Születésnapi Blogturné

Fennállásának ötödik évfordulójához érkezett a Blogturné Klub, amit természetesen szerettünk volna Veletek együtt megünnepelni – hisz ti is részesei vagytok ennek az élménynek.

Ennek örömére kezetekbe adtuk a gyeplőt, teret engedhettetek legkíváncsibb éneteknek és tabuk nélkül kérdezhettetek tőlünk. Most pedig rajtunk a sor, hogy megválaszoljuk őket.

Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, kik rejtőznek a blogok mögött, netán szeretnétek bekukkantani a kulisszák mögé, és megismerni pikáns-belsős élményeinket! És ahogy azt már megszokhattátok, ezúttal sem hagyunk Titeket nyeremény nélkül.

Születésnapi Blogturné

A TI KÉRDÉSEITEK

 • Nem fásultatok még bele?
  Jómagam egy ideje nem vettem részt turnéban. Kevésbé vagyok aktív, mint egy éve, öt éve meg pláne. Persze erre közrejátszik a magánélet és a munka is. De hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem vesztett a lendületből a lelkesedésem. Igazából ritkán jönnek ki olyan könyvek, amiért annyira rajonganék, hogy élvezzem velük a turnézást. Amikor viszont egy kiadó egy nagy kedvencemet jelenteti meg, újult erőre kapok. 🙂
 • Volt már olyan, hogy nagyon vacak volt számotokra, de olyan mérsékelt, közepest adtatok, mert a másik kolléga véleménye befolyásolt?
  Soha. Az én ízlésem a tagok 99%-tól eltér, illetve szerintem mindenkinek más értékrendszere van, úgyhogy gyakran előfordulhat, hogy a turné többi résztvevője 4-5 csillagosra értékel valamit, míg én 3-ra, vagy fordítva. Maximum elcsodálkozom néha, hogy vajon a többiek mit ittak olvasás közben. 😀
 • Ha egy könyv nagy ellenszenvet váltott ki belőletek, más oldalakon lévő értékeléseknél, ahol pozitívan áradoznak róla, éreztek késztetést, hogy hozzászóljatok és elmondjátok a saját véleményeteket róla?
  Haha, inkább fordítva. Kíváncsiságból megszoktam nézni pl. Goodreadsen vagy molyon a kedvenceim értékeléseit, és bizony ha olyan értékelést látok, amiből lejön, hogy azt se tudta mit olvas, vissza kell fognom magam, hogy ne szóljak hozzá. Ha rendes érvekkel fogalmazza meg, hogy miért tetszik/nem tetszik neki, az teljesen fair, kinek a pap…
 • Miért írtok kritikát olyanról is, amelynek eleve nem szeretitek a műfaját? (finom utalásokból egyből rájövünk)
  Saját példa: nem vagyok a YA könyvek rajongója, sőt, egyre távolabb kerülnek tőlem. Mégis, vannak olyan könyvek, sorozatok, amiket szeretek ebben a kategóriában is. Minden műfajnak vannak rossz kliséi, elemei, toposzai, ami előbb utóbb az őrületbe kergeti még a legnagyobb rajongót is, de ha ezeket elnyomja egy jó háttérsztori, izgalmas cselekmény, remek karakter kidolgozás, stb, akkor az ember képes elnézni ezeket a negatívumokat. A trükk abban rejlik, hogy merre húz a mérleg. Ezért lehet az, hogy megfogott egy fülszövege egy olyan műfajú könyvnek, aminek nagy részét nem szeretjük, és reménykedünk benne, hogy az is a kevés kivételek közé fog tartozni, aztán vagy tetszik a végén vagy nem. Ez fordítva is megtörténhet: hiába szeretem az Urban Fantasy műfajt, rengeteg az olyan könyv a műfajban, amit én a tűzre hajítanék, de ezt csak akkor tudom meg, ha elolvasom. 
 • Több fantasy-t szeretnék, lehetséges? 🙂
  Ámen. Röviden a helyzet a következő: kb. négyen vagyunk, akik ezt a vonalat képviselik, de, ahogy fentebb is leírtam, hiába szeretjük a műfajt, nem minden könyv vonz mindenkit. Vagy épp nem érünk rá bitang könyveket olvasni, és nem jön össze a turné (3 fő). Régóta szeretnénk bővülni ezen a téren, de még nem találtunk olyan bloggereket/vloggereket, akik szívesen csatlakoznának hozzánk, erősen képviselik a műfajt és nekünk is megfelelnek (válogatósak vagyunk). Ha valaki magára ismer, ne habozzon és keressen fel minket! 🙂 
 • Volt olyan, hogy összevesztetek egy könyvön? Mindenki máshogy látta, máshogy jött át neki, máshogy értelmezte.. Ha igen, akkor melyik volt az?
  Én ilyenre nem emlékszem, de nem is vagyok benne minden turnéban. Sokszor megbeszéljük turné előtt kinek hogy tetszett, de szerintem ebből vita még nem alakult ki. Inkább el szoktuk poénkodni.
 • Van olyan könyv, aminél epekedve várjátok a folytatást (ami nem is akar eljönni)? mint én a méregnaplóknál..
  BURUUU!! Vagyis a Vihartáncos folytatása, de egyébként egyetértek a Méregnaplókkal kapcsolatban is (bár én azt hallottam, kicsit más a folytatása). Persze, olvashatnám ezeket angolul (ahogy a legtöbbször teszem), de pl. a Vihartáncos fordítása kifejezetten tetszett, meg hát magyarul kezdtem el. 4 év után még az is lehet, hogy újra kellene olvasnom az elsőt…
 • Van úgy, hogy egy írót szerettek, de az aktuális könyvét utáljátok? Ha igen melyik könyv az?
  Én mostanában Kenyonnal vagyok így, de pl. Maas a Tüskék és Rózsák udvarának harmadik részével nálam nagyon alul teljesített. Illetve még Moning Feverborn és Feversong könyve hozott ki a sodromból. Talán Moning könyveire tudnám azt mondani, hogy utáltam őket. Uh, és Darynda Jones Charley Davidson könyvei… ha éppen nem a “meh” kategória, akkor a “vétek volt még megírni is” kategória. 
 • Melyik volt az a könyv, amiről a legellentmondásosabb kritikákat írtátok?
  Hmm.. Hát ezzel feladtad a leckét szerintem mindenkinek :D. mégis kiválasztottam a kérdést, mert én vagyok Ethan Hunt (pszt, ne rombold az illúzióimat!). Nyilván én csak arról tudok beszámolni, amiben részt vettem, ilyen volt például a Kegyetlen szépség vagy a Vanish.
 • Volt olyan kritikátok, amit nem akartatok megírni, annyira nem haladtatok a könyvvel? (nem az időhiányra gondolok) Melyik volt ez?
  Azokból a turnékból még időben kiléptem 😀 Amúgy sokkal nehezebben írok meg egy olyan könyvről értékelést, amit nem utáltam, de nem is szerettem, függetlenül attól, hogy meddig tartott elolvasni. 
 • Melyek a legkedvesebb emlékeitek/élményeitek a Blogturnéval kapcsolatban?
  A közös chatek. Én eléggé távol esek mindenkitől (Pécs a világ végén van, ha eddig nem tudtátok volna), úgyhogy nekem marad a cyber élmény, viszont azokból rengeteg. Fentebb írtam, hogy sokszor elpoénkodunk dolgokat, és biza nem egyszer volt már, hogy sírtam a röhögéstől.
 • Melyik volt az első könyv, amit elolvastál/elolvastatok?
  Szerintem a Bambi. Vagy valamelyik Grimm mesés gyűjtemény. De a Twilight indított el a könyvmolyok útján, pedig nem is szeretem. Mit mondjak na, fiatal voltam és naív… 
 • Kedvenc író/írók?
  *nagy levegő* Kenyon, Maas, Moning, Ilona Andrews, Jenn Stark, Amanda Bouchet, Kresley Cole, Jeaniene Frost, Nalini Singh
 • Kedvenc könyv?
  Karen Marie Moning: ICED. Ó, a régi szép idők. 
 • Volt olyan, hogy nem tetszett egy könyv, de mégis jó értékelést írtatok róla, hogy megmaradjon a jó kapcsolat a kiadóval?
  Bevallom, olyan volt, hogy a piszkozatom kissé… erősre sikerült, így muszáj voltam átfogalmazni egy fokkal kulturáltabb verzióba, de nem a kiadói kapcsolat miatt, inkább azért, mert inkább érzelemből írtam és nem érveltem, nem mutattam be valójában azt, hogy miért érzek úgy a könyvvel kapcsolatban, ahogy. A Firelight volt a szóban forgó könyv. De 180 fokos fordulatot sosem vett egy értékelésem sem, de nem is fog, maximum kiszállok a turnéból.
 • Milyen érzés 5 évvel a hátatok mögött visszagondolni a kezdetre?
  Szent ég,  ennyire öreg vagyok???? Szerintem alapításkor egyikünk sem gondolta volna, hogy ezt megérjük. Ahogy már fentebb is beszéltem róla, a kezdeti lendület kicsit megakadt így 5 év elteltével, de mindannyian azon vagyunk, hogy felfrissüljünk, és egyre több újítással kezdjük a következő 5 évet. 😉
 • Mi volt a legpozitívabb élmény, amit az 5 év alatt szereztetek?
  Szerintem mindenki nevében mondhatom, hogy a kiadók bizalma magasan vezeti a listát. Persze reméltük, de nem vártuk, hogy ennyi kiadóval ilyen jó kapcsolatokat tudunk majd kialakítani. Ezt követi, hogy egy olyan csoportot sikerült létrehozni, ahol az élet minden területén támogatjuk egymást és barátságok köttettek. 
 • Honnan jött a blogod neve?
  Mindenképpen egy olyan nevet akartam, ami a könyves, filmes és videojátékos világot is tükrözheti. Egy kitételem volt: legyen rövid. 😀 
 • Volt olyan könyv, aminek olvasását majdnem feladtad, de a végén mégis örültél, hogy nem? Melyik volt ez?
  Scott Hawkins: Az ​Égett-hegyi könyvtár. Az elején még kételkedtem, de a könyv felénél megadtam magam, Scott nyert. Már akkor, amikor még nem is sejtettem semmit, tudtam, hogy még napokig, ha nem hetekig fogok ezen a könyvön elmélkedni miután befejezem. Ez a könyv egy kolosszális mindfuck. Hawkins valami fenomenálisat alkotott, amit mindenkinek olvasnia kell. Igen, neked is!
 • A legérdekesebb könyv, amit valaha olvastál?
  Ismét: Égett-hegyi könyvtár. Illetve az Életed ​története és más novellák. Akit egy kicsit is érdekel a tudományos életszemlélet, a hitvallás elméletei, a nyelvészet és főként az emberi viselkedés és pszichológia, aki úgy érzi, hogy egy filozófus veszett el benne és szeret elmélkedni, annak mindenképpen ajánlom mindkét könyvet!
 • Milyen könyvformátumot szeretsz inkább, miért? Nyomtatott vs. Ebook vs. Hangoskönyv.
  Ebook vagy Hangoskönyv. Ebookot egyszerűbb cipelni, lapozgatni, sőt még jegyzetelnem sem kell, csak kijelölöm és kész. A hangoskönyveket imádom, ha jó narrátor. Általában angol hangoskönyvet szoktam hallgatni, például Fred Berman és Holter Graham olyan narrátor, akik előadásában még a telefonkönyvet is végighallgatnám. Ha nagyon szeretek egy könyvborítót, akkor beszerzem a nyomtatott verziót is, mert nincs elég porfogó (tényleg, valaki nyisson már egy businesst ahol ilyen posztereket árulnak…).
 • Mit gondolsz a magánkiadásokról?
  Vannak drágakövek és vannak bűn rosszak. Van pár kedvencem, ami letarolja némelyik nagyágyút a műfajában, de belefutottam olyanokba is, amiknél még én is jobbat írnék, pedig annyi írói vénám van, mint egy botnak. 
 • Hány oldalas volt a leghosszabb könyv, amit valaha olvastál?
  Sherrilyn Kenyon: Styxx – a maga masszív 836 oldalával
 • Szoktál jegyzetelni olvasás közben?
  Hahahahaha. Csak Kenyonnál. Pont most csináltam egy tök friss enciklopédiát a Sötét Vadász világról
 • Ha lenne egy olyan könyvespolcod, ami egy rejtett szobába vezetne, melyik könyv lenne a “kilincs”?
  A szürke 50 árnyalata, a büdös életben nem nyitná ki senki azt az ajtót 😀  De ha stílusos akarnék lenni, akkor legyen a Ready Player One. 
 • Egészítsd ki: Bárcsak több …………. témájú könyv lenne.
  GÖRÖG/ÉSZAKI MITOLÓGIA! Megveszek egy jó fantasyért, amiben erősen jelen van valamelyik… 

KELLY & LUPI KÉRDÉSE

 • Mi kapcsol ki jobban: játék vagy egy jó könyv?
  Háttértörténet: ha valaki nem tudná, a könyveken kívül a videojátékok foglalják le a szabadidőmet (név szerint Overwatch, Destiny 2, Dota 2, HotS, meg néha-néha valami single). Hogy a kérdésre válaszoljak: mikor hogy. Ha olvasási válságban vagyok, akkor a játék, ha megunom a játékokat és van valami jó könyv, akkor a könyv. Próbáltatok már egyszerre játszani és olvasni? Én igen, helló Black Flag!

NYEREMÉNYJÁTÉK


6 meglepetéskönyv kerül kisorsolásra! Minden állomáson egy-egy bloggerünk jellemzőit találod, ami alapján meg kell tippelned, kiről van szó és beírnod a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Feladvány:

Egy angyal és egy farkas különös találkozásának gyümölcse e blog, a változatos könyveket: disztópia, történelmi, fantasy, romantikus, YA, NA … itt mind megtalálod.

Figyelem! Csak magyarországi címre postázunk, a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a kiküldött értesítóre, utána automatikusan újat sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

TOVÁBBI ÁLLOMÁSOK

 • 09/07 Kelly & Lupi olvas
 • 09/08 Függővég
 • 09/09 Deszy könyvajánlója
 • 09/10 Sorok Között
 • 09/11 Dreamworld
 • 09/12 Nem félünk a könyvektől
 • 09/13 Spirit Bliss Sárga könyves út
 • 09/14 Könyv és más
 • 09/15 Never Let Me Go
 • 09/16 Könyvvilág
 • 09/17 Ambivalentina
 • 09/18 Zakkant olvas
 • 09/19 Hagyjatok! Olvasok!
 • 09/20 Betonka szerint a világ…
 • 09/21 KönyvParfé
 • 09/22 Olvasónapló
 • 09/23 Insane Life
 • 09/24 Szembetűnő
 • 09/25 A Szofisztikált Macska
 • 09/26 Blogturné Klub

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük