Blogturné ~ Shannon Hale: A Mesehősök Végzetkönyve

Ki ne akarná megismerni a mesehősök  gyermekeit? Itt az alkalom, hogy a Móra Könyvkiadó jóvoltából belepillantsunk a híres utódok középiskolai életébe az Ever After High sorozatban. Vajon az összes tini korú csemete elfogadja a neki szánt sorsot, vagy esetleg fellázad a már megírt története ellen? Megtudhatjuk A Mesehősök Végzetkönyve segítségével, amely az első regény a sorozatban.

Tartsatok a Blogturné Klub öt bloggerével és fejtsétek meg az állomások feladványait!  A sorozat első két megjelent részét mutatjuk be az olvasóknak összesen tíz állomáson keresztül.

Sorozat: Ever After High #1
Kiadó: Móra
Oldal: 320
Megjelenés:  2014

Műfaj: Middle-grade, Fantasy

Fordító: Bottka Sándor Mátyás
Értékelés: 4,5 pont
     
Az Ever After High varázslatos gimi! Itt készülnek fel a híres mesehősök tinigyermekei arra, hogy beteljesítsék előre elrendelt végzetüket, és átvegyék szüleik helyét a mesékben. Belőlük lesz majd a következő Hófehérke, Daliás Herceg vagy éppen Gonosz Királynő – akár tetszik, akár nem. Az örökség napján ugyanis ünnepélyesen el kell fogadniuk a Mesehősök Végzetkönyvében megírt sorsukat, és mindenki tudja, hogy aki ezzel szembeszegül, annak örökre eltűnik a meséje.

A Gonosz Királynő lánya, Raven Queen is hamarosan anyja nyomdokaiba lép, de éppen a kellő rosszindulat hiányzik belőle. Mi lenne, ha átírná élete meséjét?

Az előkelő Apple White a vidék legszebb lánya. Gondosan eltervezte, hogyan él majd boldogan, amíg meg nem hal, de ehhez el kell fogadnia Raventől a mérgezett almát, ahogyan a mese szól.
Ám ha Raven nem írja alá a Mesehősök Végzetkönyvét, mindkettejük számára…

ITT A VÉGE, DE EL NE FUSS VÉLE!

Aki ismer az tudja, hogy élek-halok a mesékért, animációs filmekért, és mindenféle mese feldolgozásért, így hát nem is volt kérdés, hogy lecsapjak-e a Mesehősök Végzetkönyvére. És bár mesekönyvet kisiskolás korom óta nem olvastam, hatalmas izgatottsággal kezdtem bele, és már a Meselőszónál tudtam, hogy imádni fogom, és valóban bele is zúgtam a történetbe és új kedvenc mesehőstis avattam, mintha azt előre megírták volna a nagykönyvben. És talán meg is tették…
Először is szeretném elmondani, hogy ez a könyv kívül-belül iszonyatosan gyönyörű és aranyos. A borító és a belső illusztrációk, az egész annyira mesés, teljesen lenyűgözött!
A könyv érdekessége, hogy talán jobban is élvezik az idősebb mese kedvelők, mint a gyerekek, akiknek szánták, legalábbis számos easter egg-et vehetnek észre hiszen rengeteg utalás van a klasszikus mesékre, abból is rengeteg az inkább Amerikában ismert meseszereplők. Illetve a legtöbb név is angolul szerepel, persze azért elmagyarázzák ki kicsoda és kinek a családjához tartozik, de a beszédes nevek csodája a gyerekeknél nagy eséllyel elvész. Ezek persze nem jelentik azt, hogy a kicsit nagyobb gyermekek nem élvezhetik, hiszen a stílus, a történet és a karakterek is könnyedén és hosszan elszórakoztathatják a fiatal közönséget. 

Nem tudom pontosan, hogy mit csináltam – válaszolt a Bolond Kalapos lánya –, de ez van, ha valaki mindig csinál valamit. És én ezt csinálom. Mert ha mindig csinálok valamit, akkor előbb-utóbb meg fogom csinálni azt is, amit csinálni akarok. Vagy nem?

Az írónő nagyon jól ötvözte a modernt, a humort és a cukit a klasszikussal, drámaival és gonoszsággal. Sokakat a Once Upon a Time (Egyszer volt, hol nem volt) c. tv sorozatra emlékeztethet, ahol a klasszikus mesék különleges fordulatokat vesznek, és teljesen más szögből láthatjuk őket, de közben azért nosztalgiázhatunk is, ahogy kedvenc gyerekkori meséinket elevenítjük fel. Hale a karaktereket is mesterien alkotta meg, mindegyiket fel lehet ismerni annak ellenére, hogy ők az általunk ismert mesehősök és gonoszok utódai, legtöbbjük pedig bizony nem esett messze a családfától. A történetszál kellően volt sötét, vicces, mesés és izgalmas, emellett pedig ahogy a jó meséknél szokás, nagyon tanulságos is.
Összességében: Minden mese rajongó gyűjteményének kihagyhatatlan darabja. Csipkejó szórakozás kicsiknek és nagyoknak is! Szerencsére nem kell várnom a második részre, így azonnal visszatérhetek Ravenhez és személyes kedvencemhez, az ő legjobb barátnőjéhez, a bolondos Madeline Hatterhez. 

Minden állomáson egy-egy szereplő nevét rejtettük el, nincs más dolgod, mint helyes sorrendbe rakni a kiemelt betűket és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Segítenek a karakterképek!

A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre. Sok szerencsét!További állomások:

03.10. Kelly és Lupi olvas
03.12. Deszy Könyvajánlója
03.14. Insane Life
03.16. Függővég
03.18. Dreamworld

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük