Blogturné – Jeaniene Frost: Első Lobbanás [Nyereményjáték]

A vámpíros Urban Fantasyk egyik koronázatlan királynője, a fél vámpír vámpír vadász Cat, és a szemtelenül sármos Bones megalkotója, maga Jeaniene Frost tér vissza, hogy újra meghódítsa a magyar rajongók szívét. Ezúttal a Cat & Bones sorozat spinoffjával, melynek egyik főszereplője nem más, mint maga Vlad Tepesh! A Blogturné Klub 9  bloggere pedig 2017. november 22-től 2017. november 30-ig mutatja be nektek Vlad és Leila perzselő történetét.

[alert type=”info”]

Oldalszám: 344
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Eredeti cím: Once Burned
Fordító: Szebegyinszki Szilvia
ISBN: 9789633997383
Elit start: 2017.12.01
Várható megjelenés: 2017.12.01

Leila egy sötét erővel megátkozott halandó…

Miután egy tragikus gyerekkori baleset szétzúzta az álmait, Leila nem gondolta volna, hogy ennél rosszabb is következhet, de tévedett. Rájött ugyanis, hogy hatalma van az elektromosság felett, mi több, egyetlen érintéssel látja az emberek fejében lakó legsötétebb gondolatokat. Az élete magányra ítéltetett… Legalábbis így hitte, amíg az éjszaka teremtményei el nem rabolták, és arra nem kényszerítették, hogy telepatikus segítséget kérjen a világ leghírhedtebb vámpírjától.

Ő az éjszaka hercege…

Vlad Tepesh inspirálta minden idők legismertebb vámpírlegendáját – de semmi esetre sem szabad Drakulának hívni! Vlad képes irányítani a tüzet, ez teszi a legrettegettebb vámpírrá. Azonban ellenségei új fegyvert találtak ellene: egy gyönyörű halandót, akinek legalább olyan félelmetes a hatalma, mint neki.
Amikor Leila és Vlad találkoznak, azonnal fellobban köztük a mindent elemésztő szenvedély. Akad azonban valaki, aki porig akarja égetni őket. Vajon mi mindent kell feláldozniuk, hogy megállítsák az ellenséget?

A lány érintése hatalommal bír, a férfi csókja az örök életet rejti…

Vérpezsdítő új sorozat, ami visszahozza az igazi vámpírokat.

[/alert]

Azok számára, akik arra kíváncsiak, hogy a Cat & Bones könyvek nélkül is ellehet-e olvasni és lehet-e 100%-osan élvezni ezt a könyvet a válaszom egy nagy IGEN! Cat, Bones, Mencheres és Kira feltűnnek egy jelenetben, de csak pár mondat erejéig (ami mondjuk tény és való, hogy nagyon poénos…Vlad és Bones egy helyen? viccelsz?? MEGFIZETHETETLEN! Ezt a C&B fanok nagyon jól tudják, de azoknak is tetszeni fog, akik valami orbitális tévedés folytán – mert más nem játszhat közre – még nem olvasták Frost könyveit). Ettől eltekintve az egész történet Vlad és Leila saját világa és problémái körül mozog.

Muhahaha gonosz Bones mondott valamit Leilának, aminek Vlad bácsi nagyon nem örül hihi. No, de kanyarodjunk vissza a történethez….

A sztorit Leila szemszögéből olvashatjuk. Amikor először hallottam, hogy Vlad saját könyvet és sorozatot kap, azt hittem/reméltem, hogy az ő szemszögéből lesz írva és egy kissé csalódott voltam, mikor kiderült, hogy éppen az ellenkezője. Azonban Leila fantasztikus csajszi. Nem annyira, mint Cat, de nagyon csíptem a karakterét. A belső gondolatmenetei és ki nem mondott kommentjei sokszor viccesek, de főleg, amikor gondolatolvasó vámpírokkal van körülvéve. A visszaszólásai sem piték. Már tisztában volt a vámpírok létezésével még mielőtt néhányan közülük elrabolták volna, sőt a legjobb barátja, Marty is vámpír. Szóval Leilának vannak ezek a pöpec/nem túl pöpec -szituációtól függ- képességei. Hozzáérsz ő pedig beléd ereszt pár Voltot, ami halálos is tud lenni, kivéve ha vámpír vagy, vagy tűzálló, vagy mindkettő. De nem ez az egyetlen képessége: ha valakit, vagy valakinek egy személyes tárgyát megérinti, látja a páciens bűnét, jövőjét, képeket a jelenből. Így köt ki Vladnál.

Valaki kiakarja csinálni a mi kedvenc vámpír legendánkat, Vladot. Valaki bosszúra szomjazik és Leila-t használja fel ahhoz, hogy meg is kapja. Legalábbis az A terv ez lett volna, de Vladnak sem a semmiért van olyan szörnyű hírneve. Megmenti Leilát a vérszívó elrablóitól és a saját otthonába viszi, ahol biztonságban lehet és, hogy rájöjjenek ki a nagy, csúnya, gonosz denevér farkas. Közben Vlad megpróbálja megtanítani a lányt, hogy fejlessze a képességeit és, hogy legyen erősebb és állja meg a helyét a vámpírokkal szemben is. Ám Leila egyáltalán nem akar ezekkel a képességekkel élni, nemhogy még felturbózni őket. Ami valljuk be nem csoda, miért is akarná? Nem lehet normális élete, a családja szétszakadt emiatt. Viszont hamar rá kell jönnie, hogy ha élni akar, erősebbnek kell lennie. Ezt hívom én 22-es csapdájának. Szívás a te helyedben lenni kiscsirke. Várj… Szexeltél egy vámpír legendával? Visszaszívom, visszaszívom!!

Leila párszor majdnem találkozik kaszás barátunkkal, szóval az olvasók izgalmas részekből nem szenvednek hiányt. Plusz, Leila hű barátja, Marty egy igen komoly titkot tart vissza Leiláról. Csak, hogy legyen fogalmatok arról, hogy mennyire komoly, ez volt rá Vlad reakciója:

A szerelmi szál Vlad és Leila között kicsit sem a megszokott romantikus történet. Na, de ezt tudni lehetett, hiszen Vlad Tepeshről beszélünk, nem igaz? Nem, nem vagyok előítéletes drága Tűzcsinálóm. Okosabb vagyok én annál, hogy minden Stroker féle pletykát elhiggyek.

Nem hittem a kritikáknak, amik azt mondták, hogy Vlad van olyan isteni pali, mint Bones, és még mindig nem lennék ebben biztos, de tény, hogy nagyooooon ott van a nyomában. Ne várjátok, hogy eljátssza a romantikus hőst, virágokkal meg sok-sok szerelmes szövegekkel, mert csalódni fogtok. Hirtelen haragú, cinikus, arrogáns és sokszor bunkó és durva, de őszintén ki nem kakilja le, mikor közben pokolian szexi, megvédi az embereit és a tulajdonát, és a hideg, szarkasztikus humorát csak imádni lehet. Ezt várhatod a híres neves Vlad Tepeshről a saját könyvében.

A köny végére nem mondanám, hogy függővég, de nyitva hagyott pár ajtót. Beleértve a két főhős közti romantikus kapcsolatot és nem tenném a fejemet arra, hogy a főellenséget most láttuk utoljára. Majd meglátjuk, de ahogy Leila mondta:

Ha ennyi nem győzött volna meg arról, hogy megvedd a könyvet, akkor had adjak még egy nagyon-nagyon über komoly okot: A BORÍTÓ, emberek. A borító. PAUL MARRON!!

Oké lelőttem magam. Ja csak, hogy tudjátok amíg nem volt kedvem megírni a kritikát, csak még 2x olvastam el a könyvet…Ja és még annyi, hogy…


BTK EXTRA – Vlad Tepesh otthona

A Dark Faerie Tales blognak van egy visszatérő rovata, a Halálos állomás, ahol furcsa/horrorisztikus könyvbéli helyszínekre kalauzolják az olvasókat. Egyszer Jeaniene is beugrott hozzájuk és mesélt egy kicsit Vlad otthonáról:

Már jóval azelőtt, hogy elkezdtem volna írni a Once Burned-et, bemutattam a Cat és Bones olvasóknak a főhősét, Vlad Tepesh*-t, egy pirokinetikus vámpírt, aki utálja, ha Drakulának szólítják. Míg az atrocitások, amiket a történelmi Karóbahúzó Vlad követett el vitathatóak, a kritikusok is elismerik, hogy Vlad egész életében a házáját védte az inváziótól. Ezt véve alapjául, úgy gondoltam, hogy az általam alkotott Vladban még mindig ott az erős hazafiasság, és így került a rezidenciája Romániába (vagyis Havasföldre, ahogy Vlad uralkodásának idején hívták). Nem volt rá lehetőségem, hogy leírjam Vlad házát vagy egyéb nevezetes helyet, amikor ő még csak mellékszereplő volt a sorozataimban, de amint Vlad lett a középpontban, sikerült néhány dolgot részleteznem.

Kezdjük Vlad házával. Az én könyveimben a vámpírok nem égnek el a napon, így nem kellett befedni az összes ablakot. Ami jó dolog, mert az ő házában rengeteg ablak van. Csak a móka kedvéért, bedobtam néhány gótikus elemet, például tornyokat és vízköpőket, és mi beszél jobban Drakula kastélyáról, mint hosszú fa oszlopokra húzott testek kint a gyepen? Viszont a karakterem nem vesztetette el a gyökereivel való kapcsolatát, szóval a háza nem lehetett valami lerobbant, pókháló lepte replikája a Munsterék rezidenciájának. Épp ellenkezőleg, ihletet a Biltmore Ház (Ashville, NC) meglátogatásából merítettem. Képzeljétek el Vlad házát, valahogy aközött és egy középkori erőd között, kilátókkal és egy magas fallal, mindez eldugva Suceava megye (Románia) egyik sarkában. Azért választottam Suceava-t, mert hegyek, folyók és sok erdő határolta, így Vladnak meglehetett az a privátszférája, amit szeretne.

Blogturné – Jeaniene Frost: Első Lobbanás [Nyereményjáték]

Minden Drakula rajongó tudja, hogy nem írhatsz róla anélkül, hogy megemlítenéd a Poienari kastélyt. A Poienari kastély az az erőd, ahol Vlad élt az első feleségével, aki állítólag a tetőről a folyóba vetette magát, amikor úgy hitte Vladot megölték egy csatában. Hogy eljuss a kastélyhoz, több, mint 1.400 meredek lépcsőfokon kell felmászni a hegyre. A kastély mára már többnyire csupa rom, de néhány eredeti struktúra azért megmaradt. Hogy eltudjátok képzelni, hogy milyen bevehetetlen lehetett Vlad idejében, itt egy túrista videója. Nézzétek milyen magasan ül a hegyen! Nem fogok spoilerezni azzal, hogy elmondom milyen szerepet játszik Vlad egykori otthona az én modern könyvemben, de muszáj volt hozzá adnom a Poienari kastélyt a Once Burnedben lévő katarzis jelenthez.

Egy másik helyszín is kapcsolódik a történelmi Vlad Draculhoz, ez pedig a fejedelmi udvar, a Tergovistye. Vlad otthona a Poienari kastély volt ugyan, de a 15. században, Tergovistye volt Havasföld fővárosa, szóval tulajdonképpen az uralkodó hercege, vagy vajda, ahogy Vladot hívták, eltöltött egy kis időt az ottani palotában is. A királyi udvarra sokkal jobban vigyáznak, mint a Poienari kastélyra, így a látogatók még ma is majdnem ugyanolyannak láthatják, mint ahogy Vlad korában nézett ki. A Chindia-toronyban van egy különleges Drakula kiállítás is egy életnagyságú figurával, amit a híres festmény alapján mintáztak, amelyet egyébként jóval Vlad halála után festettek. A festmény állítólag ellenségei megbízásából készült, szóval nem meglepő, hogy egy nagyon morcos kinézetű embert ábrázol. Hogy a Karóbahúzó Vlad valójában hogy nézett ki, az elveszett a múltban. Találtam egy történelmi jegyzetet, miszerint sötét szemeit egy zöld gyűrű vette körbe. Mivel a vámpírjaim szemei zölddé változnak, amikor felfedik valódi énjüket, úgy gondoltam, hogy ez túl tökéletes, hogy az a férfi, aki a világ leghíresebb vámpír könyvét inspirálta, szintén kissé zöld szemű. A Királyi udvar és a Chindia-torony a háttere egy döntő jelenetnek a Once Burnedben, ahol Vlad rájön, hogy az ellensége, akiről azt hitte, hogy évszázadokkal ezelőtt sikerült megölnie, talán mégis életben van.

Ha kíváncsiak vagytok, sosem látogattam el Romániába. Idő, pénz, határidők és fontos kötelezettségek határozzák meg a szabadidős utazásaimat. Remélem, hogy majd egyszer eljutok oda, és ugyan nem vagyok nagy rajongója az edzéseknek, boldogan felsétálnék mind az 1400 lépcsőn, hogy eljussak a Poienari kastélyhoz és ugyanazt a kilátást lássam, amit a valódi Vlad Dracul látott. Nevezhetjük kutatómunkának, de inkább úgy mondanám, hogy elkényeztetném a bennem lévő gyermeket, aki sunyiban vámpír filmeket nézett, és mindig, de mindig azt kívánta, hogy Drakula győzze le azt a faragatlan Van Helsinget.

*A “h”-t Vlad vezetéknevének a végére művészi okokból adtam hozzá, ami nem divatosan mondva annyit tesz, hogy “mert jobban tetszett így”. Mivel történelmi feljegyzéseket is megváltoztattam, hogy mondhassam Vladra, hogy egy vámpír volt és tudta irányítani a tüzet, ez volt a legkisebb változtatásom az igazi Vladdal kapcsolatban. A Valódi helyesírása Tepes.


Nyereményjáték

Ebben a turnéban egy igaz-hamis játékot kell hibátlanul teljesítenetek, ahhoz, hogy esélyesek legyetek a három db Első lobbanás egy példányára. Minden állomásom találtok egy-egy állítás, amiről el kell döntenetek, hogy igaz-e avagy hamis. A helyes választ a rafflecopter megfelelő helyére kell beírnotok.

[alert type=”e.g. warning”]Figyelem! A postázás kizárólag magyarországi címre történik. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.[/alert]

Vlad először a Broken Destiny c. sorozatban tűnt fel

a Rafflecopter giveaway


Turné állomások

11.22. Függővég – Vlad Tepesh otthona
11.23. Deszy Könyvajánlója
11.24. MFKata gondolatai
11.25. Könyvvilág
11.26. Sorok Között
11.27. Olvasónapló
11.28. Dreamworld
11.29. Angelika blogja
11.30. Insane Life

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük