Blogturné Extra – Sarah J. Maas: Tüskék és rózsák udvara [Nyereményjáték]

Sarah J. Maasról már az Üvegtrón sorozatánál kiderült, hogy hatalmas mesemondó, aki szereti a megszokott történeteket újraírni. Az ACoTar külföldön már meghódította az írónő rajongóit, így most itt az idő, hogy nálunk is megismerjétek Feyre, Tamlin, Rhys, Lucien és a többiek történetét, a Szépség és a Szörnyeteg egy új feldolgozásában. Tartsatok velünk, mert az értékelések mellett érdekességeket tudhattok meg a regényről, illetve egy kilenc állomásos “próbán” bizonyíthatjátok a rátermettségeteket, a három legügyesebb és legszerencsésebb pedig a könyv egy-egy példányával lehet gazdagabb!

[alert type=”e.g. warning, danger, success, info”]Kiadó: Könyvmolyképző kiadó
Sorozat: Tüskék és rózsák udvara #1 #1
Megjelenés: 2016
Műfaj: NA romantikus fantasy
Terjedelem: 512 oldal

Amikor a tizenkilenc éves Feyre az erdőben vadászva megöl egy farkast, nyomban egy másik szörnyeteg bukkan fel, hogy jóvátételt követeljen tőle. Magával hurcolja a lányt egy baljós és mágikus vidékre, amit ő csak a legendákból ismer. Feyre hamar rájön, hogy fogvatartója valójában nem állat, hanem Tamlin, egyike azoknak a halálos és halhatatlan tündéreknek, akik egykor a világ felett uralkodtak.

Tamlin birtokán Feyre jéghideg gyűlölete forró szenvedéllyé alakul át, és ez az érzés felperzsel minden hazugságot és figyelmeztetést, amit korábban a tündérek veszedelmes világáról hallott. Azonban a birodalom felett egyre nő egy ősi, gonosz árnyék és a lánynak kell megtalálnia a módját, hogy feltartóztassa… vagy örök pusztulásra ítélje Tamlint és világát.

[/alert]

Az ACoTaR fedőnévre hallgató új regény NEM az Üvegtrón széria része, hanem egy új NA Fantasy trilógia kezdőkötete. A sorozat ihletéről és háttértörténetéről >> itt << írtam.

>>A korábbi értékelésemet pedig itt olvashatjátok.<<

Bármennyire is imádom ezt a könyvet, és szívesen ömlengenék még róla, azt hiszem az már inkább a super-fangirlködés kategórája lenne, így csak annyit biggyesztenék ide, hogy Az ACoTaR kiváló kezdése egy új sorozatnak, és önálló könyvként is kiemelkedő lenne a műfajában, nyugodtan mondhatjuk, hogy még csupán csak a jéghegy csúcsát súroltuk. Egyszerre kedvez a romantika, a kaland, az akció és a fantasy rajongóknak.  Ja és TEAM RHYS!!

Borzasztóan örülök és hálás vagyok a KMK-nak, hogy ilyen hamar elhozta hazánkba is Feyre történetét, azért meg pláne, hogy megtartottuk az eredeti borítót.

Mivel új értékelést nem írok hozzá, ezért hoztam nektek két érdekes extrát: az egyik egy izgalmas exkluzív részlet a könyvből, a másik pedig a Tam Lin skót ballada története és egy kis háttérinformáció róla, ugyanis a Szépség és a Szörnyeteg mellet, ez a másik olyan történet, aminek elemei nagy mértékben fellelhető a könyvben.


 

BTK EXTRA 1- Tam Lin története

Mi az a Tam Lin?

A Tam Lin egy Skócia határterületeiről származó régi tündér ballada, és egy halandó nő történetét követi, aki találkozik egy titokzatos férfival a rejtelmes Carterhaugh erdőben. A legtöbb változat egy figyelmeztetéssel kezdődik, arról, hogy Tam Lin vagy valami tulajdonát vagy a szüzességét gyűjti minden hajadon lánynak, aki belép a Carterhaughi erdőbe.

Amikor egy fiatal nő, általában Janet (néha Margaret) egy dupla virágú rózsát tép le Carterhaughban, megjelenik Tam és megkérdezi a lánytól, hogy miért jött oda, anélkül, hogy ő engedélyt adott volna rá és miért veszi el, ami az övé. A lány azt feleli, hogy Carterhaugh az övé, mert az apja neki adta.

Az, hogy valójában Janet miért ment az erdőbe, nem egyértelmű, néhány változatokban csupán megérezte a rózsák illatát, más változatokban felfedezésre indult a figyelmeztetések ellenére, vagy épp pont a kihívást kereste, illetve az is megjelenik, hogy egy halhatatlan szerelmet keresett.

A legtöbb változatban, Janet ezután hazamegy és rájön, hogy terhes; néhány változat pedig mindjárt itt veszi fel a történetet. Szintén több variáció van arra, hogy mi történt az erdőben Tam és Janet között, valahol pedig egyáltalán nincs megemlítve.

Amikor a lányt az állapotáról kérdezik, azt állítja, hogy a gyermek apja egy elf, akit nem fog elárulni. Más verziókban tudomására hoznak egy gyógynövényt, amitől elvetélhet; az összes változatban pedig, amikor visszatér az erdőbe és leszakít egy növényt (akár ugyanazt a rózsát, akár a gyógynövényt) ismét megjelenik Tam és számon kéri a lányt.

Vagy, amikor újra találkoznak, vagy néhány változatban az első találkozásukkor a lány megkérdezi, hogy Tam valaha ember volt-e. A férfi elárulja, hogy egyszer halandó ember volt, aki leesett a lováról aztán pedig a Tündérek Királynője elfogta.

Minden hetedik évben a tündérek egyet maguk közül tizedként feláldoznak a Pokolnak és Tam attól fél, hogy aznap este, ami pont Halloween estéje, ő lesz a tized. A feladata, hogy elf lovagok társaságában lovagoljon a ceremónián. Janet a fehér lováról és más jelekről ismerheti fel. Tam arra kéri/utasítja, hogy mentse meg azzal, hogy lehúzza őt a lóról – így Janet ezúttal “elkapja” – és fogja szorosan. Figyelmezteti, hogy a tündérek megpróbálják majd rávenni, hogy eressze el, úgy, hogy mindenféle szörnnyé varázsolják a férfit, de bízzon benne, mert nem fogja őt bántani. Amikor végül egy égő szénné alakul a lánynak be kell dobnia egy kútba, mire Tam egy meztelen férfiként jelenik meg, és Janetnek el kell rejtenie.

A szerelmi köteléket az ábrázolja leginkább, hogy Janet mindezt megteszi, és elnyeri lovagját, megtörve a királynő uralmát. A Tündérek Királynője dühös, de elismeri vereségét.

A Tam Lin egy évszázadok óta szeretett mű, egyrészt a mágikus történetért, másrészt pedig azért, mert egy tradicionális történet, amiben egy bátor és merész nő a főszereplő.

Néhány változatai évszázadokkal nyúlnak vissza, és néhányat még napjainkban is írnak.

A történet eredeti formáját is kinőtte, és ma már próza könyvek, játékok, képek és más formában is megjelenik.


BTK EXTRA 2- TéRu RÉSZLET

 

[toggles][toggle title=”Nyereményjáték”]

Feyrének a regényben különböző próbákat kell kiállnia, ezért úgy gondoltuk, hogy Nektek is ez lesz a dolgotok. Minden egyes blogon egy-egy feladatot/fejtörőt kaptok és a helyes válasz(oka)t kell beírnotok a rafflecopter megfelelő mezőjébe. Most mindenképpen érdemes tüzetesen végigolvasni az értékeléseket, mert jó pár kérdésre ott kaphattok válaszokat. És mi lesz a jutalmatok? Három ügyes játékos 1-1 könyvvel lesz gazdagabb!

[alert type=”e.g. warning, danger, success, info”]

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.[/alert]

FELADVÁNY

Válasszátok ki a helyes megfejtést, és írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe (a betűt és magát az állatnevet is elfogadjuk). Csak egy válasz jó:

Milyen állatot ölt meg Feyre a történet elején?

a.) Szarvast

b.) Farkast

c.) Rókát

a Rafflecopter giveaway

[/toggle]

[toggle title=”További Állomások”]

November 20 – Kelly Lupi olvas – Interjú az írónővel és Luciannal
November 21 – Függővég – Exkluzív részlet & Tam Lin története
November 22 – Sorok között
November 23 – Insane Life
November 24 – MFKata gondolatai – Hangulatteremtő képek
November 25 – Deszy könyvajánlója
November 26 – Always Love a Wild Book
November 27 – CBooks
November 28 – Könyvvilág

[/toggle][/toggles]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük