy futurisztikus világban játszódik, ahol a technológia fontos szerepet játszik a szereplők mindennapi életében. A legtöbb tech, amikkel a könyvekben találkozhatunk mára már nem csak fikció.

Kiborgok

Deviantart @ hybridgothica

A “Cyborg” kifejezés a hatvanas évek elején alakult ki, amely a kibertnetikus és szerves lényekre utal. Egyes teológusok azt mondják, hogy mindannyian kiborgok vagyunk. Vegyük például a mobiltelefonokra való támaszkodásunkat, amelyek a társadalmunkban olyan mértékben megnövekedtek, hogy sokan úgy vélik, hogy a mobiltelefonjuk egyfajta kiterjesztése önmaguknak. Hagytátok már el a házat mobil nélkül, amitől egész nap nyugtalanok voltatok és úgy éreztétek, hogy lekapcsolódtatok a világról? Ez mennyiben különbözik attól, mintha a mobiltelefon szó szerint része lenne a testünknek, mondjuk beillesztve a gerincvelőbe?

Cinder kiborg részei természetesen testének fizikai összetevői. Az aggyal és az idegrendszerrel szimbiózisban vannak. A keze és a lábfeje ugyanúgy működik, mint a biológiai végtagok (bár fizikai érzékelés nélkül) és az agy-gépi interfésze valójában csak egy okostelefon, egy számítógép és egy televízió kombinálva … csak az ő ügyében, minden benne van a fejében.

Mechanikus testek, bionikus szemek, prosztetikus végtagok… mindez tök menőn és futurisztikusan hangzik… kivéve, hogy ez nem sci-fi és nem is a jövő. Ez a jelen.

A világ legélethűbb bionikus keze

A bebionic a világ legélethűbben működő, működőképes és könnyen használható, myoelectrikus keze, ami napjainkban kereskedelmileg elérhető. A dizájn elegáns, modern és precíz vezérlést biztosít a felhasználók számára az élvonalbeli jellemzőkkel és technológiával.

Minden egyes ujj külön motorral rendelkezik, ami lehetővé teszik a kéz és a markolat természetes, összehangolt módon történő mozgatását. A motorok úgy vannak elhelyezve, hogy optimalizálják a tömegeloszlást – ezáltal a kéz könnyebbé és kényelmesebbé válik. Az arányos sebességvezérlés pontosan szabályozza a kényes feladatok elvégzését is, így akár egy tojást vagy egy polisztirol csészét is könnyedén tarthat, de egy üres dobozt is könnyen összeroppanthat.

A tartós felépítés és a fejlett anyagok elég erősek ahhoz, hogy akár 45 kg-ot is képesek legyenek megtartani – így biztonságosan használható nehéz tárgyak emelésére, és akár fekvőtámaszozni is lehet vele. A 14 különböző fogási mintával és kézpozícióval a bebionic mesterséges kéz úgy van megtervezve, hogy szinte minden hétköznapi feladatot el tudjon látni: étkezés, táskák cipelése, az ajtók kinyitása, a lámpák kapcsolása, gépelés, stb. A kéz konfigurálható és testreszabható vezeték nélküli kapcsolat és okos eszközök segítségével.

https://youtu.be/JkNL1sDN2sw

Bionikus szem

A “bionikus szem” az external technológiák és a belső implantátumok együttes kombinációjával működik. Egy szemüvegbe szerelt kamerák felvételt készítenek a látványról, majd a videót elküldik az alany által viselt mini számítógéphez, ami átkonvertálja a felvételt a megfelelő formátumba, aztán továbbítja azt a szembe ültetett vezeték nélküli implantátumokhoz. Ezeket sebészeti úton helyezik a páciensek retinájába, megkerülve a sérült fotoreceptorokat. Hasonló módon szerelik fel azt az elektromos rendszert és apró antennát is, amely a szem külsejéhez kapcsolódik. A számítógép az implantátumhoz küldi az adatokat, amely aztán elektromos impulzusokkal serkenti a retina megmaradt sejtjeit. A jeleket a sérült szem fényekként érzékeli, melyeket az alany idővel vizuális mintákká alakít.

Bár ez nem biztosít tökéletes látást, de ennek köszönhetően az alanyok különbséget tudnak tenni a sötét és világos objektumok között, megállapíthatják, ha valaki a közelükbe jön vagy éppen eltávolodik tőlük; felismerhetik az ajtókat és akár a betűket is.

https://youtu.be/6GZmOLfrHq8

Androidok és robotok

A robotok köztünk ”élnek”. Autókat festenek, szőnyegeket porszívóznak, és segítik az orvosokat a nagyon finom műtétek elvégzésében. De mi van a robotokkal, amelyek önállóan mozoghatnak és gondolkodhatnak, tanulhatnak? Mi a helyzet azokkal a robotokkal, amik úgy néznek ki és mozognak, mint az emberek?

A Sophia a Hong Kong-i székhelyű Hanson Robotics által kifejlesztett humánus robot. Sophia 2016. Több mint 50 arckifejezést képes megjeleníteni. 2017 októberében, Sophia lett az első robot, amely bármely ország állampolgárságát megkapta.

A robot emberi megjelenését a színésznő, Audrey Hepburnről mintázták, és a korábbi robotokkal szembeni emberibb megjelenéséről és viselkedéséről ismert. A gyártó, David Hanson szerint Sophia mesterséges intelligenciát, vizuális adatfeldolgozást és arcfelismerést használ. Sophia imitálja az emberi gesztusokat és arckifejezéseket is, és képes válaszolni bizonyos kérdésekre, és egyszerű beszélgetéseket kezdeményezni előre meghatározott témákban (pl. Az időjárás). Sophia az Alphabet Inc. (a Google anyavállalata) beszédfelismerő (beszéd-szöveges) technológiát alkalmazza, és az idő múlásával intelligensebbé válik. Sophia intelligencia szoftverét a Hanson Robotics tervezte. Az AI program elemzi a beszélgetéseket és kivonja az adatokat, amelyek lehetővé teszik számára, hogy a jövőben javítsa a válaszait.

A készítő, Hanson úgy tekint Sophiára, mint az AI “gyerekcipőben”, a következő szakasz pedig mesterséges általános intelligencia, vagyis az AGI lenne, amit az emberiség még nem ért el. Egy érző lény, vagy AGI megteremtése számos fejlesztő célja. De még senkinek sem sikerült. Számos kísérlet feszegette a robotok határait. A Hondától a Boston Dynamicsig, a vállalatok világszerte egymással versenyezve fejlesztik az AI-irányított humanoid gépeket.

https://youtu.be/ojPmlSX-6q4

Okos kijelző

A Holdbéli krónikákban a karakterek a szöveges kommunikáció (e-maileket és chat) helyett vizuális alapú konferenciákat használnak, amelyek hasonlóak a modern Skype-hoz vagy a FaceTime-hoz.

Ebben a futurisztikus világban a televíziókat helyettesítik a Netképernyők, amelyek valójában csak nagyobb Portképernyők, amiket az emberek a falakra akasztanak vagy beépítik az asztalba.

A Holdbéli krónikákban a legtöbb információ a neten érhető el, és bárhol, bármilyen Portképernyőn vagy Netképernyőn elő lehet hozni, és a készülékek szükség szerint ”kommunikálnak” is egymással, hasonlóképpen, ahogyan az alábbi concept videóban látható.

A SMART Mirror interaktív érintőképernyővel és testre szabható és nagy teljesítményű hang-szöveg vezérelt kijelzővel rendelkezik. A felhasználói felület lehetővé teszi saját egyedi SMART Mirror irányítópultjainak létrehozását, amelyekre elhelyezheti a Google Play áruházból letöltött kedvenc alkalmazásait és widgetjeit. A SMART Mirror a naptárat, az időjárást, az e-maileket, a zenét, a közösségi médiát, a videó streaminget, az otthoni vezérlést, és az élő TV-t és még sok minden mást varázsolhat a fürdőszobánkba.


MEGRENDELEM



Nyereményjáték

A Cinder nem titkoltan Hamupipőke feldolgozás, ahogy ezt már a blogturnénk felvezetőjében is olvashattátok. Ennek örömére merüljünk el a Hamupipőke feldolgozások világában! Minden állomáson egy jelenet fotót találtok valamilyen filmből, ami részben vagy egészben Hamupipőke-feldolgozás, vagy legalábbis merített Hamupipőke történetéből. A feladat egyszerű: írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba a filmek címét! (Angol és magyar címet is elfogadunk.)

A kiadó felajánlásával HÁROM példányt sorsolunk ki a helyesen válaszolók között.

[alert type=”e.g. warning”]Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.[/alert]

a Rafflecopter giveaway


Turné állomások

10.25 – Deszy könyvajánlója – Tudtad? A Cinder NaNoWriMo regény!
10.26 – CBooks – Értékelés
10.27 – Deszy könyvajánlója – Értékelés
10.28 – Nem félünk a könyvektől – Értékelés
10.29 – Kelly & Lupi olvas – Interjú
10.30 – Hagyjatok! Olvasok! – Könyvek Marissa ajánlásával
10.31 – Sorok között blog – A 10 legnépszerűbb idézet
11.01 – Függővég – Lunar technológiák a való világban
11.02 – Hagyjatok! Olvasok! – Értékelés
11.03 – Nem félünk a könyvektől – EXTRA

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük