Az Útvesztő és a 13 okom volt íróját is dobta az ügynöke a szexuális zaklatási vádak miatt

A mozi és a tv világa után a könyves világban is folyik a szexuális zaklatási botrány. Több híres írót is vád érte, köztük a Young Adult szerzőt, James Dashnert, aki leginkább az Útvesztő sorozatáról ismert. Dashner mellett a 13 okom volt szerzője, Jay Asher is felkerült a listára.

A The Hollywood Reporter szerint a James Dashner elleni vádak miatt dobta az irodalmi ügynöke, Michael W. Bourret. Az Associated Press szerdán tett nyilatkozatában Bourret azt mondta, hogy már nem tudja képviselni Dashnert a korábbi ügyfelével szemben felhozott komoly vádak miatt.

“Nem tudtam jó lelkiismerettel folytatni a Jamesszel a munkát, és tegnap elengedtem,” mondta Bourret az AP-nek.

A szerző ellen felhozott vádak először a School Library Journal weboldal “Children’s Publishing Reckons with Sexual Harassment in the Sets” című cikke alatti hozzászólásokban kerültek felszínre. Bár a cikk eredetileg január 3-án jelent meg, csak február elején kezdtek szállingózni az olyan népszerű szerzőkkel kapcsolatos szexuális visszaélésről szóló vádak, mint Dashner.

Február 15-én Dashner reagált a vádakra. A Twitteren tett közzé egy hosszabb üzenetet, ahol azt írja, hogy alaposan átgondolta a vádakat, és elismeri, hogy ő is bizony “a probléma része.” Tanácsadást és útmutatást keres, hogy “kezelje” a problémát.



Dashner nem az egyetlen YA szerző, akinek most szembe kell néznie a rossz döntéseivel. Ugyanabban a posztban Jay Asher szerzőt is megvádolták, akinek könyvéből, a 13 okom voltból tavaly a Netflix készített egy népszerű sorozatot.

Válaszul a Gyerekkönyv írók és illusztrátorok Egyesülete (SCBWI), melynek konferenciáin történtekről szól a legtöbb rágalom, hétfőn bejelentette, hogy hivatalosan is kizárták Ashert a szervezetből az ellene felhozott vádakat követően.

Emellett a Netflix az Entertainment Weekly-nek nyilatkozott, miszerint Asher, aki erősen részt vett a 13 okom volt sorozat 1. évadjának készítésében, nem vesz részt a második évad munkálataiban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük