Blogturné ~ Oliver Bowden – Assassin’s Creed: Fekete Lobogó


A BTK egy újabb miniturnéval jelentkezik. Három napon át a kalózok és bérgyilkosok világába kalauzolunk el titeket a legújabb Assassin’s Creed regénnyel.


 

[alert type=”info”]Kiadó: Fumax Kiadó
Sorozat: Assassin’s Creed #6
Oldalszám: 440 oldal
Kötés: Puhakötés
Fordító: Szebegyinszki Szilvia
Megjelenés: 2014

Értékelés: 4,5 pont
„Lenyűgözött a csuklyás alak látványa. Szinte hipnotizált a halál végrehajtója, aki az őt körülvevő vérontással mit sem törődve, csak az alkalmas pillanatra várt, hogy lesújthasson.”
A kalózkodás aranykorában járunk, amikor csábít az ismeretlen Újvilág. Edward Kenway, egy gyapjúkereskedő elkényeztetett fia képtelen ellenállni a nyílt tenger, az arany és a kalandos élet vonzásának.
Amikor a családi gazdaságot megtámadják, kapva kap a lehetőségen, és megszökik. Hamarosan kora legrettegettebb kalózai között emlegetik a nevét.
A mohóság, a becsvágy és az árulás azonban a nyomába szegődik, és amikor egy megdöbbentő összeesküvés bizonyítékaira bukkan, amely azzal fenyegeti, hogy mindent elpusztít, ami kedves számára, utat enged a kíméletlen megtorlásnak…
Így belesodródik az Orgyilkosok és a Templomosok között fennálló évszázados küzdelembe.
Az Ubisoft díjnyertes videójátéka alapján.

[/alert]

Assassin’s Creed. Van aki csinálja. Van, aki nézi és van, aki olvassa. Na meg persze van olyan is, aki nem éri be csak az egyikkel és olyan is, aki még nem csatlakozott a orgyilkosok krédójához.

Népszerű videojáték franchise alapján készülő könyvekben mára már jócskán dúskálhatunk, de néhány örök kérdés megmarad. Vajon éppúgy élvezhetőek, mint maguk a játékok? Esetleg a kettő egészíti ki tökéletesen egymást? Ha valaki szereti a játékot biztosan szeretni fogja a könyvet is? És mi van azokkal, akik nem jártasak a videojátékok világában, de szeretnek olvasni? Vajon nekik is tetszenének ezek a könyvek? 

Mindenki tudja, hogy ezek általánosságban megválaszolhatatlan kérdések, egészen addig, amíg nem pontosítjuk. Nézzük az ‘Assassin’s Creed: Fekete Lobogó (Black Flag)’ esetében hogyan válaszolhatnánk meg ezeket a kérdéseket.Kalóz becsületemre mondom, nem tudom miért kapott annyi negatívat ez a regény. Hibátlan adaptációja és kiegészítője a játéknak. Azt is meg merem kockáztatni, hogy jobb is, mint az alapanyag. A videojáték rajongói között remélem számos olyan is akad, aki szeret olvasni, mert annak kötelező darab.

Hogy miért? Nem tudom milyen szinten és területeken dolgoznak ilyenkor együtt a játék készítői és a regény írója, és bár meglehet, hogy Bowden és az Ubisoft is másként látta Edward Kenway karakterét, és a regény főszereplője némileg eltér attól, aki az eredeti történetet ihlette, de akárhogyan is nézzük, Bowden egészen új értelmet ad kalóz orgyilkosunknak.

Míg a játék egy hajócsatával kezdődik, ezzel ellentétben a könyv első 180 oldala azt mutatja be, hogyan jutott Edward odáig. Hogyan ismerte meg Caroline-t. Az egyik dolog, amitől a könyv túlteljesít a játékon, azok Edward belső monológjai. Mivel E/1-ben van ez is megírva, mi is az ő életét élhetjük át az ő szemén keresztül. Sokkal jobban megérti az olvasó mit miért tesz, mit érez, hogy jár az esze. Persze a videojátékkal ellentétben, egy könyvnek ez a lényege. Ezért míg a játék kiváló szórakozást nyújt, a könyv egy teljesen új szemléletet, összetettebb karaktert, mint azt először gondolnánk. Még a humora is jobbnak tűnik a könyv után.


És hogy miért hibátlan adaptáció és miért ajánlanám mind a játékok rajongóinak mind pedig a könyvek kedvelőinek, azoknak is akik újoncok az AC világában?

Könnyű. Mert minden tökéletesen benne van, ami a játékban és egy cseppet sem érződik rajta, hogy játék alapján íródott. Irigylem Bowden-t, hogy azokat a dolgokat, amiket a játékban a játékos irányít, (pl.: harc, világ felfedezés, hajócsaták) ennyire látványosan, tökéletesen, érdekesen és kreatívan beletudja szőni a történetbe. Igaz, hogy néha-néha él írói szabadságával és változtat a helyszínek kinézetén, napszakokon, akadályokon, helyenként kisebb események sorrendjén is és hasonló apróságokon, de ez tényleg csak annak tűnik fel, aki egyszerre olvassa és játszik (mint én – ki ne próbáljátok otthon, veszélyes!), és sokkal inkább ad egy pluszt, mintsem elvesz belőle és sokkal hangulatosabbá teszi a jelenetet. A párbeszédek többsége szinte szóról szóra egyezik, hol kevesebb, hol pedig több egy-egy jelenetben. Míg a játék esetében ez a röpke 10 (plusz-minusz 1-2 év, attól függ melyiket nézzük) év nem nagyon hat meg minket. Rengeteg dolog történik látszólag rövid idő alatt. A regény esetében viszont az olvasó is érzi azt a 10 kemény évet és annak ellenére, hogy nem interaktív mégis jobban részesei lehetünk Edward életének. A mellékszereplőkkel is könnyebben barátkoztam meg, mint a játék esetében, hiszen belőlük is kicsit többet láttam. A megszokott orgyilkosos szál kissé háttérbe szorult, vagy mondjuk úgy jobban összeolvadt a kalóz szállal, de ez egyáltalán nem ront rajta. Értelemszerűen a játék jelenkori jelenetei a könyvből kimaradtak, viszont egyre jobban összeáll a kép a sorozatot átívelő történetből.

Ahogy azt már említettem fentebb, a történet kicsit korábban, másként kezdődik, így másként is ér véget. És kövezzetek meg, de én akkor is kimondom: MIÉRT NEM LEHETETT EZT A JÁTÉKBA IS BELEÍRNI?? Gyönyörűen ér körbe a végére a sztori és – leszámítva a könyvből kimaradt Anne énekét, ami a játék végének fénypontja szerintem-, sokkal csavarosabb, ütősebb véget kapott a könyv.

Most azokhoz szólnék, akik nem szoktak még rá a játékra, és talán soha nem is fognak, de felkeltette az érdeklődésüket Edward Kenway története: Ne törődjetek a játékkal! (err, micsoda?! Bitófára a galáddal!!) De komolyan, egyáltalán nem kell kockának lenned, ahhoz, hogy ugyanúgy élvezd, mint a franchise veterán rajongói.  Az Assassin’s Creed: Fekete Lobogó egy fantasztikus utazás minden kalandozni vágyó lélek számára. Ha szereted az izgalmas, középkori harcokat, hajócsatákat, vérontást minden mennyiségben – merthogy Bowden nem szépített! -, összeesküvéseket, szövetségeket, árulásokat és egy rendkívül összetett “anti-hőst”, akkor ne habozz. Fedélzetre, matróz!

Számomra tökéletes kerettörténetet alkotott Bowden és csapata a remekül átemelt elemek köré. És ez az, barátaim, amiért egy könyv mindig jobb lesz egy játéknál djkashdjsdjkanhdkasd……

Oké, na hol az az AC parancsikon???????

U.i.: Jaj majdnem elfelejtettem… Szebegyinszki Szilvia egy isteni fordító!! Hatalmas piros pont neki!

U.i.2: Aki egyébként kalózos sztori hiányban szenvedne, bátran ajánlanám a STARZ csatorna Black Sails c. tv-sorozatát, melyben szintén feltűnnek a történelem híres kalózai, pl: Jack Rackham, Charles Vane és Anne Bonny.

BTK EXTRA: COSPLAY MONTÁZS

Nem titok, hogy nagy rajongója vagyok a cosplay-nek, bár én magam MÉG nem űzöm sajnos, viszont órákig el tudom nézegetni a jobbnál jobb képeket/videókat. Ez az oka, hogy a Függővég blog egy  új heti mémbe kezd, melynek a cosplay lesz a középpontja, és mivel mással indíthatnék, mint kedvenc cosplay témámmal, az Assasssin’s Creed-del.

Összegyűjtöttünk nektek pár érdekes, vicces, állat-leejtős cosplay képeket, illetve egy AC: Black FLag parkour videót is hoztunk nektek.

Érdemes körülnézni a srácok youtube csatornáján,
mert találhattok rajta sok egyéb látványos videók közt több AC parkour videót is.
Így reklámozta a játékot Ausztráliában a tervezőgrafikus Stefan Settels.
Reméljük legalább egy gyűjtői változatot kapott érte.
Az biztos, hogy Stefan és barátai nem szenvedtek hiányt a rumból…
A tömeget elhivatottan pásztázó Edward Kenway szerepében Rick Boer
kereste legújabb célpontját a 2013-as FACTS-en.
A szabadság kalóza szerepében Leon Chiro pózol.
Méghozzá elég bugyinedvesítően, ha szabad hozzátennem.
Ő nyert egy PS4-et.
Mindenki tudja milyen drágák a videojátékok.
Az ABSTERGO Industries segít a pénzmegtakarításban. Csak kérned kell…
Anne Bonny, az igen nőies Edward Kenway és a Puppeteer új szövetségbe kezdtek
A híres-neves Jack Sparrow Kapitány is csatlakozott.
Így kell ápolni a nemzetközi kapcsolatokat és biztosítani az utánpótlást.
Kedves  愛德華與魯夫, reméljük előbb-utóbb hazádat is szolgálhatod.
Amire mindenki vár…
vagy csak én.
Live action!
*állatnak és növénynek nem esett bántódása,
eltévedt kempingezőkért nem vállalunk felelősséget*

Turné Állomások:

03/29 – Nem harap a…

03/30 – Könyvszeretet

03/31 – Függővég

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük